Image Alt

Vegissima

  /  Hónap témája   /  Szeptember témája: Immunrendszer erősítése gyógynövényekkel és táplálkozással

Szeptember témája: Immunrendszer erősítése gyógynövényekkel és táplálkozással

Szeptembertől a nappalok  gyorsabban rövidülnek, beköszönt a őszi nap – éj – egyenlőség és ezzel elkezdődik az ősz.  A nappalok rövidülése miatt pedig fokozódik  a napi hőingás és a nap végén gyorsan lehűl a levegő. A lehűlés pedig kedvez  a kórokozók elszaporodásának.

Akár felnőttekről, akár gyerekekről van szó, az őszi időszakra jellemző időjárás változás megterhelő a szervezet számára és ez a stressz az immunrendszer működését is negatívan befolyásolja. Sajnálatos módon negatív irányba, amit a gyakori felső légúti hurutok megjelenése jelez.

Sokaknak már jól bevált receptje van arra, hogy az őszi, téli időszak jellemző hurutos megbetegedéseinek megelőzésére milyen vitaminokat szedjen, vannak akik a gyógynövényekben hisznek, mások pedig táplálkozásukkal igyekeznek feltölteni élettanilag értékes tápanyagokkal a szervezetüket.

Hogyan működik az immunrendszer?

Az immunrendszer a szabályozó rendszerünk része, felépítésében részt vesznek a vérben található fehérvérsejtek, valamint a nyirokcsomók, mandulák. Ezek a szervek bonyolult összeköttetésben állnak egymással, és többféle módon védik a szervezetet a test számára idegen élő vagy élettelen anyagoktól (antigénektől). Az is ismert, hogy a legnagyobb immunszervünk a bélrendszerünk, így az egészséges táplálék fogyasztása az immunrendszer működésére is jótékony hatással van. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy a jól működő bélrendszerből jó hatásfokkal szívódnak fel a vitaminok és ásványi anyagok, hanem annak is, hogy a vastagbél normál baktériumflórája (mikrobiom) is részt vesz a megfelelő immunműködés kialakításában. A jó minőségű táplálék, jó mikrobiomot tart fenn.

A bélflóra kialakulása

Az ember egyedi, csak rá jellemző bélflórája a születése utáni első percekben elkezd kialakulni, így már maga a szülés folyamata és körülményei befolyásolják, hogy milyen lesz a bélflóránk összetétele. A bélflóra pedig meghatározza az immunrendszer működését, az elhízásra, akár a cukorbetegségre való hajlamunkat…

Mi károsítja a mikrobiomot?

A mikrobiom nagyon érzékeny, a stressz, a rossz minőségű táplálkozás, bizonyos gyógyszerek nagymértékben károsítják.

Milyen más immunműködést károsító hatások vannak?

Immunrendszerünk működésére a mikrobiom összetételén kívül a szervezetben fennálló gyulladásos folyamatok is hatnak. Különösen fontos testünk krónikus gyulladásos folyamatainak megszüntetése, mivel ezek károsítják a legjobban a mikrobiomot, illetve csökkentik az immunrendszer hatékony működését.

Mi vált ki krónikus gyulladást? A leggyakoribb okok:

  • stressz
  • D-vitamin-hiány
  • magas omega-6 tartalmú élelmiszerek
  • elhízás
  • túlzott fruktóz bevitel

Hogyan lehet táplálkozással csökkenteni a krónikus gyulladásokat? Melyek a gyulladáscsökkentő élelmiszerek? Milyen gyógynövényekkel, növényi hatóanyagokkal segíthetjük a mikrobiom és az immunrendszer működését? Tényleg erősíteni kell az immunrendszer működését?

Ezekre a kérdésekre és még néhány a témával kapcsolatos érdekes információt kaphatsz, ha megnézed a a hónap témájához kapcsolódó videót!

Divinyi Csilla Szilvia
természetgyógyász-fitoterapeuta
funkcionális táplálkozási tanácsadó

Május hónap témája: Érzelmi elsősegély

Melyikünk ne húzta volna fel már számtalanszor magát azon, hogy a négyévese MEGINT az ingujjába törli a paradicsomszószos száját, – pedig tényleg tudja, hogy mire való a mellette levő szalvéta-, a 10 hónaposára megint lehetetlenség már vagy húsz perce ráadni […]

Április témája: Fenntartható táplálkozással a bolygónkért!

A VEGÁN TÁPLÁLKOZÁS tehát nemcsak egy, a különböző táplálkozási irányzatok közül, hanem egy NAGYON TUDATOS , FELELŐSSÉGTELJES MAGATARTÁS A BOLYGÓNK, ÉS EGYBEN A KÖZÖS JÖVŐNK FELÉ IS!

Március témája: A böjt és hatása szervezetünkre

Mi is az a böjt pontosan? A böjtölés részleges, vagy teljes táplálékmegvonást jelent. Rengeteg féle böjtölési módszer létezik, a teljesség igénye nélkül néhány főbb típusát szeretnénk csak most bemutatni. Lehet úgy böjtölni, hogy az ember egyszerűen csak kivon bizonyos ételeket, […]

Divinyi Csilla

Dietetikus, funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitoterapeuta és biológia-kémia tanárként bármely területen is tevékenykedem éppen, elsődlegesen az egyénre szabott és holisztikus életmódbeli és táplálkozási tanácsadást és tanitást érzem életfeladatomnak.

Bővebben rólam

Legfrissebb bejegyzéseink

3 2 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X