Image Alt

Vegissima

  /  Blog   /  B12 vitamin – Mit kell tudnod róla?
B12 vitamin

B12 vitamin – Mit kell tudnod róla?

Amit tudnod kell az egyetlen vitaminról, amit a növények nem tartalmaznak.

A B12 vitamin az egyetlen, amit nem tudunk bevinni növényekből, ezért ezt táplálékkiegészítő formájában kell szednünk!! Ha most kezded az átállást vegyes táplálkozásról , akkor szerencsére van elég időd, hogy beépítsd ezt a vitamint az étrendedbe, mivel áttérve a szervezetedben lévő B12 raktárkészlet még jó ideig kitart. Szóval nem kell rohannod a bioboltba azonnal, ahogy elhagyod az állati termékeket. De jó azért, ha már a kezdetekkor tudatában vagy, ezt a kiegészítőt bizony hamarosan be kell szerezned!

Ma már tudományosan is alátámasztott tény, hogy a tudatosan felépített – tehát az összes fontos alapanyagot, mint: zöldség, gyümölcs, hüvelyesek, magvak, gabonafélék, gombák, szójatermékek megfelelő arányban tartalmazó – növényi alapú étrend minden életszakaszban, minden korosztály számára optimális megoldás (beleértve a kisgyermekeket, várandós és szoptató kismamákat és az időseket)! A vegán táplálkozásnak sokkal több előnye van, mint hátránya, így azt hiszem, egyetlen szükséges vitamin szedése nem jelenthet nagy problémát. Főleg úgy nem, hogy amúgy is többnyire szedünk már valamilyen vitamint, tehát magát a napi rutint korábban elsajátítottuk!

 

Miért fontos a B12 pótlása?

És, hogy miért van az, hogy hosszú távon feltétlenül gondoskodnod kell a B12 pótlásáról? Azért, mert hiánya komoly problémákhoz vezethet! A B12 vitamint nélkülözhetetlen a vörös vértestek képzéséhez, az idegrendszer egészséges működéséhez és sejtjeink anyagcseréjéhez. Hiányában olyan idegrendszeri károsodások keletkezhetnek, melyek nem visszafordíthatóak és szellemi képességünk leépüléséhez vezethetnek.

A B12-őt a bio-földben lévő mikroorganizmusok állítják elő és a legeléssel kerül az állatok szervezetébe.  Valójában már a mindenevőknek is szedni kellene – és nagyon sok vitaminkomplex tartalmazza is -, mert nagyipari tartásuk miatt (ugyanis nem találkoznak bio-földdel) nincsen elég belőle az állatok szervezetében sem! A vitamint a húsok, belsőségek, halak, tenger gyümölcsei, tej, tojás tartalmazzák, tehát szinte minden, ami állati eredetű táplálék. Így aztán a tisztán növényi táplálkozás hívei kénytelenek táplálékkiegészítő formájában magukhoz venni azt.

Én személyesen a B12-őn kívül a D-vitamin (csak téli időszakban), meg esetleg a vas és a kalcium szedését ajánlom még. Ezekre a vitaminokra mindenkinek szüksége van, táplálkozási irányzatoktól függetlenül!

Ha úgy érzed, hogy többet is szívesen megtudnál a B12-ről, ezt a cikket olvasd el!

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X