Image Alt

Vegissima

  /  Blog   /  Növényi étrenddel a COVID19 ellen
Növényi ételekkel a COVID19 ellen

Növényi étrenddel a COVID19 ellen

Mi többet tehetsz a kötelező szabályok betartásán kívül a COVID19 ellen?

Nem könnyű az őszi-téli időszak, tombol a COVID19. De ne érezd magad tehetetlennek, mert igenis a saját testedet tudod befolyásolni! Elmondom, hogyan.
“Immunrendszerünk 80%-a a bélben, vagy ahhoz kapcsolódóan helyezkedik el. Bélflóránk 1-2 kg élő baktériumból áll. A béltraktus (közel 400 m2-es) felszínén zajlik a táplálékkal bejuttatott milliónyi idegen fehérje és egyéb táplálék-alkotóelem felismerése. Az egészséges bélflóra sok milliárdnyi baktériumának egyik fő feladata az immunrendszer serkentése és szabályozása. Az egészséges bélflórában található jótékony baktériumok számtalan módon avatkoznak be védekező rendszerünk működésébe.”
Fentiekből mi következik? Hát az, hogy az alap egészségügyi szabályok betartásán túl (maszkviselés, távolságtartás, rendszeres kézmosás és szellőztetés), a legjobb, amit tehetünk, hogy megerősítjük immunrendszerünket ! A Covid19 nem válogat, ezért jobban tesszük, ha arra törekszünk, hogy helyes táplálkozással megerősítsük ellenálló képességünket a vírus ellen! Így, még ha el is kapjuk azt, könnyebb lesz túl lenni rajta!

Gyakorlati étkezési tanácsaim a mindennapokra

– Egyél most minél több NYERS zöldséget és gyümölcsöt, mert bennük található a legtöbb vitamin & ásványi anyag – – – > tipp: Indítsd a napodat zabkásával, friss szezonális gyümölcsökkel, vagy zöld smoothie-val (gyümölcs+sali/bébispenót)
– “Edd meg a szivárványt!” Minél változatosabb színű a zöldség és a gyümölcs a tányérodon, annál többféle vitamint veszel magadhoz, ugyanis mindegyik színnek megvan a maga jelentése (=vitaminskálája).
– Teljes kiőrlésű / értékű gabonákat fogyassz, s minél többet az alternatív fajtákból: köles, quinoa, hajdina, vadrizs, stb. Tipp – – – > főzz le egy nagyobb adagot, amit hűtőben tárolsz, s minden nap másképpen használhatod fel!
– Használj a főzés során antibakteriális/antivirális, ill. gyulladáscsökkentő fűszereket, alapanyagokat, gyógynövényeket, pl: kurkuma, gyömbér, fokhagyma, oregano, bazsalikom, rozmaring, citrom, fahéj, szegfűszeg, cayenne bors, zsálya, cékla.
– Ha tudsz, használj fertőtlenítő illóolajat (pl. citrom, teafa) diffúzorban.
– A meleg ételek/szendvicsek mellé is próbálj megenni egy kis adag nyers, vegyes salátát!
– Mozogj a szabadban! Ha csak egy sétára is mész ki, oldja a stresszt és kicsit helyreránt mentálisan!
– Figyelj oda az alvásodra! Kapcsolj be pihentető, lazító zenét, ne olvass / nézz stresszelő híreket lefekvés előtt!
Vigyázzatok magatokra és szeretteitekre, Veletek vagyok!
0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X