Image Alt

Vegissima

  /  Blog   /  Koleszterinszint csökkentés
Koleszterinszint csökkentés | Vegissima

Koleszterinszint csökkentés

Koleszterinszint csökkentés. Az unalomig hangoztatott kifejezés. Pedig nem véletlenül hallod annyit háziorvosodtól, a médiából, a szomszédodtól, mert mi magyarok bizony kritikus helyzetben vagyunk!

Mi is az a koleszterin? És mi a helyzet velünk magyarokkal ez ügyben?

A koleszterin a máj által előállított viaszszerű anyag, amely elősegíti a sejtmembránok felépítését és a hormonok előállítását. Testünk alapvetően elegendő koleszterint termel az igényeink kielégítése érdekében, ezért nem kell(ene) extra koleszterint fogyasztanunk.

Mi az ideális koleszterinszint? A Framingham szívvizsgálat és más kutatások eredményei alapján az ideális vér-koleszterinszint 150 milligramm / deciliter (mg / dL) alatt van. Ezen a szinten a szívbetegség kialakulása nagyon valószínűtlen. Ebbe az irányba kéne tendálnunk.

Ezzel szemben mit olvashatunk ki a statisztikákból? Ismert, hogy Magyarország halálozási statisztikáját már hosszabb ideje vezetik a szív- és érrendszeri betegségek, de azt még mindig nem mindenki tudja, hogy ezek hátterében sokszor a nem megfelelő koleszterinszint áll. Eléggé sokkoló statisztika, hogy a magyar nők 39 százalékának és a férfiak 47 százalékának eredményei tértek el a határértéktől, tehát magas, ill. kórosan magas a koleszterinszintjük!

 

Hogyan segíthetnek a növények a koleszterinszint csökkentésében?

Az emberek drasztikusan csökkenthetik koleszterinszintjüket az általuk fogyasztott ételek megváltoztatásával. A telített zsírokban, transz-zsírokban gazdag húsból, tejtermékekből és tojásból álló étrend megemeli a koleszterinszintet, ami növeli a szívroham kockázatát. A magas telített zsírtartalmú élelmiszerek különösen veszélyesek, mivel ezek ösztönözhetik a testet extra koleszterintermelésre. Érdemes elkerülni az olajban sült húsokat, sültkrumplit, kolbászt, hurkát, zsíros húsokat, sajtot, tejfölt, túrót az előrecsomagolt süteményeket. Illetve minden olyan élelmiszert, melynek összetételi címkéjén a “hidrogénezett” vagy “részben hidrogénezett” kifejezés szerepel.

A növények az ellenkezőjét teszik. A növényekben telítetlen, tehát jó zsírok találhatók és mentesek koleszterintől. A növényekben található ún. oldható rost a koleszterinszint csökkentés fontos alapeleme. Az oldható rost lelassítja a koleszterin felszívódását és csökkenti a máj által termelt koleszterin mennyiségét.

A koleszterinszint csökkentő növényi ételek pl.: Zabliszt, árpa, bab, brokkoli, zöld leveles zöldségek, citrusfélék, sárgarépa, gabonaőrlemények, avokádó, fokhagyma, olajos magvak.  Fogyaszd ezeket minél gyakrabban, vagy akár fontold meg az életmódváltást: Go Vegan!

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X