Image Alt

Vegissima

  /  Blog   /  Miért kerüld a finomított cukrokat és az édesítőszereket?
Cukrok és édesítőszerek. Miért kerüld? | Vegissima blog

Miért kerüld a finomított cukrokat és az édesítőszereket?

Cukrok, édesítőszerek, szirupok és társaik. Használjuk, vagy ne használjuk? Sok növényi étrendre áttérni igyekvő kliensem kérdezi tőlem, hogy miért szerepel néhány receptemben a juharszirup, vagy a kókuszvirágcukor.

Tudom, hogy az alternatív édesítőszerek idegennek tűnhetnek számotokra, mert a hagyományos magyar konyhának nem részei, nem szoktuk meg őket. Főként akkor kerül elő, hogy miért használok pl. juharszirupot a receptjeimben, amikor a 42 napos Vegan Challenge programom résztvevői találkoznak a fogyókúrás receptjeimmel. Íme az érveim / válaszaim:

  1. Amikor egy drasztikusabb változtatást viszünk véghez a táplálkozásunkban, az mindenképpen valamilyen szinten megterhelő fizikálisan és mentálisan. Tehát nem árt, ha van valami, ami szó szerint kicsit “megédesíti” ezt a folyamatot.
  2. Sokaknak hatalmas lépés elhagyni hirtelen minden állati alapanyagot egyszerre, ezért ha az édeset is teljesen kivonnánk, irtó nehéz lenne az új szokásrendszert betartani.
  3. Természetesen minden esetben a teljes értékű táplálék az igazi. A legjobb, hogyha csak gyümölcsöt fogyasztunk, ha édes ízre vágyunk. De ez azért elég spártai, sokszor nehezen tartható elv.
  4. Kis mennyiségben, alkalmanként, mértékkel fogyasztva, minél kevésbé feldolgozott formában nyugodtan fogyaszthatsz édeset is, nem lesz tőle semmi bajod és nem ugrik rád hirtelen +2kg, ha egyébként meg tudatosan táplálkozol!

Na jó, akkor nem használok cukrokat. De mi a helyzet az édesítőszerekkel?

Őszintén szólva nem igazán ajánlom őket senkinek! Azoknak esetenként jelenthet megoldást, akiknek egészségügyi állapotuk indokolja (pl. cukorproblémások).
Mi a gond velük?
Az édesítőszereknek ugyan jóval alacsonyabb az energiatartalmuk mint a cukornak, de sajnos így is van egy döntő érvem ellenük.
A szervezet az édes ízhez nagyobb energiabevitelt társít, ezért nagyobb éhségérzettel próbálja pótolni a meg nem kapott kalóriákat. Mi pedig azt gondolhatjuk, hogy mivel az édesítőszerrel minimalizáltuk a kalóriákat, mérték nélkül fogyaszthatjuk a cukor nélkül készült ételeket, édességeket. Ami nagyobb problémákhoz vezethet, mint a cukros ételek mérsékelt fogyasztása.
Mi lehet a megoldás?
A WHO jelenlegi ajánlása szerint az átlagos napi cukorbevitelünk a teljes napi kalóriaérték 5 százalékát teheti ki. Ez egy normál testalkatú felnőtt esetében 6 teáskanál cukrot jelent naponta, ebbe pedig bele kell számolni a kész ételekben található cukrot is, tehát ez gyorsan összejön. Ezt mindenképpen érdemes betartani vagy legalább törekedni rá, de a legjobb persze az, ha tényleg leszorítod minden hozzáadott cukor fogyasztásodat és megpróbálod az édeset teljes értékű étellel bevinni gyümölcsök, aszalt gyümölcsök formájában.
Rengeteg alternatív recept van már, hogyan édesítsünk desszerteket datolyával/banánnal/kókuszvirágcukorral. Nézd meg például ezt a fantasztikusan finom és egyszerűen elkészíthető  Sütőtökös Muffin receptemet!
Jó ha tudod!
Ha megeszel pontosan annyi gyümölcscukrot egy kanállal, amennyi pl. egy banánban van, akkor sem ugyanaz történik a szervezetedben! Olyan csodásan vagyunk összerakva mi emberek, hogy szervezetünk másképpen bontja le és használja fel a cukrot, ha rostot és egyéb, természetes formában előforduló tápanyagot is kap mellé, mintha ugyanaz “steril”, finomított cukrok és édesítőszerek formájában kerül be!
Gondolom nem szükséges kiemelnem melyik lesz jobb neked!😉
Ha valaki mégis édesítőszerben gondolkodik, az eritritet ajánlom, annak a legjobb a felszívódása és okoz a legkevesebb gubancot az szervezetben!
0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X