Image Alt

Vegissima

  /  Blog   /  Nyaralás vegánként

Nyaralás vegánként

Nyaralni vegánként, főleg külföldön elsőre nem tűnik kihívásoktól mentes projektnek. De mi van, ha minden sokkal jobban alakul, mint gondolnánk?

Megosztja Veletek, hogy milyen félelmei voltak és milyen élményeket szerzett a pihenése alatt! Mesél ételekről és élethelyzetekről is.

Tarts velünk, Gitta elmeséli tapasztalatait!

 

Rettenetesen vártam már a nyaralást, számoltam a napokat mennyit kell még aludni, mint a gyerekek karácsony előtt. Borzaszóan fájdalmas 1 éven vagyok túl és így, a válás kellős közepén azt éreztem, nekem ki KELL szakadnom most innen. Bakancslistás, tinédzserkori álmom volt a szörfözés és sikerült 1 hétre elmennem Portugáliába egy szörftáborba. Életem legjobb nyaralása volt! Na, de nézzük az elejétől.

Tavaly augusztus vége óta vagyok vegán, tehát ez volt az első olyan nyaralás, amire már vegánként indultam. Nem paráztam túl a dolgot egyáltalán, úgy voltam vele, hogy majd ott feltérképezem a terepet. Egyedül fél literes üvegben vittem magammal zabtejet, mert ha másnap reggel nem tudtam volna kávézni, boszorkánnyá változok az tuti! Mikor a szállásra érkeztünk minden aggodalmam elszállt, ugyanis egy pazarul felszerelt konyha várt, a hűtő tele minden finomsággal. Még növényi tej is volt! 

Egyébként tízen voltunk táborozók és hamar kiderült, hogy többen odafigyelnek az állati eredetű termékek nemfogyasztására, aminek nagyon örültem. Minden simán ment a közös reggeliknél, sőt kétszer elment a csapat a helyi bio boltba, ahol csak vega és vegán finomságok voltak! A pékség másik felében pedig csomagolásmentes kimérős termékeket lehetett vásárolni. Csuda hangulatos hely volt! A kandírozott mangó, papaya és gyömbér pedig isteni volt! A reggeli egyébként benne volt a tábor árában és a pékségben választhattunk egy édes és/vagy sós terméket, üdítőt, kávét. Persze, jó magyar módjára mindenki az ÉS opciót választotta majd körbe kóstolgattuk egymás választásait. Elég kiadósak voltak így ezek a reggelek, azért soha nem tolok be reggelire egy sajttortát és egy pizzaszeletet, de úgy voltam vele megérdemlem, különben is nyaralok és majd lemozgom! 😀

Második nap elmentünk egy nagyobb boltba, vettem egy nagy üveg fehérbabot, csicseriborsót, aszalt paradicsomot és készítettem belőle kencét. Nagyon jól jött napközben amikor éhesen a szörfölésből megérkeztünk csak megkentük a bagettet, zöldség, saláta pedig mindig volt sokféle. Készítettem egy epres salátát is és nagyon klassz volt, hogy közben beszélgettünk a vegánságról, kóstolgatták a kreálmányaim és mindenkinek ízlett! Legalábbis azt mondták 😊

A vacsorahelyekkel is pozitív tapasztalataim voltak, mindenhol volt több vegetáriánus/vegán opció. A menő parton lévő étteremben Stroganoff-ot választottam, a pizzériában gyümölcsös pizza volt a vegán opció ami elég különös volt azért! Érdekes módon a húsos ételek egyáltalán nem csábítottak. Egyedül a mexikói étteremben folyt a nyálam a szobatársam nachos táljára ami úszott az olvasztott sajtban és kicsit durcásan majszoltam a vegán burritost amitől nem voltam annyira elájulva. Viszont máshol ettem nagyon finom zöldségkrémlevest. A hangulat mindenhol fantasztikus volt, mosolygós pincérek, nem számított hogy homokos lábbal vagy éppen vizes fürdőruhával mentél be. 

Jaj, volt egy kellemetlen szituáció is, elmesélem! Sétáltunk estefelé a partra az akro-jóga órára. Láttunk egy csávót szigonnyal a kezében jött ki a vízből, aminek a végén egy hal volt. Pont összenéztünk és én borzasztó csúnyán néztem rá. A jóga végén maradtunk páran néhány üveg söröcskével a parton, úgy döntöttünk megvárjuk a naplementét. Megint találkoztunk a sráccal, rákot hozott. Odamentünk hozzájuk, akkor már ott volt a családja is. Rám nézett és azt mondta: „ You are vegan, right?” Mondtam neki hogy right bizony, de honnan tudod? Abból ahogy rámnéztél. Kicsit elgondolkodtam, majdnem el is szégyelltem magam. Én nem akarok az a típusú „vérvegán” lenni, aki a nézésével ölni tudna. Legalábbis nem ebben az esetben. Aztán elmesélték, hogy kb. 3 éve próbálkozik saját kezűleg, szigonnyal elejteni a halat és ma sikerült! De nem hagyják szenvedni és nagy hálával és tisztelettel fogyasztották el közösen a halat! Szerencsétlen, pont velem találkozott először a nagy sikerélmény után! Pech… A többiek szerint ez így korrekt, rendben van, szerintem meg….eddig mindig azt mondtam, hogy a nagyipari halászatra/húsiparra vagyok rettenetesen mérges,  de akkor ott rájöttem, hogy már ezt is egyre kevésbé tudom tolerálni, nem tudom elfogadni. Kíváncsi lennék Nektek mi a véleményetek erről.

Portugáliát egyébként több okból is a szívembe zártam. Vegánként ne legyen kétségetek afelől, hogy mindenhol fogtok tudni valamit választani. Utolsó reggel még egy hajnali szörf után szomorúan vettem búcsút az Óceántól. Szeretlek Óceán! Visszatérek!

Délután fáradtan és kedvetlenül lapozgattam a repülőn a Ryanair magazinját és felcsillant a szemem. 2 oldalas cikk arról, hogy ők mekkora hangsúlyt fektetnek a húsmenes/vegán étel opciókra a járataikon, másik 2 oldalon pedig környezet barát fejlesztésekről lehetett olvasni. Van remény!

Az alkoholfogyasztásról nem beszéltünk még. Nos, Portugália híres a jó borairól, nem véletlenül… Hát igen, ahogy a jótanács is hangzik: „Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk!” Oké, de ki a fene az mérték?!? 😀

Rengeteg élménnyel és plusz 2 kg-mal magamon érkeztem haza. Hiába a rengeteg mozgás, ismét bebizonyosodott, hogy bizony hiába vegán az a pizza és a desszert…

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Lencsés quinoa saláta

Fehérjedús, mégis könnyű, olaszos ízvilágú saláta, amely főételnek is megteszi, de köretként is remekül működik. Feltétlenül próbáljátok ki, imádni fogjátok!

Május hónap témája: Érzelmi elsősegély

Melyikünk ne húzta volna fel már számtalanszor magát azon, hogy a négyévese MEGINT az ingujjába törli a paradicsomszószos száját, – pedig tényleg tudja, hogy mire való a mellette levő szalvéta-, a 10 hónaposára megint lehetetlenség már vagy húsz perce ráadni […]

Bodzás-Epres Morzsasüti

Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂 Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza […]

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X