Image Alt

Vegissima

  /  Blog   /  Táplálékkiegészítés növényi étrenden
Táplálékkiegészítés növényi étrenden| Vegissima Blog

Táplálékkiegészítés növényi étrenden

Sokszor kérdezik mit, hogyan, mikor sportolok. És szükséges-e bármi kiegészítőt szedni növényi étrenden.

Táplálékkiegészítésre növényi étrenden sportolás mellett állítom, hogy nincs szükség rendszeresen. Sokéves gyakorlattal és vegán táplálkozás szakértői háttérrel a hátam mögött bizton állítom, nemhogy silány, de kifejezetten sokkal jobb teljesítményre lehetsz képes vegán sportolóként, különösebb táplálékkiegészítés nélkül is.

Sokan hitetlenkedve állnak azzal szemben, hogy hobbisportolóként vegán létemre hogyan bírom a kemény edzéseket. Mert ugye még mindig erősen benne van a köztudatban az a tévhit, hogy csak akkor tud valaki komoly sportteljesítményt elérni, ha rendszeresen fogyaszt húst.

Csak bátorítani tudlak, hogy ne félj belekezdeni a rendszeres sportolásba növényi alapú étrend mellett! De, ha esetleg még mindig szkeptikus vagy, nézd meg a The Game Changers c. dokumentumfilmet! És olvasd el alábbi gondolataimat, tanácsaimat.

A sportolásról

Azt sportolj, amit leginkább élvezel (vagy legkevésbé utálsz, mert nem úszod meg, hogy mozogj!), lényeg, hogy nem kell túlgondolni. JUST DO IT és RENDSZERESEN CSINÁLD!!! Ha tudományos akarok lenni, azt kell mondjam, hogy ahogy mindenben, a sportban is jó, ha van egyensúly a mozgásformák között és nem egyféle típusú dolgot végzünk, pl. csak kardió, vagy csak súlyzós edzés!

Ha megnézzük az ősember testfelépítését, de akár mai természeti népek testalkatát, általában atletikusabb, szálkásabb izomzatot látunk! Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy ők nagyon változatos mozgásformákat végeznek, így az erőnlétük és az állóképességük is fejlődött! Magam is ebben hiszek, ezt találom egészségesnek, természetesnek és fenntarthatónak! Manapság a futás és korizás mellett szinte kizárólag saját testsúlyos edzéseket végzek (HIIT=high intensity interval training), de persze van helye a súlyzósnak is!

A funkcionális edzés kiválóan megerősíti a core izomzatot, nem szeparáltan erősít kisebb izomcsoportokat (mint az edzőtermi gépek), hanem az egész testet és egyszerre több izomcsoportot is igénylő mozgásokra koncentrál! Próbáld ki és meglátod!

Ajánlom figyelmedbe drága sógornőm, Aranyos Eszter online HIIIT edzéseit : Fit-Nest Training

 

Mi a helyzet a fehérjepótlással rendszeres sport mellett?

Gondolj bele mekkora iparág a fitness&wellness… A táplálékkiegészítők piaca is hatalmas! Szakmai véleményem és saját tapasztalatom szerint kiegyensúlyozott növényi étrend mellett egy átlagembernek, de még egy aktívabb életet élőnek sincsen szüksége rendszeresen táplálékkiegészítőkre! Ha top atléta vagy, erőemelő, vagy testépítő, akkor beszélhetünk róla, de akkor sem kell folyamatosan fehérjeturmixokkal tömnöd magad!

Saját magamat az átlag feletti aktivitásúak közé sorolom, heti 30-40km futás és kétnaponta HIIT edzések mellett igazán ritkán fordul elő, hogy plusz fehérjét viszek be! Ha smoothie-t fogyasztok reggelire, abba teszek 1 kanállal néha, vagy 1-1 nagyon kemény edzés után, de abszolút nem rendszeresen, inkább csak random, ha éppen eszembe jut. Persze figyelek rá, hogy természetes táplálékkal minél több fehérjét vigyek be, de abból meg könnyedén összejön az 1g/testsúlykg, ami normál esetben teljesen elegendő!

Ha pedig mégis fogyasztok extra fehérjét, már sosem veszem nagy cégek drága termékeit, amik tele vannak minden szintetikus vacakkal! Kizárólag organikus forrásból származó 100% natur kókuszfehérjét, vagy kendermagfehérjét fogyasztok, s neked is ezeket a bio termékeket ajánlom!

 

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X