Image Alt

Vegissima

  /  Blog   /  Élet a vaj után – mi kerül egy vegán kenyerére?

Élet a vaj után – mi kerül egy vegán kenyerére?

De tényleg, akkor mi? Margarin?? 🙂 🙁

Sajnos, egyelőre a közétkeztetés sem segít abban, hogy könnyen túllépjünk a vaj – felvágott – sajt szentháromságán. Ezek azonban sem nem egészséges, sem nem változatos szendvicsfeltétek, és mindamellett, hogy az állati eredetű élelmiszerek etikailag milyen megítélésünk alá esnek, messze nem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre szükségünk van! Főleg egy fejlődő szervezetnek!

Remélem, a közel harmincféle tippem közül találsz kedvedre valót – 42 napos kurzusaimban pedig 42 napnyi recepttel gazdagodhatsz, ha szeretnél alaposabban megismerkedni a teljes értékű, növényi alapú étrenddel!

HA csak ezen a pár Vegissima fotón átfut a tekintetünk, máris egyértelmű, hogy egy szendvics lehet SZENDVICS, nagy betűvel – színes, ízes, változatos, és ami a legfontosabb: nélkülözhetetlen tápanyagokban igen gazdag!

Nézzük, mi (és miért) kerülhet egy vegán kenyerére!

Növényi vajak, például:

  • Mogyoróvaj: itt természetesen nem a cukrozott, kakaós verziókra gondolunk! A natúr, minőségi mogyoróvajban sokféle ásványi anyag ( kalcium, kálium, cink, foszfor, mangán, magnézium, stb…) és B vitaminok egész palettája is megtalálható! Magas a kalóriatartalma, de nagyon laktató is.
  • Kesudióvaj: Szintén igazi háziorvos, réz, cink, szelén, magnézium, A vitamin, C vitamin, B vitaminok is található benne, mindemellett különleges és telt íze igazi gourmet fogássá tehet minden szendvicset!
  • Mandulavaj: A mandulavaj is egy igazán különleges növényi vaj – rengeteg aminosavat tartalmaz, gazdag ásványi anyagokban és B-vitaminokban, elsősorban szív-és érrendszeri betegségek megelőzésével, gyógyításával kapcsolatban szokott felmerülni áldásos hatása! Sokáig ne tárolgassuk, viszont arra figyeljünk, hogy szobahőmérsékleten folyékony, feltétlenül hűteni kell, ha kenni szeretnénk!
  • Tökmagvaj: bizony, nem csak tökmagolaj, de tökmagvaj is van! Kevésbé krémes, viszont annál egészségesebb! Gazdag rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben, antioxidánsokban! Gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályozó – friss zöldségekkel, enyhén sózva mennyei egészségbomba!
  • Vegán pecsenyezsírok – ezek a főleg kókuszzsír alapú, gazdagon fűszerezett és hagymás krémek ugyan talán nem tartoznak a legtápanyagdúsabb megoldások közé, de az biztos, hogy azok szívét meg fogják dobogtatni, akik nehezen vettek búcsút a húsevéstől!

Növényi feltétek, krémek, pástétomok, például:

  • padlizsánkrém, ajvár, zakuszka, babkrém: ezek a klasszikus ízvilágú zöldségkrémek (padlizsán, sült pirospaprika, majd ezek esetleg babbal, hagymával, cukkinivel gazdagítva) pikáns, telt ízeikkel könnyedén elvisznek egy főétkezést, akkor is, ha csak friss kenyérre halmozzuk őket!
  • avokádókrém, guaqamole: az avokádó zsírsavakban és fehérjékben gazdag, illetve nagyon magas a rost- és víztartalma. Könnyen emészthető, emésztésserkentő, sokáig biztosít magas energiaszintet anélkül, hogy eltelítene. Minden verzióban isteni!
  • peacamole: azaz zöldborsókrém! Akár egy kicsit keletiesebb, mentás-lime-os ízesítést, akár egy borsos- fokhagymás vonalat választunk, kirobbanó ízélmény!
  • hummusz: A csicseriborsóból készült massza az egyik legfantasztikusabban variálható növényi krém! Népszerű a céklás, pikáns – édes chilis vagy füstölt paprikás, a citromos, avokádós, articsókás, padlizsános, sőt, a spenótos hummusz is! Tunki-tunkinak zöldségekkel, pirítóssal remek vendégváró és gazdag, laktató fehérjeforrás is!
  • gombapástétom: a gombákat hagymával, fokhagymával, zöldfűszerekkel stb.. finoman lepirítva darabosabb verzióban is halmozhatjuk pirítósra, de késes aprítóban esetleg 1-1 kanálka növényi tejszínnel krémes pástétomokat alkothatunk! A legkomplexebb nem-állati eredetű fehérjeforrás, érdemes szarvasgombás krémekkel is feldobni egy-egy szendvicset, így akár elegáns előételként is fogyasztható!
  • zöldségraguk: a Zero Waste konyha gyönyszeme az előző napi, besűrűsödött zöldségraguk újrafelhasználása szendvicsfeltétként – használjunk kevés pirított hagymát, növényi sajtot, és kész is a provance-i vagy pikáns melegszendvics!
  • póréhagymavaj: a póráhagymát kevés növényi zsiradékon lepirítva és párolva, majd alaposan összeturmixolva és fűszerezve különleges, vajas állagú szendvicskrémet kapunk!
  • pesto-k: a hagyományos pesto-knak ugyan fontos alkotója a parmezán, azonban ha figyelünk a magvak és a zöldek arányára, csodálatosan finom pestokat készíthetünk sörélesztőpehely hozzáadásával is (ennek íze erősen emlékezetet a parmezánéra és B vitaminokban gazdag!)
  • bruschetta feltétek, salsák: A finomra vágott és extra szűz olivaolajban átforgatott paradicsom, hagyma, olajbogyó, kapribogyó, stb keveréke a mediterrán konyha igazi jolly jokerei, tízóraira, uzsonnára, előételnek pirítóson tálalva mennyei fogás! Gazdagíthatjuk friss zöldfűszerekkel, pl. bazsalikommal, oreganoval, vagy akár aromásabb salátafélékkel, baby spenóttal, ruccolával, endíviával is! Salsákat is számtalan verzióban készíthetünk, akár lepénykenyérrel is!
  • zataar: a növényi olajon vagy szárazon lepirított, füstös fűszerkeverékek is csodálatosan párosíthatók friss lepénykenyerekkel!
  • tofuricotta: a mixerbe dobott lágy tofu isteni krémmé áll össze – fűszerezhetjük magyarosan, kőrözött-szerűen, de akár szarvasgomba-olajjal és friss zöldekkel is – fehérjében nagyon gazdag és tökéletes növényi krémsajt-alternatíva
  • kölessajtkrém, zabpástétom, gabonakrémek: Bizony, gabonákból is mennyei szendvicskrémek készülhetnek. Viszont, mivel itt gabona-a-gabonán helyzete áll fenn, figyeljünk az egyéb feltétek arányára a kiegyensúlyozott tápanyagbevitel érdekében!

Remélem, inspiráltalak a vegán konyha megismerésére – szeretettel várlak belekóstoló és életmódváltó kurzusaimon is!

5 4 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X