Image Alt

Csapatunk

  /  Csapatunk

Aranyos-Gergely Kinga

Aranyos-Gergely Kinga vagyok, három gyermekes édesanya, a Vegissima márka alapítója, vegán táplálkozási szakértő. Küldetésem, hogy minél többekhez eljuttassam a növényi alapú táplálkozás és életmód csodáit.

Gyere, és tarts velünk egy zöldebb, egészségesebb, fenntarthatóbb világ felé!

Elvem az, hogy mindegy, milyen okból fordulnál a növényi alapú étkezés felé. Legyen az kíváncsiság, egészségügyi ok, vagy egyszerűen „csak” a gasztronómiai élmény iránti vágy… A lényeg az, hogy elkezdj ismerkedni vele, s hamar meglátod majd, sokkal többet tartogat számodra, mint amit valaha is el tudtál képzelni!

Esetleg még szkeptikus vagy? Megértelek! Ha nekem jópár évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy növényi étrendre váltok, sőt ezt fogom képviselni, biztosan nagyon meglepődöm… Sokszor gondolok arra, hogy ha én – aki hatalmas húsevő voltam anno -, milyen boldogan hoztam meg ezt a döntést, akkor másoknak is menni fog!

Elmesélem a mi személyes történetünket, mert tanulságos lehet.

Férjem, Gergő komoly emésztőrendszeri problémával küszködött. 20 évesen Crohn-betegséget diagnosztizáltak nála, ami egy súlyos, bélgyulladásos autoimmun betegség (ekkor még nem ismertük egymást).

Itthon az életmódorvoslás a mai napig gyerekcipőben jár, így az orvosok nem igazán tudták Gergőt jó tanáccsal ellátni a táplálkozásával kapcsolatban. Nagyjából az az opció maradt, hogy (közel egy évtizednyi kínlódás, szteroidok, életmentő operációk sorozata után, amin át kellett mennie) elkezdtünk mi magunk utánamenni a dolognak, hiszen egyértelmű volt, hogy egy emésztőrendszeri betegség esetében a táplálkozás kulcsfontosságú!

Hosszas kutatómunka (angol nyelvű szakirodalom bújása), tapasztalatgyűjtés, és zsákutcák (még a paleo-t is megpróbáltuk, aztán egy ideig vegetáriánusok is voltunk)  végül rátaláltunk a teljes értékű növényi étrendre. Férjem azóta tünetmentes, semmilyen gyógyszert nem szed (pedig azt mondták az orvosok, hogy hátralevő életében folyamatosan gyógyszeres kezelés alatt fog állni!), nekem pedig elmúlt a gyerekkorom óta kínzó ekcémám!

Ahogy elkezdtünk a vegán életmódról többet olvasni, egyértelművé vált, hogy az állatetikai, valamint a globális környezetvédelmi kérdések szempontjából is legalább annyit jelent a váltás, mint saját egészségünk szempontjából. Egy olyan korban élünk, ami az egocentrikus gondolkodást, a kényelmet és a javak – legyen az élő, vagy élettelen – korlátlan kihasználását, ész nélküli felhalmozását támogatja.

Mi nem így szeretnénk élni és a gyermekeinknek is más értékeket szeretnénk átadni. A természettel való összhangban létezés, és az érző lényekkel szemben tanúsított együttérzés egy jobb világ felé mutat, amelyben az ember-ember közti erőszak és elnyomás is alábbhagyhat.

A klímahelyzet súlyosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, így minden egyes apró tett és odafigyelés rengeteget számít! A lokális-szezonális növényi alapú táplálkozásra való átállással az ember akár 70%-kal csökkentheti ökológiai lábnyomát! Így jelenleg ez az egyik legerősebb fegyver a kezünkben egy zöldebb, fenntarthatóbb bolygó teremtésében! Szakmai életemet arra tettem fel, hogy másoknak is segítsek megtenni ezt a fontos lépést.

Divinyi Csilla

Divinyi Csilla vagyok. Biológia szakos középiskolai tanár diplomámat 1998-ban a Pécsi Tudományegyetemen, majd a kémia szakos középiskolai tanári diplomát Egerben szereztem. A tanári diploma megszerzése után az egészségügyi szakképzésben kezdtem el tanítani anatómia-élettan, biokémia, gyógynövényismeret, fitoterápia tárgyakat. Az egészségügyi szakképzésen kívül gimnáziumban is oktattam biológia és kémia tárgyakat. A gyógyító táplálékok és a gyógynövények  mindig is érdekeltek, így ebben az irányban képeztem magam tovább.

2010-ben elvégeztem a természetgyógyász képzést és fitoterapeuta lettem. 2019-ben  funkcionális táplálkozási tanácsadói tanfolyamon vettem részt, majd 2022-ben fejeztem be a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán az ápolás-betegellátás szakon a  dietetikus képzést.

Dietetikus, funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitoterapeuta és biológia-kémia tanárként bármely területen is tevékenykedem éppen, elsődlegesen az egyénre szabott és holisztikus életmódbeli és táplálkozási tanácsadást és tanitást érzem életfeladatomnak. Az évek során a táplálkozási ismereteimet szélesítettem, a hagyományos orvosi szemléletet bővítettem az alternatív módszerekkel, gyógynövény ismerettel, hogy a hozzám fordulóknak minél individuálisabb étrendi tanácsot tudjak adni. 

Természetjáróként, s mint tanár az élővilág csodáinak átadójaként, elkötelezett vagyok a fenntartható táplálkozás irányába, és rendkívüli módon érdekel, hogy hogyan lehet ez a szemléletet az egyénre szabott táplálkozásban alkalmazni. 

A tudatos táplálkozás mellett nagyon fontosnak tartom a pozitív gondolkodást és a mozgást is, mert ezek az EGÉSZ-SÉG alapkövei. 

Az ismeretátadást a táplálkozási területen is nagyon fontosnak tartom, igy aktuális táplálkozási, egészségügyi témákban rendszeresen tartok ismeretterjesztő előadásokat.

Mivel már középiskolás koromtól érdekelt a táplálkozás, és azóta étkezem vegánként, igy korántsem a  “véletlen” útján, hanem a  legmegfelelőbb időben, tanulmányaim végén, egy közös  ismerős révén találkoztam a Vegissimával, és Kingával. Ez a találkozás számomra hatalmas öröm, hiszen az évtizedek óta tartó, és folyamatos önismereti és szakmai fejlődésemnek egy olyan szakaszába léptem, ahol már biztosan érzem, hogy  egy olyan közösség, mint a Vegissima közössége, a legjobb hely ahol  meg tudom az eddig szerzett tapasztalataimat, tudásomat osztani.

Karakas Gitta

Karakas Gitta vagyok. Célom a sport által minél több embernek megmutatni a növényi alapú táplálkozás csodáit. Gyerekkorom óta sportolok: úsztam, triatlonoztam, atletizáltam, végül a röplabdánál ragadtam le, amit 13 évesen kezdtem el. Utánpótlás válogatott szintig jutottam és a legmagasabb osztályban játszottam profi sport pályafutásom alatt. A sorozatos kemény terhelésből adódó sérülések miatt húszas éveim elején abbahagytam az élsportot, de mindig is az életem része maradt.

A sport az én legfőbb terápiás eszközöm. Nagyon szeretek a komfortzónámon kívül lenni és számomra eddig hihetetlennek tűnő kihívásokat teljesíteni. Büszke vagyok arra, hogy néhány éve kialakítottam egy kis sportközösséget, ahol egymást segítjük és biztatjuk. 

A vegán életmód – stílusosan – a The Game Changers dokumentumfilm által jött. Hatására 2021 augusztus 21-én egyik napról a másikra száműztem minden állati eredetű terméket. A hatás döbbenetes volt, a káosz a fejemben viszont elég nagy. Bár igyekeztem előtte tájékozódni, utánaolvasni, az átállás nem volt zökkenőmentes. Ekkor találkoztam a Vegissima 5 napos kurzusával, majd elvégeztem a 21 napos kurzust és gyűjtöttem a Vegissima e-bookokat szorgalmasan. A fantasztikus tapasztalatok hatására elvégeztem egy Vegán Életmód Tanácsadó képzést, valamint folyamatban van a Vegán Gluténmentes Szakács képzés is azóta. Rendkívül megtisztelő volt, amikor Kinga megkeresett, hogy legyek a csapat tagja. 

Munkám miatt szabadidőmben és hétvégén állok rendelkezésre.

„Nem az a fontos, hogy a legerősebb, vagy a legnagyobb legyen az ember. A lényeg az, hogy mihez kezdünk az erőnkkel? Mihez kezdünk azzal, ami bennünk van?”

Patrik Baboumian

Együttműködő partnereink

Mnyere-Molnár Evelina

Mnyere-Molnár Evelina vagyok. Már kisgyerekként is nagyon aktív voltam, sok energiámat később sporttal vezettem le, így adta magát, hogy a mozgás az életem fontos része lesz. Utam, ennek eredményeként a Testnevelési Egyetemre vezetett, amely elvégzése után tanulmányaimat 

kiegészítve, immár 10 éve dolgozom személyi edzőként. Ezalatt is folyamatosan fejlesztettem magamat, a következő képzéseket végeztem el: International Wellness Institute – személyi edző, Mummy Tummy Trainer, Fitmummy szétnyílt hasfal rehabilitáció, Császármetszés rehabilitáció és hegkezelés.

Munkám lényege a testi, szellemi jólét. A tiszta étkezés, stresszoldás, testedzés egészségünk hosszantartó megőrzése.

Meggyőződésem, hogy rendszeres testmozgás nélkül nem lehet egészségesen élni.

Mindemellett a mozgás az egyik legjobb módja annak, hogy levezessük a napi felgyülemlett stresszt, vagy éppen felébresszük az üléstől és semmittevéstől elfáradt, alvó testünket.

Sorolhatnám a mozgás további jótékony hatásait, de gyanítom, hogy túl sok újat nem mondanék vele.

Egy biztosat azért tudok mondani, én a saját szememnek és érzéseimnek hiszek. Annak, mennyire jó érzés egy kiadós edzés után megkönnyebbülten pihenni. Annak, mennyire büszke vagyok magamra, hogy már megint megcsináltam. Amióta a táplálkozásom is tudatos, nem vagyok beteg, könnyebben megy az edzés is, és egész egyszerűen jó érzés a bőrömben lenni.

Kingával rég óta jó barátnők vagyunk és izgatottan követjük egymás életét szakmai szempontból is. Már korábban is volt szó az együttműködésünkről, de gyerekeink születése miatt, végül most tudtunk rá sort keríteni. Boldog vagyok, hogy összekapcsolódtunk és hiszem, hogy a tudatos táplálkozást a mozgással kiegészítve sokak életét tudjuk egészségesebbé tenni!

Egy egyéves kisfiú édesanyjaként pontosan tudom, milyen az amikor semmi időd nincs és amikor elalszik a gyerek, abba a kis időbe kell beszorítanod minden teendődet és a pihenést is. Nincs vesztegetni való idő, minden percre ki van számolva, ezért nem árt hatékonynak lenni… 

Az életben sincs vesztegetni való időnk, gyerünk, csináljuk!

Budai Zsuzsi

Budai Zsuzsi vagyok. Ha titulusokat kellene írnom magamról, vagyok holisztikus női coach, női jóga oktató, szakrális női kör vezető, önismereti csoportvezető.

Ezeken kívül vagyok anya, feleség, dolgozó nő, aki ugyanúgy százkarú Shívaként pörög a mindennapokban, mint Te, és akinek sokszor excel tábla az élete.

És vagyok nő, aki imádja az erdőt eső után, és aki üvöltve énekel rock-ot a biciklin. Aki bátran ereszkedik le a sötétségeibe, és vágyja a mélységeket, legyen szó női csoportról, vagy a saját érzelmi életéről. És vagyok nő, aki imádja, hogy női testben van, aki ciklustudatosan éli az életét, vegetáriánus ételeket fogyaszt, és képes bármikor meghatódni az élet szépségességén.

Én sem így születtem. De mélyen hiszem, hogy az önmunka, az idő, energia, amit magunkba fektetünk, gyógyítja a traumáinkat, betegségeinket, és bármiből fel lehet állni.

Szívügyem a környezetünk védelme, a belső kislány gyógyítása, a ciklusoddal való harmóniába kerülés, és az összes női minőséged örömmel való megélése. Ezért született meg a Táncoló Tara női kör néhány éve. A harmadik gyermekem.

Szeretném, hogy élvezd azt, hogy női testben vagy, és jól érezd magad a bőrödben. Sőt, lubickolj ebben az állandóan változó, hullámokkal tarkított, csodálatos minőségben. Hogy bátran vállald, és éld a vágyaidat, és járd szíved útját önazonos, boldog nőként.

Kingával néhány éve sodort minket össze az élet, később több kurzusán is részt vettem, és mindig magával ragadott a lendülete, kisugárzása. Imádom azt az életörömöt, ami belőle árad, és nagyon motivál az ereje, kreativitása. Hatalmas öröm, hogy együtt alkothatunk!

X