Image Alt

Go Vegan

  /  Go Vegan
VÁLTOZTASS! MIKOR, HA NEM MOST?

Növényi táplálkozással a jövőnkért

Go Vegan | Vegissima

Én egy ugyanolyan vegyes táplálkozású családban nőttem fel, mint bárki más a környezetemben. Ugyan Tokióban születtem, és a családommal, illetve később egyedül is töltöttem Japánban néhány évet, a veganizmusom alakulása szempontjából ez sem tűnik igazán relevánsnak. Maximum annyiból érdekes, hogy a más kultúrák és konyhák iránti érdeklődésem gyerekkoromra nyúlik vissza.

Most tehát ugorjunk egy nagyot! Már elmúltam 30 éves és óriási húsevő voltam, amikor valami mégis megváltozott! Ekkor kezdtem el érdeklődni a növényi alapú táplálkozás iránt. Ugyanis megláttam olyan dolgokat, amik felett azért siklottam el sokáig, mert mi emberek azt gondoljuk, hogy ami megszokott, az „normális” is egyben!

Az, hogy húst, tojást, tejterméket, vagy éppen tengeri herkentyűket eszünk, az teljesen oké, hiszen amióta az eszünket tudjuk, ez így van… Tehát rendben van! Biztosan?

Tegyél fel bátor kérdéseket!

100-ból vajon hány egészséges lelkületű ember lenne képes leölni saját kezével egy haszonállatot? Hány ember lenne képes saját maga  táplálkozás céljából elvenni az állat életét (normál életkörülmények között, nyilván nem az életben maradásért küzdve)? A kutya, meg a macska mennyiben más, mint egy disznó, vagy egy tehén? Tényleg annyira mások, hogy az egyiket simogatjuk, kényeztetjük, gondozzuk, elhalmozzuk szeretetünkkel, a másik meg csak arra jó, hogy embertelen körülmények között eltöltse megrövidített életét, majd egy vágóhídon végezve, szépen lefóliázva a bevásárlókocsinkban, majd az asztalunkon landoljon?? Hogy van ez??

Ne dőlj be a nagyiparnak!

A hús-és tejipar nagyhatalmak, s ennek megfelelően képesek óriási nyomást gyakorolni a gazdaságra, de még akár a politikára is! Lobbitevékenységüknek köszönhetően, reklámok, óriásplakátok és még a fitneszipar is igyekszik elhitetni velünk, hogy csak akkor lehetünk egészségesek és fittek, ha ezeket a termékeket fogyasztjuk…

Hús, tojás = izomépítés, tejtermékek = erős csontok… Ismerős, igaz? Ezt kódolják belénk pici korunk óta… De biztos, hogy így van?? Akkor hogyan lehet mégis, hogy egyes népcsoportok, akik csak növényeket esznek makk egészségesek, mentesek minden civilizációs betegségtől, és egyre több élsportoló vált növényi alapú étrendre és teljesítményük ugrásszerű növekedésével új világrekordokat állítanak fel? (filmajánló: The Game Changers)

Elgondolkodtató? Remélem!

Aranyos-Gergely Kinga, Vegissima | Go Vegan
Aranyos-Gergely Kinga, Vegissima | Go Vegan
Tejmentes Magnum | Vegissima Receptek

Hallgass a tudósokra!

Az én személyes utam és az utóbbi 10 évem tapasztalata az, hogy egyértelműen a tiszta, minél kevesebb feldolgozott terméket tartalmazó növényi alapú táplálkozás az, amely természetes gyógyírként szolgálhat számunkra. És nem csak a krónikus, illetve autoimmun betegségek estében van ez így, hanem valójában minden ember számára ez volna a legoptimálisabb táplálkozási rendszer.

A világ legnívósabb, haladó táplálkozástudományi szervezetei – mint pl. a híres amerikai Academy of Nutrition and Dietetics, a Brit Dietetikusok Szövetsége, vagy a 12.000 fős Orvosok Bizottsága a Felelős Gyógyászatért (Physicians Commitee for Responsible Medicine) – is azt az álláspontot képviselik, hogy a jól felépített növényi étrend minden életkorban megfelelő. Sőt, az egészségmegőrzésnek fontos eszköze, amely számos betegség kockázatát csökkenti és pozitív élettani hatásokkal bír. (Filmajánló angol nyelven: Forks over Knives)

Úgy gondolom, fentiek alapján itt az ideje elhinnünk, hogy a tudomány meghaladta a korábbi dogmákat! Kis hazánkban is van már előrelépés, a Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete is adott már ki 2016-ban olyan tanulmányt, amely a fentieket támasztja alá, s amely a növényi alapú táplálkozást primer prevenciós eszközként ismerteti.

Mindannyiunk kicsi lépése számít, mert a kis lépések összeadódnak!

Afelől már nem kell, hogy kétséged legyen, egészségügyi szempontból a legjobb választás a növényi alapú táplálkozás. További jó hírem az, hogy étrended megváltoztatásával nem “csak” magadon segítesz. Amennyiben a lokális-szezonális és persze minél kevésbé feldolgozott, növényi alapú ételekből áll étrended (tehát friss zöldség-gyümölcs, teljes értékű gabonák, hüvelyesek, magvak, gombák), úgy ökológia lábnyomod drámai mértékben, akár 70%-kal csökken!

Ezzel rengeteget teszel Földanyánkért, akinek most hatalmas szüksége van mindannyiunkra, hogy segítsük helyreállítani a természet egyensúlyát általunk kibillentett állapotából (filmajánló: David Attenborough: A life on our Planet).

Ha mindez nem lenne elég érvnek, még egy szempontot hozzáteszek. Megszűnhetne a Földön az állatoknak az a töménytelen szenvedése, amit a hús-, tej- és tojásipar kegyetlen gépezete tart fent. Világszerte több mint 1,7 milliárd állatot használnak ki (tartanak embertelen körülmények között és ölnek le jóval a természetes élethosszuk előtt) az állattenyésztésben, ami a Föld szárazföldjének több mint negyedét foglalja el.

Az állati takarmány előállítása a Föld összes szántóterületének egyharmadát foglalja el. Az állattenyésztés, mely magában foglalja a takarmány termelését és a közlekedést, az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának mintegy 18% -át teszi ki világszerte (a marha-, sertés- és baromfiipar nagy mennyiségű CO2-t, metánt és más üvegházhatású gázokat bocsát ki). A váltás a növényi táplálkozásra a tartott állatok számát és ezzel együtt az ehhez szükséges erőforrások számát is csökkenti, mivel az állatokat etetni, itatni, gondozni és tisztítani kell. Helyette, jóval kisebb erőforrások felhasználásával lehetne mindenkit ellátó, egészséges növényi alapú ételeket termeszteni.

Kedves Olvasó, remélem, sikerült olyan gondolatokat felvetnem, amelyeken érdemes eltöprengened!

Ha pedig a töprengéseb már túljutottál és eldöntötted, hogy áttérnél a növényi alapú étrendre, nagy szeretettel várlak életmódváltó kurzusaimra!

Aranyos-Gergely Kinga, Vegissima | Go Vegan
Aranyos-Gergely Kinga, Vegissima | Go Vegan

Csatlakozz a Vegissima Közösséghez,

és töltsd le ingyen az „Édes reggeli és snackinspirációk” című Ebook-omat!

X