Image Alt

Vegissima

  /  Hónap témája   /  Október és november témája: Minden betegség a belekben kezdődik

Október és november témája: Minden betegség a belekben kezdődik

A témának hatalmas szakirodalma van, rengeteg ismeretterjesztő és tudományos cikket, előadást talál az érdeklődő a világhálón. Annyira sok az információ, hogy teljesen el lehet veszni a hatalmas tudásanyagban.

Az emésztőrendszer támogatása gyógynövényekkel és táplálkozással: Szivárgó bélszindróma

Ezért is szeretnék az olvasónak a saját tapasztalataim alapján egy kis útmutatót adni, hogyan támogassa az emésztőszervrendszerét táplálkozással, illetve gyógynövényekkel.

Mit és mennyit? Az egészséges táplálkozás alapelvei

Első és legfontosabb a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék fogyasztása. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) legújabb magyar táplálkozási ajánlása, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli az egészséges táplálkozás következő alapelveit fogalmazza meg egészséges felnőttek számára:

„Fogyassz legalább 5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta! Ebből 3-4 adag zöldség/1-2 adag gyümölcs, és legalább 1 adag friss/nyers legyen. A burgonya nem számítható be a napi 5 adagba. 1 adag = 1 nagy paprika, paradicsom vagy 1 közepes tálka saláta vagy 80 g száraz vagy 120 g friss/fagyasztott hüvelyes

1 adag = 1 nagy alma vagy őszibarack vagy 1 pohárnyi bogyós gyümölcs vagy 2 dl smoothie

Hetente 2-3 alkalommal fogyassz kis maréknyi sótlan olajos magvat, pl. diót, mandulát, mogyorót, tökmagot, napraforgómagot.

Fogyassz 3 adag gabonafélét naponta, ebből legalább 1 adag „teljes kiőrlésű” legyen!

1 adag = 1 db péksütemény (pl. kifli vagy zsemle) vagy 1 közepes szelet kenyér/kalács vagy 12 evőkanál (20 dkg) főtt tészta/rizs vagy 3 evőkanál gabonapehely/müzli

Minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét!”

A második nagyon fontos dolog, hogy mindig megfelelő mennyiségű (naponta 8 pohár, ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen. 1 pohár = 2-2,5 dl) folyadékot fogyasszunk, hiszen a jó emésztéshez emésztőnedveket kell termelni, amihez jelentős mennyiségű víz szükséges!

Figyelni kell arra is, hogy hagyjunk időt a bélrendszerünknek a regenerálódásra, tehát este már lehetőleg ne együnk, legalább 12-14 órás regenerációt biztosítsunk a emésztőrendszerünknek.

Hogyan tápláljuk a bélflóránkat?

A következő fontos alapelv a jó emésztés érdekében, hogy tápláljuk a bélflóránkat (mikrobiom), segítsünk a jó baktériumoknak, hogy ők is segíthessenek nekünk.

A bélflóránkat alkotó baktériumok száma meghaladja testi sejtjeink számát, és a legújabb kutatási eredmények szerint szerepük van a jó emésztés mellett, az immunrendszer és az idegrendszer működésében is. Egy 2020-as kutatás szerint a normál mikrobiom a légzőszerv rendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenti. A mikrobiom számára a legjobb, ha rostokban gazdag a táplálkozásunk, és nagyon jó hatással vannak rájuk a fermentált élelmiszerek.

Mi az a szivárgó bélszindróma, hogyan jön létre?

Leaky gut/ szivárgó bél/ áteresztő bél, azt jelenti, hogy a bélrendszerünk áteresztővé válik. Az egészéges bélhámsejtek szorosan kapcsolódnak, hogy a külvilágból a szervezet belsejébe ne juthassanak be káros anyagok, kórokozók. Semmi, amit az immunrendszer idegenként ismerne fel.

Ezt a rendszer három tényező tartja fenn. Első a bélflóránk, mely egyrészt nem engedi elszaporodni a kórokozó baktériumokat, másrészt olyan anyagokat termel, ami a bélhámsejtek számára jótékony hatású, s egyben segíti azt is, hogy a bélhámsejtek kapcsolódása szoros maradjon. Amennyiben a szervezetünkben a hasznos és káros baktériumok közötti kényes egyensúly felborul, és elszaporodnak a káros-patogén baktériumok és bélrendszeri dysbiosis jön létre, s számos kellemetlen emésztőrendszeri tünetet észlelhetünk. Ezek a tünetek, panaszok sokszor nem egyértelműek. Gyakori az étkezés után fellépő puffadás, hasi görcsök, hasmenés vagy éppen székrekedés. A legtöbben nem foglalkoznak ezekkel a tünetekkel, s csak az ebből kialakuló krónikussá váló betegségekkel fordulnak szakemberhez. 2016-os kutatási adatok megerősítették, hogyha ez az egyensúly felborul a szervezetben gyulladásos folyamatok indulnak be, ami krónikus betegségek kialakulásához vezet. A leggyakrabban gyulladásos bélbetegségek és autoimmun betegségek alakulnak ki ezekből a panaszokból.

Második az egészséges, jól záró bélhámsejt réteg. Harmadik pedig az immunrendszer.

Ha a három tényező közül bármelyik károsodik (pl. ételintolerancia, bélflóra károsodása, bélrendszeri fertőzések, egészségtelen táplálkozás) a bélhámsejtek nem tudják ellátnia védőháló szerepét, igy a véráramban olyan anyagok is „beszivárognak”, melyek gyulladást, illetve betegséget okozhatnak.

Milyen gyógynövények segítenek az egészséges emésztés fenntartásában?

Digestivumok avagy az „étvágy javító” gyógynövények

A digestivum kifejezés az emésztést segítő szert jelent. Bár az emésztési zavarokat gyakran a gyomornedv elégtelen szekréciója okozza, az epe vagy a hasnyálmirigy enzimeinek hiánya is hasonló panaszokat válthat ki.
Az étvágytalanság hátterében több ok állhat: bakteriális és vírusos fertőzések, pszichoszomatikus betegségek (anorexia nervosa, stressz), vagy gyógyszerfogyasztás (antibiotikumok, citosztatikumok), de gyakori ok az ízérzékelés csökkenése is. Az étvágy javítására leggyakrabban keserűanyag-tartalmú gyógynövényeket vagy készítményeket alkalmazunk. A keserűanyagok rendkívül változatos szerkezetű vegyületek. Közös sajátságuk a nagy hígításban is erősen keserű ízük. E tulajdonságuk miatt különösen jól alkalmazhatóak csökkent ízérzékelés esetén az étvágy növelésére.

A keserűanyagok az emésztés további fázisait is segítik az epe- és hasnyálelválasztás, valamint a bélperisztaltika fokozásával. A keserűanyag-tartalmú drogok alkalmazása időskori étvágytalanság esetében is javasolt, mivel ilyenkor az étvágytalanság oka gyakran az ízérző receptorok csökkent érzékenysége vagy száma. Maximális hatásukat 20-30 perccel étkezés előtt alkalmazva fejtik ki.

Keserűanyag-tartalmú növények

Közös mechanizmus (kismértékben az epeelválasztásra is hatnak). Kontraindikáció: Gyomor- vagy duodenális fekély, súlyos májműködési zavarok, ileus, akut hasnyálmirigy gyulladás

Sárga tárnics (Gentiana lutea). Kis ezerjófű (Centaurium erythraea). Áldott benedekfű (Cnicus benedictus). Ellenjavalat: Allergia, terhesség

Émelygést csökkentő gyógynövény

Hányás a gyomor és belek működésének zavara.

Gyömbér: Illóolaj, csípős anyagokat tartalmaz (gingerol: jellegzetes íz). Hatása elsősorban a gasztrointesztinális motilitás csökkentése.

Epetermelést, epeürülést segítő gyógynövények

Az epeműködésre ható gyógynövények nagyon népszerűek, mind a népi gyógyászati megfigyelések, valamint az újabb klinikai kutatások eredményei megerősítik hatásosságukat. Az epének, különösen a zsírok felszívódásában és megemésztésében van szerepe. Ha a máj a szükségesnél kevesebb epét termel, emésztési zavarok keletkezhetnek: puffadás, gyomorfájdalom, teltségérzet, szélgörcs, illetve émelygés. Ilyenkor azonnal minimálisra kell csökkentenünk zsírfogyasztásunkat. Ezzel szemben görcsös panaszok akkor keletkeznek, amikor az epe ürülni szeretne, de nem tud, mert az epevezetékünkben az elfolyás gátolt. Ennek a leggyakoribb oka a hólyagban képződött epekő.

A kolagóg/epehajtó hatású gyógynövények: articsóka (Cynarae fol.), kurkuma (Curcumae rhiz.), pitypang (Taraxaci rad.), vérehullófecskefű (Chelidonii herb.),

Az egyes gyógyvizek szerepe emésztőrendszeri panaszok, betegségek kezelésében

Az emésztőrendszeri betegségek és panaszok egy részének kezelésére több mint száz éve ajánlják az orvosok, és használják a betegek azokat a gyógyvizeket, amelyek a szulfátos, keserűsós, glaubersós, valamint a kénes vizek csoportjába tartoznak. Ezeknek a vizeknek széklet ürítést megindító, székrekedést megszüntető hatása van. A hatás lényege az, hogy a szulfát a belekből igen nehezen szívódik fel, legnehezebben a magnéziumszulfát – keserűsó –, és a legerősebben ez a só gátolja ugyanakkor a belekből történő vízfelszívódást is.

Egyszeri hashajtásra a Hunyadi János glaubersós gyógyvízből, valamint a Ferencz József keserűvízből 1 dl elfogyasztása ajánlott, az utóbbit célszerű 1 dl vízzel hígítva, akkor gyorsabb lesz a hatás. A Parádi kénes gyógyvízből 1-2 dl fogyasztása javasolt.

A glaubersó hatására fokozódik az epeelválasztás a májban. Hatására az epehólyagban pangó epe kiürül, megszűnik az epepangás. A Mira glaubersós gyógyvízből az epeutak és epehólyag betegségeinek kezelésére naponta 1-2 alkalommal 2-3 dl elfogyasztása javasolt, idült panaszok befolyásolására 4-6 héten át célszerű folytatni az előbbi mennyiségek fogyasztását.

Az emésztőrendszer támogatása gyógynövényekkel és táplálkozással: Ételintoleranciák, fermentált élelmiszerek jelentősége

A különböző étel érzékenységek, az ételintoleranciák egyre gyakoribbak. Mégis van egy érzékenység típus, amelyre az intoleranciára utaló tünetek jelentkezésekor a laikus nem szokott gondolni, ez pedig a hisztamin intolerancia.

Mi is az a hisztamin?

Egy aminosav származék, amely a testünkben is termelődik és a szervezetben igen sokrétű szerepe van. Elsősorban a gyulladásos és allergiás folyamatok fontos mediátora, az allergiák esetében neki köszönhetőek az ilyen tünetek, mint oedema, orrfolyás, duzzanat.

Felvetődik a kérdés, ha egy a szervezetünkben előforduló kémiai vegyületről van szó, amely fontos szereplő egy olyan általános kórélettani folyamatnál, mint a gyulladás, mégis hogyan lehetünk rá érzékenyek?
Az érzékenység egyik legfőbb oka az lehet, hogy a hisztamin lebontásában szerepet játszó enzim a diamino-oxidáz (DAO), nem termelődik elegendő mennyiségben, s ilyenkor a szervezet nem tudja lebontani a hisztamint.

Milyen tünetei vannak?

A felhalmozódó hisztamin az allergiás reakciókhoz hasonló tünetegyüttest hoz létre. A tünetek a következők lehetnek: pl. bőr pír, viszketés, torokkaparás, orrfolyás, hányinger, nehézlégzés…

Az emberi szervezeten kívül az élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint, s ahogyan a frissességükből veszítenek úgy nő a hisztamin koncentráció bennük. Amennyiben egy csökkent enzimműködéssel rendelkező egyén olyan ételt fogyaszt, amelynek a hisztamin tartalma magas, könnyen jelentkeznek nála allergiás tünetek.

Hogyan mutatják ki?

A hisztamin intolerancia kimutatása vérből laboratóriumi vizsgálattal történik, ahol a DAO enzim szintjét mérik.

Milyen táplálékok fogyasztása nem ajánlott?

Magas hisztamin tartalmú értelek fogyasztása nem ajánlott, illetve azoké amelyek nem frissek. Diétával kezelhető, amelyet általában nem kell élet végéig tartani. Vásárláskor érdemes odafigyelni a szavatossági időre, vásárlás után egy- két nappal érdemes elfogyasztani az élelmiszert, melyet kis kiszerelésben ajánlott vásárolni.

A diéta alatt kerülni kell az éttermi étkezést, az ételrendelést, az otthon frissen készített étel fogyasztása ajánlott.

A legfontosabb, hisztaminban gazdag ételek:

  • sajtok (minél érettebb, annál több hisztamin van benne)
  • savanyított zöldségek (savanyú káposzta, kovászos uborka)
  • alkoholos italok (mint bor, sör)
  • különféle ecetek
  • halak (csak frissen javasolt fogyasztani)
  • füstölt élelmiszerek (szalámi, kolbász, füstölt szalonna)
  • csokoládé, kávé
  • ketchup
  • élesztős termékek

Az élelmiszerek hisztamintartalmáról tájékozódhatunk ezen a honlapon.

Javasolt e bármilyen étrend kiegészítő fogyasztása?

Az endogén hisztamintermelést gátolja a kvercetin nevű hatóanyag, illetve a probiotikumok fogyasztása is jótékony hatású ilyenkor.

Van-e kapcsolata az áteresztő bél szindrómával?

A hisztamin intolerancia kialakulásának több oka lehet, feltételezik, hogy a bélnyálkahártya károsodása, a szivárgó bélszindróma okozhat hisztamin intoleranciát és különböző ételintoleranciákat.

Divinyi Csilla Szilvia
természetgyógyász-fitoterapeuta
funkcionális táplálkozási tanácsadó

Május hónap témája: Érzelmi elsősegély

Melyikünk ne húzta volna fel már számtalanszor magát azon, hogy a négyévese MEGINT az ingujjába törli a paradicsomszószos száját, – pedig tényleg tudja, hogy mire való a mellette levő szalvéta-, a 10 hónaposára megint lehetetlenség már vagy húsz perce ráadni […]

Április témája: Fenntartható táplálkozással a bolygónkért!

A VEGÁN TÁPLÁLKOZÁS tehát nemcsak egy, a különböző táplálkozási irányzatok közül, hanem egy NAGYON TUDATOS , FELELŐSSÉGTELJES MAGATARTÁS A BOLYGÓNK, ÉS EGYBEN A KÖZÖS JÖVŐNK FELÉ IS!

Március témája: A böjt és hatása szervezetünkre

Mi is az a böjt pontosan? A böjtölés részleges, vagy teljes táplálékmegvonást jelent. Rengeteg féle böjtölési módszer létezik, a teljesség igénye nélkül néhány főbb típusát szeretnénk csak most bemutatni. Lehet úgy böjtölni, hogy az ember egyszerűen csak kivon bizonyos ételeket, […]

Divinyi Csilla

Dietetikus, funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitoterapeuta és biológia-kémia tanárként bármely területen is tevékenykedem éppen, elsődlegesen az egyénre szabott és holisztikus életmódbeli és táplálkozási tanácsadást és tanitást érzem életfeladatomnak.

Bővebben rólam

Legfrissebb bejegyzéseink

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X