Image Alt

Vegissima

  /  Hónap témája   /  Március témája: A böjt és hatása szervezetünkre

Március témája: A böjt és hatása szervezetünkre

Mi is az a böjt pontosan?

A böjtölés részleges, vagy teljes táplálékmegvonást jelent. Rengeteg féle böjtölési módszer létezik, a teljesség igénye nélkül néhány főbb típusát szeretnénk csak most bemutatni. Lehet úgy böjtölni, hogy az ember egyszerűen csak kivon bizonyos ételeket, italokat az étrendjéből, – jellemzően húst és alkoholt – lehet időszakos böjtöt tartani, – amikor evés és böjt meghatározott időközönként ciklikusan váltják egymást – lehet ún. „léböjtölni” gyümölcs-és zöldséglevekkel, ill. akár csak vízzel is. Annak ellenére, hogy a mai diétás világ előszeretettel népszerűsíti, a böjt nem egy újkeletű, „trendi” dolog! Éppen ellenkezőleg! A böjt az emberi civilizáció óta létezik, hiszen őseink táplálék-ellátottsága alapból nem volt folyamatos. A böjt tudatosan végzett gyakorlata is sok évszázados múltra tekint vissza, és az orvostudomány egyik legrégebbi terápiás eszközének tartják. Központi szerepet játszik a kulturális és vallási gyakorlatokban, amelyben minden nagyobb vallás részt vesz ilyen vagy olyan formában.

 

Miért nagyon hasznos böjtölni?

Amikor böjtölsz, számos dolog történik a testedben sejt- és molekuláris szinten. Olyan sejtregenerációs folyamatok indulnak be, amelyek a „normál működés” alatt nem tudnak, hiszen testünk rengeteg energiát fordít magára az emésztésre.

A tisztító-méregtelenítő kúrák, és a minél inkább teljes értékű növényi étrend már eleve olyan primer prevenciós eszközök a kezünkben, amelyekkel revitalizálhatjuk szervezetünket, megújulhatunk, megszabadulhatunk a testünkben felhalmozódott méreganyagoktól, és megelőzhetjük bizonyos kóros állapotok a kialakulását.

 

A böjt 5 legfontosabb egészségügyi előnye

1. Támogatja a vércukorszint szabályozását

Számos tanulmány támogatja a böjtölés alkalmazását a vércukorszint szabályozásának javítására és a cukorbetegség kockázatának potenciális csökkentésére.

2. Támogatja a fogyást

Sok fogyni vágyó a böjtölést választja, mint módszert a súlyfeleslegtől való megszabadulásra. Természetesen a koncepció nélküli koplalás nem fog hosszú távú eredményt hozni, de a böjt okos beépítése az életünkbe nagyon hasznos lehet! A tanulmányok azt mutatják, hogy az étkezési időszakok szabályozása, vagy a rövid távú böjtölés elősegíti a súlycsökkentést, a zsírvesztést, és javíthatja a vér lipidszintjét. Emellett, ami biztos, a böjt növeli az anyagcserét, elősegíti a zsírégetést, és javítja a testösszetételt a túlsúlyos embereknél.

3. Késlelteti az öregedést és támogatja az anyagcserét

A böjt, és különösen az alacsony fehérjetartalmú – minél inkább teljes értékű növényi – étrend egyértelműen összefüggésben van a várható élettartam növekedésével.Böjt során olyan sejt szintű megújulás történik testünkben, amely ténylegesen hozzájárul testünk megfiatalításában. Emellett a böjt elősegíti az emberi növekedési hormon szintjét, amely hormon fontos szerepet játszik a növekedésben (így az izomnövekedésben is!) és a helyreállításban. Javítja az anyagcserefolyamatokat, beindítja a fogyást és képes fokozni a teljesítményt is!

4. Segít a betegségek megelőzésében

Úgy tűnik, hogy a normál étkezési szokások felfüggesztése lehetőséget nyújt, hogy szervezetünk más fontos funkciókra összpontosítson, beleértve az öngyógyító folyamatokat, és bizonyos betegségek megelőzését. A szervezetnek felerősödik természetes gyulladáscsökkentő képessége, így jobban tudja kezelni pl. a krónikus gyulladásokat, gyulladásos folyamatokat. Ennek köszönhetően a rendszeresen végzett böjt csökkenti a szívbetegségek, a sclerosis multiplex, a rheumatoid arthritis, ill. a rák kockázatát!

5. Támogatja az agyműködést

Kísérletek igazolják, hogy a böjt védi az agyat, és az idegsejtek termelésének fokozásával támogatja az agy egészségét. Így védelmet nyújthat még a Parkinson- és Alzheimer-kór ellen is, ill. enyhítheti ezen betegségek tüneteit. Tanulmányok szerint a böjt csökkentheti a szorongást és a depresszió tüneteit is.

 

Reméljük, hogy kedvet kaptatok a böjtöléshez, amihez gyakorlati segítséget is fogunk nyújtani!

Böjtölésre fel, tarts velünk, várunk szeretettel!

A Vegissima Csapata

4 3 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X