
Bodzás-Epres Morzsasüti
Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂
Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza nélkül is tökéletesen működik, de annyira jól működik együtt az eper és a bodza, hogy így még különlegesebb lesz, érdemes kipróbálni! 🙂
Hozzávalók (kb. 4 főre)
600 g eper
kb. 25-30g bodzaszörp (ha nincs, helyette mehet 1-2 ek. nádcukor)
fél citrom kifacsart leve és héja
1 ek. keményítő
Hozzávalók a morzsához:
100 g zabpehely
100 g liszt (sima, vagy gm)
100g vegán vaj, vagy kókuszzsír
50g nádcukor (lehet több cukrot, ha nagyon édesszájú vagy!)
1 vaníliáscukor
1 csipet só
1 tk. fahéj
Elkészítés:
- Mosd meg az epreket egy szűrőben, majd borítsd őket egy konyharuhára, és finoman itasd fel róluk a vizet. Távolítsd el a szárakat, ha nagyok az eprek, vágd félbe őket és tedd őket egy hőálló tál aljába.
- Locsold meg őket a bodzaszörppel, majd facsard rájuk egy fél citrom levét, reszeld rá a héját, és óvatosan forgasd át velük. Ezután jöhet az evőkanál keményítő. (Ez azért kell, hogy ne áztassák el az eprek a morzsát teljesen, így lesz ropogós a teteje!) A keményítővel ismét keverd át óvatosan az epreket.
- Ezután a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, vaníliacukrot, a fahéjat és a sót késes aprítóban zúzd össze.
- Add hozzá a puha margarint/kókuszzsírt, és keverd kicsit tovább a robotgéppel, amíg egy sűrű masszát nem kapsz (néhány fordulat, nem kell túlkeverni).
- Ezután már csak annyi a dolgod, hogy az epres rétegre kézzel rámorzsolod a zabos-lisztes keveréket, úgy, hogy nagyjából egyenletesen fedje be a gyümölcsös réteget.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje! Forrón is tálalható, de hidegen is isteni! Vegán vaníliafagyival, vagy kókusztejszínhabbal (kókusztejszín habverővel felverve) lehet tovább fokozni az élvezeteket! 🙂
Subscribe
0 hozzászólás