Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Bodzás-Epres Morzsasüti

Bodzás-Epres Morzsasüti

Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂

Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza nélkül is tökéletesen működik, de annyira jól működik együtt az eper és a bodza, hogy így még különlegesebb lesz, érdemes kipróbálni! 🙂

Hozzávalók (kb. 4 főre)

600 g eper

kb. 25-30g bodzaszörp (ha nincs, helyette mehet 1-2 ek. nádcukor)

fél citrom kifacsart leve és héja

1 ek. keményítő

Hozzávalók a morzsához:

100 g zabpehely

100 g liszt (sima, vagy gm)

100g vegán vaj, vagy kókuszzsír

50g nádcukor (lehet több cukrot, ha nagyon édesszájú vagy!)

1 vaníliáscukor

1 csipet só

1 tk. fahéj

Elkészítés:

  1. Mosd meg az epreket egy szűrőben, majd borítsd őket egy konyharuhára, és finoman itasd fel róluk a vizet. Távolítsd el a szárakat, ha nagyok az eprek, vágd félbe őket és tedd őket egy hőálló tál aljába.
  2. Locsold meg őket a bodzaszörppel, majd facsard rájuk egy fél citrom levét, reszeld rá a héját, és óvatosan forgasd át velük. Ezután jöhet az evőkanál keményítő. (Ez azért kell, hogy ne áztassák el az eprek a morzsát teljesen, így lesz ropogós a teteje!) A keményítővel ismét keverd át óvatosan az epreket.
  3. Ezután a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot, vaníliacukrot, a fahéjat és a sót késes aprítóban zúzd össze.
  4. Add hozzá a puha margarint/kókuszzsírt, és keverd kicsit tovább a robotgéppel, amíg egy sűrű masszát nem kapsz (néhány fordulat, nem kell túlkeverni).
  5. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy az epres rétegre kézzel rámorzsolod a zabos-lisztes keveréket, úgy, hogy nagyjából egyenletesen fedje be a gyümölcsös réteget.
  6. Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje! Forrón is tálalható, de hidegen is isteni! Vegán vaníliafagyival, vagy kókusztejszínhabbal (kókusztejszín habverővel felverve) lehet tovább fokozni az élvezeteket! 🙂

5 3 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X