Mennyei vegán diós és mákos beigli
Muszáj megmutatnom nektek, hogyan készítem ennek a klasszikus receptnek a veganizált változatát! Nem használok sem tojást, sem pedig tehéntejet, mégis gyönyörű és elképesztően finom desszertet fogok az asztalra tenni Karácsonykor. Kis kuktám is van, Alíz lányom személyében. Jól is jön a segítség, mert bár a beigli készítés nem bonyolult, mégis pepecselős munka. Vonjátok be a nagyobb gyerekeket, nagyon fogják élvezni!
előkészület
elkészítés
nehézség
Hozzávalók (4 rúdhoz):
A tésztához:
500 g liszt (én a Nagymama kelt tészta lisztjét használom)
50 g porcukor
1 nagy csipet só
120 g margarin (én Rámát használok)
100 g kókuszzsír
1 csomag (7g) száraz élesztő
150 ml növényi tej (én mandulatejet ajánlok)
A diós töltelékhez (2 rúdhoz):
250 g darált dió
1 tk őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
30 g mazsola
80 ml növényi tej
25 g margarin
130 g nádcukor
1 vaníliás cukor
1 tk rumaroma
A mákos töltelékhez (2 rúdhoz):
250 g darált mák
1 tk őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
30 g mazsola
120 ml növényi tej (a mák több folyadékot vesz fel!)
25 g margarin
130 nádcukor
1 vaníliás cukor
½ alma meghámozva, lereszelve
A kenéshez:
növényi tejszín
kis adag porcukros víz (1 ek. porcukor, ½ dl vízzel elkeverve)
Elkészítés:
A tészta elkészítése:
- A lisztet összekeverjük a porcukorral, beleszitáljuk egy nagy tálba, majd hozzákeverjük a sót és a száraz élesztőt.
- Elmorzsoljuk benne a margarint és a kókuszzsírt, a cél az, hogy morzsalékos állagot kapjunk.
- A tejet meglangyosítjuk (vigyázat, ne legyen forró!) és fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keverékhez, miközben gyúrjuk a tésztát. Nem kell vele túl sokat foglalkozni, hamar egynemű lesz.
- A tésztát 4 részre osztjuk (érdemes mérleggel kimérni), az adagokat gömbölyűre formázzuk, és frissentartó fóliával lefedve a hűtőbe tesszük egy órára.
A töltelék elkészítése:
- Egy nagyobb tálban Összekeverjük a diót, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citrom- és narancshéjat, és a mazsolát.
- A tejet egy kis lábasba öntjük, majd a margarinnal, cukorral és vaníliás cukorral együtt felmelegítjük.
- Ráöntjük a diós töltelékre, és összekeverjük. A cél, hogy krémes, kenhető állagot kapjunk.
- A masszát hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mákos töltelékkel ugyanígy járunk el, csak ha már teljesen kész, a legvégén hozzákeverjük a fél reszelt almát. Ez biztosítja majd, hogy a töltelék finom krémes maradjon, ne száradjon ki.
A tészta betöltése:
- A tésztákat kivesszük a hűtőből, majd egyenként, kb. 30 cm széles, 20 cm hosszú téglalapot nyújtunk belőlük.
- A töltelékeket is kivesszük a hűtőből, elfelezzük őket, és miután kis adagokban ráhalmoztuk őket a kinyújtott tésztánkra, egy spatulával szépen elkenjük őket.
- A tészták kétoldali széleit behajtogatjuk, és feltekerjük.
- Egy villával mélyen megszurkáljuk, majd megkenjük a felületüket növényi tejszínnel.
- Hűvös helyre tesszük a rudakat, és hagyjuk, hogy a növényi tejszín réteg rászáradjon.
Sütés:
- A rudakat 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.
- Az idő letelte után forgatunk egyet a tepsin, és további 15-20 percre visszatesszük, de csak 185 fokon.
- Ezen a ponton lekenjük a bejgliket vékonyan egy kis cukros vízzel, ez ad majd szép, barnás színt a felületnek, ahogy rákaramellizálódik.
- Ha készen vannak a bejglik, tegyük ki őket rácsra hűlni és csak akkor szeleteljük, ha már kihűltek, úgy lesz szép majd!
Jó étvágyat és Boldog Karácsonyt kívánok! 🙂