Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Desszert   /  Mennyei vegán diós és mákos beigli
vegán beigli | Vegissima Receptek

Mennyei vegán diós és mákos beigli

Muszáj megmutatnom nektek, hogyan készítem ennek a klasszikus receptnek a veganizált változatát! Nem használok sem tojást, sem pedig tehéntejet, mégis gyönyörű és elképesztően finom desszertet fogok az asztalra tenni Karácsonykor. Kis kuktám is van, Alíz lányom személyében. Jól is jön a segítség, mert bár a beigli készítés nem bonyolult, mégis pepecselős munka. Vonjátok be a nagyobb gyerekeket, nagyon fogják élvezni!

45 perc

előkészület

35 perc

elkészítés

2 /5

nehézség

vegán beigli | Vegissima Receptek

Hozzávalók (4 rúdhoz):

A tésztához:

500 g liszt (én a Nagymama kelt tészta lisztjét használom)

50 g porcukor

1 nagy csipet só

120 g margarin (én Rámát használok)

100 g kókuszzsír

1 csomag (7g) száraz élesztő

150 ml növényi tej (én mandulatejet ajánlok)

 

A diós töltelékhez (2 rúdhoz):

250 g darált dió

1 tk őrölt fahéj

1 db citrom reszelt héja

1 db narancs reszelt héja

30 g mazsola

80 ml növényi tej

25 g margarin

130 g nádcukor

1 vaníliás cukor

1 tk rumaroma

 

A mákos töltelékhez (2 rúdhoz):

250 g darált mák

1 tk őrölt fahéj

1 db citrom reszelt héja

1 db narancs reszelt héja

30 g mazsola

120 ml növényi tej (a mák több folyadékot vesz fel!)

25 g margarin

130 nádcukor

1 vaníliás cukor

½ alma meghámozva, lereszelve

A kenéshez:

növényi tejszín

kis adag porcukros víz (1 ek. porcukor, ½ dl vízzel elkeverve)

Vegán Beigli | Vegissima Receptek
Vegán Beigli | Vegissima Receptek

Elkészítés:

A tészta elkészítése:

  1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, beleszitáljuk egy nagy tálba, majd hozzákeverjük a sót és a száraz élesztőt.
  2. Elmorzsoljuk benne a margarint és a kókuszzsírt, a cél az, hogy morzsalékos állagot kapjunk.
  3. A tejet meglangyosítjuk (vigyázat, ne legyen forró!) és fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keverékhez, miközben gyúrjuk a tésztát. Nem kell vele túl sokat foglalkozni, hamar egynemű lesz.
  4. A tésztát 4 részre osztjuk (érdemes mérleggel kimérni), az adagokat gömbölyűre formázzuk, és frissentartó fóliával lefedve a hűtőbe tesszük egy órára.

A töltelék elkészítése: 

  1. Egy nagyobb tálban Összekeverjük a diót, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citrom- és narancshéjat, és a mazsolát.
  2. A tejet egy kis lábasba öntjük, majd a margarinnal, cukorral és vaníliás cukorral együtt felmelegítjük.
  3. Ráöntjük a diós töltelékre, és összekeverjük. A cél, hogy krémes, kenhető állagot kapjunk.
  4. A masszát hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A mákos töltelékkel ugyanígy járunk el, csak ha már teljesen kész, a legvégén hozzákeverjük a fél reszelt almát. Ez biztosítja majd, hogy a töltelék finom krémes maradjon, ne száradjon ki.

A tészta betöltése:

  1. A tésztákat kivesszük a hűtőből, majd egyenként, kb. 30 cm széles, 20 cm hosszú téglalapot nyújtunk belőlük.
  2. A töltelékeket is kivesszük a hűtőből, elfelezzük őket, és miután kis adagokban ráhalmoztuk őket a kinyújtott tésztánkra, egy spatulával szépen elkenjük őket.
  3. A tészták kétoldali széleit behajtogatjuk, és feltekerjük.
  4. Egy villával mélyen megszurkáljuk, majd megkenjük a felületüket növényi tejszínnel.
  5. Hűvös helyre tesszük a rudakat, és hagyjuk, hogy a növényi tejszín réteg rászáradjon.

Sütés: 

  1. A rudakat 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.
  2. Az idő letelte után forgatunk egyet a tepsin, és további 15-20 percre visszatesszük, de csak 185 fokon.
  3. Ezen a ponton lekenjük a bejgliket vékonyan egy kis cukros vízzel, ez ad majd szép, barnás színt a felületnek, ahogy rákaramellizálódik.
  4. Ha készen vannak a bejglik, tegyük ki őket rácsra hűlni és csak akkor szeleteljük, ha már kihűltek, úgy lesz szép majd!

Jó étvágyat és Boldog Karácsonyt kívánok! 🙂

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Lencsés quinoa saláta

Fehérjedús, mégis könnyű, olaszos ízvilágú saláta, amely főételnek is megteszi, de köretként is remekül működik. Feltétlenül próbáljátok ki, imádni fogjátok!

Bodzás-Epres Morzsasüti

Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂 Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza […]

Húsvéti vendégváró finomságok

Házi pesto-s leveles tészta rudacskák Hozzávalók: 2 csomag levelestészta (vékony típusú) Pesto hozzávalói: 160 g spenótlevél (lehet ruccolával, medvehagymával vegyesen) 30 g dió 30 g mandula 4 ek. olívaolaj 1 gerezd fokhagyma 1 ek. sörélesztőpehely 1 csapott tk. só, pici […]

5 1 vote
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X