Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Húsvéti vendégváró finomságok

Húsvéti vendégváró finomságok

Házi pesto-s leveles tészta rudacskák

Hozzávalók:

  • 2 csomag levelestészta (vékony típusú)

Pesto hozzávalói:

  • 160 g spenótlevél (lehet ruccolával, medvehagymával vegyesen)
  • 30 g dió
  • 30 g mandula
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. sörélesztőpehely
  • 1 csapott tk. só, pici frissen őrölt bors
  • nagy csipet őrölt koriander

Elkészítés:

  1. A pesto hozzávalókat mind tedd bele a késes aprítóba és keverd krémesre. Ha nagyon sűrűnek találod, 1 ek. vízzel lazíthatsz rajta. Nem baj, ha kicsit sósabb, ill. fokhagymásabb a pesto-d, mert a tészta felveszi!
  2. Terítsd ki az egyik levelestészta lapot, kend meg vékonyan a pestoval, majd helyezd rá a másik levelestészta lapot.
  3. Vágj 2-3 cm széles csíkokat a tésztából és a csíkokat csavard meg hosszanti irányba, majd helyezd őket egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Meg fognak nőni, ne tedd őket túl szorosan!
  4. Előmelegített sütőben süsd őket aranybarnára (kb. 20 perc). Hagyd teljesen kihűlni, addig ne mozgasd őket, mert hajlik/törik.
  5. Egy szép tálcán, vagy akár magasfalú nagyobb bögrébe állítva tálald az ünnepi asztalra! 🙂

 

Kurkumás krumplipürével töltött gombafejek, alias vegán “kaszinótojás”

Hozzávalók: 

  • Kb. 1 kg közepes/nagyobb gombafej
  • 1/2 kg burgonya
  • 1 tk. só + frissen őrölt bors, ízlés szerint
  • nagy csipet szerecsendió
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, átnyomva
  • 1 tk. őrölt kurkuma
  • 1 ek. (kb. 25g) vegán vaj/margarin
  • egy kevéske vegán sajt a díszítéshez
  • snidling a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Hámozd meg a krumplit, kockázd fel, és tedd fel hideg vízbe főni! Ha megfőtt, szűrővel távolítsd el a vizet róla és hagyd állni pár percig, míg minden víz lecsepeg róla.
  2. Amíg a krumpli fő, tisztítsd meg a gombafejeket és távolítsd el a szárakat, hogy be tudd tölteni a gombákat.
  3. Ha a krumpli lecsepegett, add hozzá a margarint, a fűszereket és egy krumplinyomóval dolgozd át az egészet, míg homogén masszát nem kapsz. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
  4. Kezdd el betölteni a gombafejeket, majd a tetejüket szórd meg egy nagy csipet vegán sajttal és told a forró sütőbe őket. Kb. 20 perc alatt el is készülnek, ne süsd túl, mert akkor nagyon összeesik a gomba és elveszti a formáját. Ha kész, szórd meg egy kis snidlinggel a gombák tetejét és már tálalhatod is, de hidegen is kiváló! Jó étvágyat hozzá!

 

Vegán Répatorta hamis mascarpone krémmel

Hozzávalók a tortához:

  • 250 g finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. só
  • 2 tk. fahéj
  • 1 csapott tk. szerecsendió
  • 1 csapott tk. kardamom
  • 1 vaníliáscukor
  • 220 g kókuszvirágcukor, vagy nádcukor
  • 255 g reszelt répa
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 2 lentojás (2 ek. lenmagpehely 6 ek. langyos vízzel elkeverve egy kis csészében)
  • 120 ml szőlőmagolaj, vagy napraforgó olaj
  • 1 ek. almaecet
  • 75 g dió durvára vágva
  • 50 g mazsola beáztatva

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 konzerv kókusztejszín 400g (Lidl-ben kapható nagyon finom, krémes)
  • 2 ek. nádcukor/porcukor
  • 1 vaníliáscukor
  • fél narancs, vagy citrom frissen facsart leve

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, kenj ki egy tortaformát margarinnal. Ha a normál tortaforma méretet (26cm) használod, vékonyabb lesz a piskótád, süthetsz belőle 2 réteget is és akkor emeletes lesz, kenhetsz a rétegek közé is krémet! Ha a kicsi 16-18 cm-es formát használod és egyben sütöd meg, akkor szép magas tortát kapsz azonnal, viszont akkor 2x annyi a sülési ideje!
  2. Készítsd el a lentojásodat! Egy csészében keverj el 2 ek. lenmagpelyhet 6 ek. langyos vízzel, hagyd állni pár percig, amíg kocsonyás állagú nem lesz!
  3. Egy tálban alaposan keverd el a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, sóval, fűszerekkel.
  4. Add hozzá a lentojást, cukrot, vaníliacukrot, reszelt répát, almaecetet, diót és lecsepegtetett mazsolát a lisztes keverékhez és kezd el óvatos mozdulatokkal átkeverni.
  5. Kell egy kis idő, míg összeáll, a nedves répa hatására a cukor elkezd olvadni és szép lassan egy sűrű masszát fogsz kapni, legyél türelmes! Érdemes pár percig állni hagyni és újra átkeverni. Max. 1-2 ek. növényi tejet adj hozzá, ha muszáj, de néküle is szépen össze fog állni a massza, ha vársz egy kicsit!
  6. Töltsd a tésztát a tortaformá(k)ba, és told be a sütőbe. A nagy formában 30 perc, a kicsiben közel 1 óra lesz a sülési ideje, de tűpróbával ellenőrizd!
  7. Ha megsült, hagyd még egy ideig a formában hűlni, csak később tedd ki rácsra!
  8. Amíg a torta sül, elkészítheted a krémet! A konzerv kókusztejszínt érdemes pár órára hűtőbe rakni használat előtt, így elválik benne az átlátszó folyékony, ill. a zsíros fehér krém! A tortához az utóbbira lesz csak szükséged!
  9. A sűrű kókusztejszínhez adj 2-3 ek. cukrot (vagy édesítőt), 1 vaníliáscukrot, facsard hozzá fél narancs, vagy fél citrom levét és egy gépi habverővel verd kemény habbá! Ha kész, tedd vissza a hűtőbe!
  10. Ha a torta már teljesen kihűlt, a krémet csakis akkor kend rá és onnantól kezdve a tortát is tartsd majd a hűtőben, így a krém szépen tartani fog rajta! A tortát kedvedre díszítheted apró marcipánokkal, dióval, virágokkal! Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X