Húsvéti vendégváró finomságok
Házi pesto-s leveles tészta rudacskák
Hozzávalók:
- 2 csomag levelestészta (vékony típusú)
Pesto hozzávalói:
- 160 g spenótlevél (lehet ruccolával, medvehagymával vegyesen)
- 30 g dió
- 30 g mandula
- 4 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. sörélesztőpehely
- 1 csapott tk. só, pici frissen őrölt bors
- nagy csipet őrölt koriander
Elkészítés:
- A pesto hozzávalókat mind tedd bele a késes aprítóba és keverd krémesre. Ha nagyon sűrűnek találod, 1 ek. vízzel lazíthatsz rajta. Nem baj, ha kicsit sósabb, ill. fokhagymásabb a pesto-d, mert a tészta felveszi!
- Terítsd ki az egyik levelestészta lapot, kend meg vékonyan a pestoval, majd helyezd rá a másik levelestészta lapot.
- Vágj 2-3 cm széles csíkokat a tésztából és a csíkokat csavard meg hosszanti irányba, majd helyezd őket egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Meg fognak nőni, ne tedd őket túl szorosan!
- Előmelegített sütőben süsd őket aranybarnára (kb. 20 perc). Hagyd teljesen kihűlni, addig ne mozgasd őket, mert hajlik/törik.
- Egy szép tálcán, vagy akár magasfalú nagyobb bögrébe állítva tálald az ünnepi asztalra! 🙂
Kurkumás krumplipürével töltött gombafejek, alias vegán “kaszinótojás”
Hozzávalók:
- Kb. 1 kg közepes/nagyobb gombafej
- 1/2 kg burgonya
- 1 tk. só + frissen őrölt bors, ízlés szerint
- nagy csipet szerecsendió
- 1 nagy gerezd fokhagyma, átnyomva
- 1 tk. őrölt kurkuma
- 1 ek. (kb. 25g) vegán vaj/margarin
- egy kevéske vegán sajt a díszítéshez
- snidling a díszítéshez
Elkészítés:
- Hámozd meg a krumplit, kockázd fel, és tedd fel hideg vízbe főni! Ha megfőtt, szűrővel távolítsd el a vizet róla és hagyd állni pár percig, míg minden víz lecsepeg róla.
- Amíg a krumpli fő, tisztítsd meg a gombafejeket és távolítsd el a szárakat, hogy be tudd tölteni a gombákat.
- Ha a krumpli lecsepegett, add hozzá a margarint, a fűszereket és egy krumplinyomóval dolgozd át az egészet, míg homogén masszát nem kapsz. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
- Kezdd el betölteni a gombafejeket, majd a tetejüket szórd meg egy nagy csipet vegán sajttal és told a forró sütőbe őket. Kb. 20 perc alatt el is készülnek, ne süsd túl, mert akkor nagyon összeesik a gomba és elveszti a formáját. Ha kész, szórd meg egy kis snidlinggel a gombák tetejét és már tálalhatod is, de hidegen is kiváló! Jó étvágyat hozzá!
Vegán Répatorta hamis mascarpone krémmel
Hozzávalók a tortához:
- 250 g finomliszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. só
- 2 tk. fahéj
- 1 csapott tk. szerecsendió
- 1 csapott tk. kardamom
- 1 vaníliáscukor
- 220 g kókuszvirágcukor, vagy nádcukor
- 255 g reszelt répa
- 1 narancs lereszelt héja
- 2 lentojás (2 ek. lenmagpehely 6 ek. langyos vízzel elkeverve egy kis csészében)
- 120 ml szőlőmagolaj, vagy napraforgó olaj
- 1 ek. almaecet
- 75 g dió durvára vágva
- 50 g mazsola beáztatva
Hozzávalók a krémhez:
- 1 konzerv kókusztejszín 400g (Lidl-ben kapható nagyon finom, krémes)
- 2 ek. nádcukor/porcukor
- 1 vaníliáscukor
- fél narancs, vagy citrom frissen facsart leve
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, kenj ki egy tortaformát margarinnal. Ha a normál tortaforma méretet (26cm) használod, vékonyabb lesz a piskótád, süthetsz belőle 2 réteget is és akkor emeletes lesz, kenhetsz a rétegek közé is krémet! Ha a kicsi 16-18 cm-es formát használod és egyben sütöd meg, akkor szép magas tortát kapsz azonnal, viszont akkor 2x annyi a sülési ideje!
- Készítsd el a lentojásodat! Egy csészében keverj el 2 ek. lenmagpelyhet 6 ek. langyos vízzel, hagyd állni pár percig, amíg kocsonyás állagú nem lesz!
- Egy tálban alaposan keverd el a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, sóval, fűszerekkel.
- Add hozzá a lentojást, cukrot, vaníliacukrot, reszelt répát, almaecetet, diót és lecsepegtetett mazsolát a lisztes keverékhez és kezd el óvatos mozdulatokkal átkeverni.
- Kell egy kis idő, míg összeáll, a nedves répa hatására a cukor elkezd olvadni és szép lassan egy sűrű masszát fogsz kapni, legyél türelmes! Érdemes pár percig állni hagyni és újra átkeverni. Max. 1-2 ek. növényi tejet adj hozzá, ha muszáj, de néküle is szépen össze fog állni a massza, ha vársz egy kicsit!
- Töltsd a tésztát a tortaformá(k)ba, és told be a sütőbe. A nagy formában 30 perc, a kicsiben közel 1 óra lesz a sülési ideje, de tűpróbával ellenőrizd!
- Ha megsült, hagyd még egy ideig a formában hűlni, csak később tedd ki rácsra!
- Amíg a torta sül, elkészítheted a krémet! A konzerv kókusztejszínt érdemes pár órára hűtőbe rakni használat előtt, így elválik benne az átlátszó folyékony, ill. a zsíros fehér krém! A tortához az utóbbira lesz csak szükséged!
- A sűrű kókusztejszínhez adj 2-3 ek. cukrot (vagy édesítőt), 1 vaníliáscukrot, facsard hozzá fél narancs, vagy fél citrom levét és egy gépi habverővel verd kemény habbá! Ha kész, tedd vissza a hűtőbe!
- Ha a torta már teljesen kihűlt, a krémet csakis akkor kend rá és onnantól kezdve a tortát is tartsd majd a hűtőben, így a krém szépen tartani fog rajta! A tortát kedvedre díszítheted apró marcipánokkal, dióval, virágokkal! Jó étvágyat hozzá! 🙂
Subscribe
0 hozzászólás