Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Őszi melengető receptek

Őszi melengető receptek

Sült paprikakrém

 

Hozzávalók: 

  • 6-7 db bármilyen paprika 
  • 1-2 fej fokhagyma
  • 3 db hagyma vagy lilahagyma
  • bors
  • bármilyen zöldfűszer

Elkészítés:

  1. Mosd meg a paprikákat, majd tedd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  2. A hagymákat pucold meg, vágd ketté és mehet a paprikák közé, a fokhagymának csak a tetejét vágd le és úgy rakd a paprikák mellé.
  3. 220 fokos előmelegített sütőben süsd addig őket, amíg nem lesz fekete a teteje, majd egyszer fordítsd meg őket, hogy a másik felük is fekete legyen. Ha van a sütődben grill funkció, akkor az is mehet.
  4. Mikor megsültek, takard le amíg kihűl, hogy le tudd szedni a héját. Magház és héj nélkül mehet egy konyhai aprítóba, vagy botmixerrel is összedolgozhatod krémesre a hagymákkal együtt. (a fokhagymát sülve ki tudod nyomni a héjából)
  5. Állítsd be a fűszerezést ízlés szerint és már mehet is a pirítósra, tésztára vagy mártogatósnak is tökéletes zöldségekkel! Jól áll neki a csípősség 😉

Fantasztikus maradékmentő ötlet, ha rajtunk maradt pár már nem túl ropogós paprika!

Padlizsán curry

 

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 2 db répa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • kókuszzsír vagy olívaolaj
  • curry fűszerkeverék 
  • fekete szójaszósz
  • 8-10 szem koktélparadicsom
  • 1 marék lenmag
  • 1 marék szezámmag
  • pici víz vagy fehérbor
  • basmati vagy jázmin rizs (kb. 20 dkg)

Elkészítés:

  1. A rizst a szokott módon készítsd el.
  2. A hagymákat, répát, fehérrépát vágd fel apró kockákra, majd a meghámozott padlizsánt is ugyanígy.
  3. Kókuszolajon pirítsd le egy kicsit a hagymákat, majd dobd rá a répákat és az apróra vágott padlizsánt, a kis vizet vagy bort is és fűszerezd. Fedő alatt főzd puhára, szaftosra, tehát ha kell, még pótold a folyadékot.
  4. Közben keverd hozzá az 1-1 marék lenmagot és szezámmagot, szójaszószt és a félbevágott koktélparadicsomokat is.
  5. Amikor már vajpuha a padlizsán, kész is! Tálald a rizsen, díszítsd egy kis zöldfűszerrel!

Csicsókás-birsalmás pite

 

Hozzávalók:

  • 3-4 nagyobb csicsóka
  • 2 db birsalma
  • 2 csomag leveles tészta (hűtött, nem fagyasztott)
  • fahéj
  • datolyaszirup (vagy bármilyen más szirup)
  • 1 marék chia mag
  • 2 tk lenmag

Elkészítés:

  1. Mosd meg a csicsókákat alaposan (nem kell meghámozni) és vágd fel apró kockákra. A birsalmákat pucold meg és ugyancsak vágd őket ugyanakkorákra.
  2. Tedd ezeket egy kisebb lábasba főzni vízzel, majd ha puhák, öntsd le róluk a vizet, szórd meg fahéjjal és adj hozzá egy kis szirupot.
  3. Vegyél elő egy kerek sütőformát, béleld ki sütőpapírral, majd az egyik leveles tészta lapot igazítsd bele és szórd rá a chia mag felét. Öntsd rá a birsalmás csicsókát, mehet a másik fele a chia magnak rá, majd csíkozd fel a másik adag leveles tésztát és takard be a csíkokkal az egészet.
  4. 190 fokos sütőben süsd amíg szép barnás nem lesz, várd meg míg kihűl picit és lehet is szeletelni.
3.5 2 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X