Húsvéti vegán menüsor
Igen, VAN élet a sonkán és a tojáson túl Húsvétkor (is)! Fantasztikusan ízletes, friss szezonális növényi alapanyagokból készíthetitek el az ünnepi menüsort ezzel a három Vegissima recepttel. Úgy számoljatok, hogy kb. 2-2,5 órát fogtok a konyhában tölteni, mire minden elkészül, de meglátjátok, megéri a fáradozást!
Előétel: Zsenge tavaszi zöldborsó krémleves
Főétel: Zöldségraguval töltött levelestészta
Desszert: Raffaello golyók
Zöldborsó krémleves Hozzávalók (4 fő részére):
1 bio zöldségleveskocka
400 g fagyasztott zöldborsó
olaj (pl. szőlőmag, vagy napraforgó, csak 1-2 ek. kell)
friss mentalevél
1 közepes méretű krumpli, meghámozva, felkockázva
1 póréhagyma felkarikázva
1 gerezd fokhagyma, szétnyomva, apróra vágva
1 picike darab gyömbér, meghámozva, apróra vágva
1 ek. sörélesztőpehely
150 g kesudió, beáztatva (annyi vízzel, amennyi ellepi)
Himalája só, frissen őrölt bors, szerecsendió
Elkészítés:
- A póréhagymát karikázzuk fel, a krumplit hámozzuk meg és kockázzuk fel. A kis darab gyömbért és a fokhagyma gerezdet vágjuk apróra.
- Egy tapadásmentes lábasban melegítsünk pici olajat és tegyük bele a fenti 4 hozzávalót, majd sózzuk meg.
- Közepes lángon, kevergetés mellett kezdjük el párolni a zöldségeket, amíg a hagyma üveges nem lesz, és össze nem esik.
- Ekkor adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót, ezzel is pároljuk néhány percig, majd öntsük fel az egészet annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.
- Morzsoljuk bele a leveskockát, vegyük magas lángra és forraljuk fel egyszer az egészet.
- Ha a leves felforrt, vegyük vissza közepes hőmérsékletre, tegyünk rá egy fedőt és hagyjuk fődögélni kb. 10-15 percig.
- Villával ellenőrizzük, hogy a krumpli átfőtt-e, ha igen, azonnal húzzuk le a tűzről. Ha a zöldborsót túlfőzzük, elveszíti szép élénkzöld színét.
- Vegyük le a fedőt és hagyjuk hűlni a levest, mert tűzforrón veszélyes turmixolni. Ha már nem annyira meleg, adjunk hozzá 1 ek. sörélesztőpelyhet, majd botturmix-szal, vagy robotgéppel turmixoljuk krémesre.
- Öntsük bele egy másik lábasba, melegítsük újra, ha túlzottan kihűlt, és ekkor ízesítsük még sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval. Ha túl sűrűnek tűnik, hígíthatjuk egy kis vízzel.
- A beáztatott, leszűrt kesudiót szintén tegyük a robotgépbe, és kicsi vízzel turmixoljuk krémesre (tejszín állagúra). Adhatunk hozzá 1 nagy csipet sót és egy csapott ek. sörélesztőpelyhet, amitől kicsit füstösebb ízű lesz.
Zöldségraguval töltött levelestészta
Hozzávalók (4 fő részére):
1 csomag levelestészta
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes cukkini
1 közepes répa
1 szárzeller
250 g szeletelt csiperke (vagy más gomba)
picike darab gyömbér
maréknyi száráról lecsipkedett petrezselyem, felaprítva
csapott tk. kurkuma, nagy csipet őrölt kömény
100 g reszelt vegán sajt (elhagyható, nélküle is finom, de azért jó bele)
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a zöldségeket, hámozzuk meg a hagymát, fokhagymát és a répát.
- Daraboljuk fel a zöldségeket. A répát és cukkinit vágjuk félbe hosszában és szeleteljük. (Ha a cukkini nagyobb, azt negyedelhetjük is). A gyömbért és a fokhagymát vágjuk apróra, a szárzellert vékonyra szeleteljük.
- A hagymát vágjuk finomra, majd egy wokban, vagy tapadásmentes magas falú serpenyőben pici olajon kezdjük el dinsztelni.
- Ha a hagyma már üveges, mehet rá a gyömbér, feldarabolt szárzeller és répa. Önthetünk rá picike vizet, és fedő alatt pároljuk majdnem teljesen puhára. Ekkor mehet hozzá a szeletelt gomba és a feldarabolt cukkini, valamint a fokhagyma és a kurkuma, és sózzuk-borsozzuk bátran.
- Ha a gomba már bebarnult és elfőtte a levét, illetve a cukkini is kicsit puhult, lehúzhatjuk a tűzről. A cukkinit ne főzzük túl, mert nagyon összeesik és elveszíti formáját, szép friss zöld színét. De a répa és a zeller fontos, hogy puhák legyenek.
- Ekkor szükség esetén fűszerezzük tovább a ragut, majd keverjük hozzá a felaprított petrezselymet és a reszelt sajtot.
- Keverjük át óvatosan a zöldségeket, hogy ne törjenek össze és hagyd majdnem teljesen kihűlni. Közben kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.
- Ha már csak langyos a zöldségragu, töltsük meg a leveles tésztát úgy, hogy középre halmozzuk a ragut és a tészta mindkét végét gondosan behajtjuk, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék.
- A tésztát kenjük meg növényi tejszínnel és szórhatsz rá magvakat díszítésnek. Előmelegített sütőbe tolva 35-40 perc süssük szép pirosra.
- Friss kevert salátával, vagy egyszerűen csak néhány bazsalikomlevéllel és szép színes koktélparadicsommal dekorálva tálaljuk. Könnyebb szeletelni, ha már nem tűzforró. De hidegen is nagyon finom!
Raffaello golyók
Hozzávalók (16 db):
120 g kókuszreszelék + egy kevés a forgatáshoz
10 ek. (100-120 g) mandula, ledarálva
50 g kókuszzsír,
100g sűrű kókusztejszín (pl. Cocomas, DM-ben is kapható)
6 ek. kókusztejpor
2-4 ek. kókuszvirág szirup (vagy agave szirup)
Elkészítés:
Egyszerű, mégis különlegesen finom és mutatós desszert. A gyerekeket is bevonhatjuk a készítésbe, élvezni fogják.
- Keverjük el a száraz alapanyagokat egy nagy tálban.
- A kókuszzsírt olvasszuk meg egy kis tálban, majd a kókusztejszínnel és a sziruppal együtt keverjük a száraz alapanyagokhoz.
- Kézzel dolgozzuk össze az egészet masszává. Puha és ragacsos lesz, de ez nem probléma.
- Tegyük be a masszát a hűtőbe. Fél óra elteltével már tökéletesen formázható lesz.
- Gyúrhatunk belőle golyókat, vagy Húsvét apropóján formázhatunk tojásokat is a masszából.
- A golyókat / tojásokat kókuszreszelékbe forgathatjuk, és utána az egyik felüket megolvasztott étcsokiba is márthatjuk.