Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Ünnepi menüsor   /  Húsvéti vegán menüsor
zöldségragus levelestészta | Vegissima

Húsvéti vegán menüsor

Igen, VAN élet a sonkán és a tojáson túl Húsvétkor (is)! Fantasztikusan ízletes, friss szezonális növényi alapanyagokból készíthetitek el az ünnepi menüsort ezzel a három Vegissima recepttel. Úgy számoljatok, hogy kb. 2-2,5 órát fogtok a konyhában tölteni, mire minden elkészül, de meglátjátok, megéri a fáradozást!

Előétel: Zsenge tavaszi zöldborsó krémleves

Főétel: Zöldségraguval töltött levelestészta

Desszert: Raffaello golyók

zöldségragus levelestészta | Vegissima

Zöldborsó krémleves  Hozzávalók (4 fő részére):

1 bio zöldségleveskocka

400 g fagyasztott zöldborsó

olaj (pl. szőlőmag, vagy napraforgó, csak 1-2 ek. kell)

friss mentalevél

1 közepes méretű krumpli, meghámozva, felkockázva

1 póréhagyma felkarikázva

1 gerezd fokhagyma, szétnyomva, apróra vágva

1 picike darab gyömbér, meghámozva, apróra vágva

1 ek. sörélesztőpehely

150 g kesudió, beáztatva (annyi vízzel, amennyi ellepi)

Himalája só, frissen őrölt bors, szerecsendió

zöldborsó krémleves | Vegissima
Zöldborsó krémleves | Vegissima

Elkészítés:

  1.  A póréhagymát karikázzuk fel, a krumplit hámozzuk meg és kockázzuk fel. A kis darab  gyömbért és a fokhagyma gerezdet vágjuk apróra.
  2. Egy tapadásmentes lábasban melegítsünk pici olajat és tegyük bele a fenti 4 hozzávalót, majd sózzuk meg.
  3. Közepes lángon, kevergetés mellett kezdjük el párolni a zöldségeket, amíg a hagyma üveges nem lesz, és össze nem esik.
  4. Ekkor adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót, ezzel is pároljuk néhány percig, majd öntsük fel az egészet annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.
  5. Morzsoljuk bele a leveskockát, vegyük magas lángra és forraljuk fel egyszer az egészet.
  6. Ha a leves felforrt, vegyük vissza közepes hőmérsékletre, tegyünk rá egy fedőt és hagyjuk fődögélni kb. 10-15 percig.
  7. Villával ellenőrizzük, hogy a krumpli átfőtt-e, ha igen, azonnal húzzuk le a tűzről. Ha a zöldborsót túlfőzzük, elveszíti szép élénkzöld színét.
  8. Vegyük le a fedőt és hagyjuk hűlni a levest, mert tűzforrón veszélyes turmixolni. Ha már nem annyira meleg, adjunk hozzá 1 ek. sörélesztőpelyhet, majd botturmix-szal, vagy robotgéppel turmixoljuk krémesre.
  9. Öntsük bele egy másik lábasba, melegítsük újra, ha túlzottan kihűlt, és ekkor ízesítsük még sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval. Ha túl sűrűnek tűnik, hígíthatjuk egy kis vízzel.
  10. A beáztatott, leszűrt kesudiót szintén tegyük a robotgépbe, és kicsi vízzel turmixoljuk krémesre (tejszín állagúra). Adhatunk hozzá 1 nagy csipet sót és egy csapott ek. sörélesztőpelyhet, amitől kicsit füstösebb ízű lesz.

Zöldségraguval töltött levelestészta

Hozzávalók (4 fő részére):

1 csomag levelestészta

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 közepes cukkini

1 közepes répa

1 szárzeller

250 g szeletelt csiperke (vagy más gomba)

picike darab gyömbér

maréknyi száráról lecsipkedett petrezselyem, felaprítva

csapott tk. kurkuma, nagy csipet őrölt kömény

100 g reszelt vegán sajt (elhagyható, nélküle is finom, de azért jó bele)

zöldségragus levelestészta | Vegissima
zöldségragus levelestészta | Vegissima

Elkészítés:

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, hámozzuk meg a hagymát, fokhagymát és a répát.
  2. Daraboljuk fel a zöldségeket.  A répát és cukkinit vágjuk félbe hosszában és szeleteljük. (Ha a cukkini nagyobb, azt negyedelhetjük is). A gyömbért és a fokhagymát vágjuk apróra, a szárzellert vékonyra szeleteljük.
  3. A hagymát vágjuk finomra, majd egy wokban, vagy tapadásmentes magas falú serpenyőben pici olajon kezdjük el dinsztelni.
  4. Ha a hagyma már üveges, mehet rá a gyömbér, feldarabolt szárzeller és répa. Önthetünk rá picike vizet, és fedő alatt pároljuk  majdnem teljesen puhára. Ekkor mehet hozzá a szeletelt gomba és a feldarabolt cukkini, valamint a fokhagyma és a kurkuma, és sózzuk-borsozzuk bátran.
  5. Ha a gomba már bebarnult és elfőtte a levét, illetve a cukkini is kicsit puhult, lehúzhatjuk a tűzről. A cukkinit ne főzzük túl, mert nagyon összeesik és elveszíti formáját, szép friss zöld színét. De a répa és a zeller fontos, hogy puhák legyenek.
  6. Ekkor szükség esetén fűszerezzük tovább a ragut, majd keverjük hozzá a felaprított petrezselymet és a reszelt sajtot.
  7. Keverjük át óvatosan a zöldségeket, hogy ne törjenek össze és hagyd majdnem teljesen kihűlni. Közben kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra.
  8. Ha már csak langyos a zöldségragu, töltsük meg a leveles tésztát úgy, hogy középre halmozzuk a ragut és a tészta mindkét végét gondosan behajtjuk, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék.
  9. A tésztát kenjük meg növényi tejszínnel és szórhatsz rá magvakat díszítésnek. Előmelegített sütőbe tolva 35-40 perc süssük szép pirosra.
  10. Friss kevert salátával, vagy egyszerűen csak néhány bazsalikomlevéllel és szép színes koktélparadicsommal dekorálva tálaljuk. Könnyebb szeletelni, ha már nem tűzforró. De hidegen is nagyon finom!

Raffaello golyók

Hozzávalók (16 db):

120 g kókuszreszelék + egy kevés a forgatáshoz

10 ek. (100-120 g) mandula, ledarálva

50 g kókuszzsír,

100g sűrű kókusztejszín (pl. Cocomas, DM-ben is kapható)

6 ek. kókusztejpor

2-4 ek. kókuszvirág szirup (vagy agave szirup)

Raffaello golyók | Vegissima
Raffaello golyók | Vegissima receptek

Elkészítés:

Egyszerű, mégis különlegesen finom és mutatós desszert. A gyerekeket is bevonhatjuk a készítésbe, élvezni fogják.

  1. Keverjük el a száraz alapanyagokat egy nagy tálban.
  2. A kókuszzsírt olvasszuk meg egy kis tálban, majd a kókusztejszínnel és a sziruppal együtt keverjük a száraz alapanyagokhoz.
  3. Kézzel dolgozzuk össze az egészet masszává. Puha és ragacsos lesz, de ez nem probléma.
  4. Tegyük be a masszát a hűtőbe. Fél óra elteltével már tökéletesen formázható lesz.
  5. Gyúrhatunk belőle golyókat, vagy Húsvét apropóján formázhatunk tojásokat is a masszából.
  6. A golyókat / tojásokat kókuszreszelékbe forgathatjuk, és utána az egyik felüket megolvasztott étcsokiba is márthatjuk.

Jó étvágyat és szép, békés Húsvétot kívánok!

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Lencsés quinoa saláta

Fehérjedús, mégis könnyű, olaszos ízvilágú saláta, amely főételnek is megteszi, de köretként is remekül működik. Feltétlenül próbáljátok ki, imádni fogjátok!

Bodzás-Epres Morzsasüti

Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂 Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza […]

Húsvéti vendégváró finomságok

Házi pesto-s leveles tészta rudacskák Hozzávalók: 2 csomag levelestészta (vékony típusú) Pesto hozzávalói: 160 g spenótlevél (lehet ruccolával, medvehagymával vegyesen) 30 g dió 30 g mandula 4 ek. olívaolaj 1 gerezd fokhagyma 1 ek. sörélesztőpehely 1 csapott tk. só, pici […]

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X