Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Desszert   /  Vegán házi rétes – Családi recept alapján

Vegán házi rétes – Családi recept alapján

A családi tradíciók és vígasztaló ízek akkor is nagyon fontosak, ha vegán étrendet követünk. Szerencsére vegánként sem kell lemondanunk az édes gyönyörűségekről! Édesanyám még az ő nagymamájától tanulta a réteskészítés “mesterségét”, ő pedig szintén átadja unokájának – így száll a tudás és a sütés-főzés szeretete generációról generációra! 10 éves Aliz lányom konyhai ügyességéről már többször is posztoltam, de ez most megint egy csoda! Ráadásul a meglehetősen munkás házi rétestésztát meglepően egyszerű veganizálni, így olvashatjátok most Ti is! Mindenképpen javasolom, hogy ha még soha nem készítettetek házilag rétest, akkor feltétlenül nézzetek egy-egy videót a témában, ahol az alapvető fogásokat mozgóképen is látjátok!

180 perc

előkészület

60 perc

elkészítés

3 /5

nehézség

Hozzávalók
4 személyre, meggyes töltelékkel:

  • 50 dkg finomliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 2.5 dkg só
  • 2.5 dkg cukor
  • 1 utifű maghéj tojás ( 1 ek. utifű maghéj 5 ek. vízzel elkeverve, és megvárni, míg bekocsonyásodik)
  • 1 dl növényi tej
  • 3 dl növényi olaj
  • kb. 3 dl langyos víz
  • kb. 15 dkg zsemlemorzsa
  • A meggyes töltelékhez: 1 kg bontott meggy
  • fahéj és cukor ízlés szerint
  • 2-3 ek. búzadara

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat addig gyúrjuk, amíg szép sima tésztát nem kapunk. Lisztezett konyharuhára tesszük és betakarjuk, majd egy nagyobb lábassal lefedjük. (Levegő ne érje.) Szobahőmérsékleten minimum 2-3 órát pihenni hagyjuk, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. Lisztezett terítőre borítjuk, meghúzogatjuk és egy kicsit nyújtófával is megnyújtjuk. Utána kézzel nyújtjuk, körbe-körbe járva az asztalt. Amikor már olyan vékony, hogy szó szerint újságot lehet olvasni alatta, olajos ecsettel megspricceljük.
  3.  A töltelékhez a meggyet felforraljuk, cukrozzuk, fűszerezzük, majd hozzákeverjük a búzadarát és hagyjuk fedő alatt langyosra hűlni.
  4. A tészta hosszanti szélén, a töltelék alá kb. 10 centi széles csíkot szórunk morzsából (hogy a töltelék ne áztassa el). Erre rakjuk a tölteléket.
  5. Az asztalról lelógó vastagabb tésztát levágjuk, majd a terítő segítségével feltekerjük. A tetejét olajjal megkenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-25 percig (aranybarnára) sütjük, attól függően, hogy milyen töltelék van benne.

Jó étvágyat!

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Lencsés quinoa saláta

Fehérjedús, mégis könnyű, olaszos ízvilágú saláta, amely főételnek is megteszi, de köretként is remekül működik. Feltétlenül próbáljátok ki, imádni fogjátok!

Május hónap témája: Érzelmi elsősegély

Melyikünk ne húzta volna fel már számtalanszor magát azon, hogy a négyévese MEGINT az ingujjába törli a paradicsomszószos száját, – pedig tényleg tudja, hogy mire való a mellette levő szalvéta-, a 10 hónaposára megint lehetetlenség már vagy húsz perce ráadni […]

Bodzás-Epres Morzsasüti

Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂 Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza […]

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X