Vegán házi rétes – Családi recept alapján
A családi tradíciók és vígasztaló ízek akkor is nagyon fontosak, ha vegán étrendet követünk. Szerencsére vegánként sem kell lemondanunk az édes gyönyörűségekről! Édesanyám még az ő nagymamájától tanulta a réteskészítés “mesterségét”, ő pedig szintén átadja unokájának – így száll a tudás és a sütés-főzés szeretete generációról generációra! 10 éves Aliz lányom konyhai ügyességéről már többször is posztoltam, de ez most megint egy csoda! Ráadásul a meglehetősen munkás házi rétestésztát meglepően egyszerű veganizálni, így olvashatjátok most Ti is! Mindenképpen javasolom, hogy ha még soha nem készítettetek házilag rétest, akkor feltétlenül nézzetek egy-egy videót a témában, ahol az alapvető fogásokat mozgóképen is látjátok!
180
perc
előkészület
60
perc
elkészítés
3
/5
nehézség
Hozzávalók
4 személyre, meggyes töltelékkel:
- 50 dkg finomliszt
- 30 dkg rétesliszt
- 2.5 dkg só
- 2.5 dkg cukor
- 1 utifű maghéj tojás ( 1 ek. utifű maghéj 5 ek. vízzel elkeverve, és megvárni, míg bekocsonyásodik)
- 1 dl növényi tej
- 3 dl növényi olaj
- kb. 3 dl langyos víz
- kb. 15 dkg zsemlemorzsa
- A meggyes töltelékhez: 1 kg bontott meggy
- fahéj és cukor ízlés szerint
- 2-3 ek. búzadara
Elkészítés:
- A hozzávalókat addig gyúrjuk, amíg szép sima tésztát nem kapunk. Lisztezett konyharuhára tesszük és betakarjuk, majd egy nagyobb lábassal lefedjük. (Levegő ne érje.) Szobahőmérsékleten minimum 2-3 órát pihenni hagyjuk, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Lisztezett terítőre borítjuk, meghúzogatjuk és egy kicsit nyújtófával is megnyújtjuk. Utána kézzel nyújtjuk, körbe-körbe járva az asztalt. Amikor már olyan vékony, hogy szó szerint újságot lehet olvasni alatta, olajos ecsettel megspricceljük.
- A töltelékhez a meggyet felforraljuk, cukrozzuk, fűszerezzük, majd hozzákeverjük a búzadarát és hagyjuk fedő alatt langyosra hűlni.
- A tészta hosszanti szélén, a töltelék alá kb. 10 centi széles csíkot szórunk morzsából (hogy a töltelék ne áztassa el). Erre rakjuk a tölteléket.
- Az asztalról lelógó vastagabb tésztát levágjuk, majd a terítő segítségével feltekerjük. A tetejét olajjal megkenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-25 percig (aranybarnára) sütjük, attól függően, hogy milyen töltelék van benne.
Jó étvágyat!
További receptek a Vegissimán
Készítsd el ezeket is!
Subscribe
0 hozzászólás