Vegán Tiramisu
Igazán kevés olyan étel van, ami hiányzott a vegyes táplálkozású “korszakomból”, vagy ne tudtam volna viszonylag könnyedén megalkotni növényi alapú verzióját. De ha egy valamit mégis ki kellene emelni, akkor az a Tiramisu. Ezt a mennyei, krémes, dolce vita remeket egyszerűen nem bírtam elengedni, úgyhogy muszáj volt veganizálnom valahogyan.
Okozott némi fejtörést, hogy a mascarpone-t mivel helyettesítsem, ami növényi alapú és hozza az eredeti élményt. Ugyan már lehet bolti vegán “mascarpone” krémet kapni kifejezetten erre a célra, annak az íze szerintem meg sem közelíti a házilag kreált verzió által okozott ízkavalkádot (meg persze méreg drága is, és az összetétele sem az igazi). Végül sikerült egy igazi remekművet alkotnom, fogadjátok szeretettel. Szülinapomra leptem meg családomat és magamat a tökéletes vegán Tiramisuval.
30
perc
előkészület
60
perc
elkészítés
1
/5
nehézség
Hozzávalók 6 személyre:
A piskótához:
- 400g minőségi finomliszt (ajánlom a Nagymama könnyű, sütemény lisztjét)
- 170 g nyers nádcukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál őrölt vanília, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 400 ml víz
- 100 g növényi olaj (én szőlőmagolajat használok, ha semleges ízű olaj kell)
- 1 evőkanál (frissen facsart) citromlé
A vaníliás krémhez:
- 3 csomag selyemtofu (900g) (bioboltban, vagy ázsiai boltban kapható)
- 3 konzerv (400g/konzerv) kókusztejszín zsíros része (kb 150-170g/konzerv). A konzerv tetején koncentrálódik a sűrű, fehér, krémes rész, erre lesz szükségünk, ez adja majd a jó textúrát. Az átlátszó, híg, kókuszvizes részt most nem használjuk fel, azt meg lehet inni, vagy mehet smoothie-ba.
- 12 csapott evőkanál gyümölcscukor, vagy eritit, ha cukormenteset szeretnénk
- 3 bourbon vaníliás cukor, vagy őrölt vanília/paszta
A díszítéshez:
- Kb. 3dl erős feketekávé a piskóta meglocsolásához
- nyers kakaópor
Elkészítés:
A piskóta elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, mérjük ki egy keverőtálba a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát, a sütőport és a szódabikarbónát.
- Adjuk a száraz anyagokhoz a vizet, az olajat, majd a citromlevet és kézi, vagy gépi habverővel keverjük simára.
- Olajozzuk ki a sütőformát (én téglalap alakút használtam, mert a tiramisus tálam is téglalap alakú) és öntsük bele a tésztát.
- Az előmelegített sütőben süssük aranybarnára a piskótát kb. 30-35 perc alatt, ill. tűpróbáig.
- Ha elkészült, vegyük ki mihamarabb a tortaformából és egy rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A vaníliás krém elkészítése:
- Semmi más dolgunk nincs, mint egy turmixgépbe dobni a krém összes hozzávalóját és homogénre keverni őket.
Rétegezés:
- Ezután vegyünk egy nagy tálat, téglalap alakú a legpraktikusabb. Vágjunk vékony, azonos vastagságú szeleteket a kihűlt piskótánkból és helyezzük a szeleteket a tál aljába szorosan, majd locsoljuk meg őket kávéval. Mehet rá rendesen, de azért vigyázzunk, ne tocsogjon nagyon!
- Ekkor jöhet az első réteg vaníliás krém. Ha szépen eloszlattuk a piskótán, kis szitával szórhatunk rá kakaóport.
- Ismét jön a szeletelt piskóta kávéval meglocsolva, majd újabb krém, s ezt így folytatjuk, amíg a tálunk engedi. A záró réteg mindenképpen a vaníliás krém legyen, a tetejét pedig kakaóporral zárjuk.
- A kész tiramisut rakjuk hűtőbe néhány órára, de legjobb, ha egész éjszaka “érnek az ízek” és csak másnap fogyasztjuk, úgy lesz tökéletes a textúrája és az íze is.
Imádni fogjátok!
További receptek a Vegissimán
Készítsd el ezeket is!
Subscribe
0 hozzászólás