Karácsonyi Vegán Mézeskalács
Mézeskalács nélkül nincs Karácsony, igaz? Szeretettel ajánlom nektek ezt a receptet, tisztán növényi alapanyagokból. Kísérleteztem vele egy ideig, mire meglettek a pontos arányok, de úgy érzem sikerült eltalálni ízre és állagra is. Ropogós, mégis omlós, karácsonyi fűszerillatú kekszekre számítsatok! Sok örömet és vidámságot kívánok a készítéshez az egész családnak!
15
perc
előkészület
8-10
perc
elkészítés
1
/5
nehézség
Hozzávalók:
150 g margarin (én Rámát használok)
110 g nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
100 g juharszirup
50 g datolya szirup (DM-ben, bioboltban kapható), vagy melasz
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 nagy csipet szerecsendió
1/2 teáskanál szódabikarbóna
240 g sima liszt
140g zabliszt, vagy tk. liszt (opcionális, használhatsz csak sima lisztet is, de tartalmasabb így keverve, én zablisztet használtam és mennyei lett!)
Elkészítés:
- Tegyük a margarint, a cukrot, a juharszirupot és a datolya szirupot egy közepes fazékba, kis lángon, folyamatosan kevergetve olvasszuk meg az egészet, majd vegyük le a tűzről.
- Adjuk hozzá a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a szódabikarbónát, és keverjük el alaposan. (A keverék kissé fel fog habosodni, ne lepődjünk meg.)
- Adjuk hozzá a masszához a lisztet, és egy fakanállal keverjük addig, amíg jól össze nem áll, és nem marad száraz lisztfolt.
- Csomagoljuk be a tésztát, majd tegyük hűtőbe néhány órára, amíg elég szilárd lesz ahhoz, hogy utána jól nyújtható legyen. (A tészta ragacsos lesz, de a hidegben megdermed, s ha nagyon kell, majd még később is adhatunk hozzá kis lisztet.)
- A pihentetés után melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagságúra, majd jöhetnek a vidám formák. Ezen a ponton már feltétlenül vonjuk be a gyerekeket, ha előbb nem tettük volna!
- Helyezzük a kiszúrt formákat egymástól jól elkülönítve egy sütőpapírral bélelt tepsire. (Sülés közben a figurák kissé elterülnek, ezért ügyeljünk arra, hogy legyen egy kis helyük). Ha van kedvünk, itt díszíthetjük őket magvakkal, aszalt gyümölcsökkel.
- Süssük a sütiket 8-10 percig. Figyeljünk arra, hogy a kis méretűek gyorsabban sülnek, mint a nagyok! Amikor a szélük elkezd barnulni, már biztosan jó elkészültek!
- Hagyjuk a mézeskalácsokat néhány percig hűlni a tálcákon, mert eleinte nagyon puhák és könnyen törnek! Ahogy kihűlnek, megkeményednek és már tökéletes az állaguk. Finom ropogósak lesznek, mégis omlanak a szájban!
Dobozba rakva a mézeskalácsok jó ideig elállnak, de kicsi az esély, hogy marad mit elrakni későbbre! 🙂
Vidám ünnepi készülődést és boldog Karácsonyt kívánok!
További receptek a Vegissimán
Készítsd el ezeket is!
Subscribe
0 hozzászólás