Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Karácsonyi Vegán Mézeskalács
Vegán Mézeskalács | Vegissima Receptek

Karácsonyi Vegán Mézeskalács

Mézeskalács nélkül nincs Karácsony, igaz? Szeretettel ajánlom nektek ezt a receptet, tisztán növényi alapanyagokból. Kísérleteztem vele egy ideig, mire meglettek a pontos arányok, de úgy érzem sikerült eltalálni ízre és állagra is. Ropogós, mégis omlós, karácsonyi fűszerillatú kekszekre számítsatok! Sok örömet és vidámságot kívánok a készítéshez az egész családnak!

15 perc

előkészület

8-10 perc

elkészítés

1 /5

nehézség

Vegán Mézeskalács | Vegissima Receptek

Hozzávalók:

150 g margarin (én Rámát használok)

110 g nádcukor

1 csomag vaníliás cukor

100 g juharszirup

50 g datolya szirup (DM-ben, bioboltban kapható), vagy melasz

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

1 nagy csipet szerecsendió

1/2 teáskanál szódabikarbóna

240 g sima liszt

140g zabliszt, vagy tk. liszt (opcionális, használhatsz csak sima lisztet is, de tartalmasabb így keverve, én zablisztet használtam és mennyei lett!)

Vegán Mézeskalács | Vegissima Receptek
Vegán Mézeskalács | Vegissima Receptek

Elkészítés:

  1. Tegyük a margarint, a cukrot, a juharszirupot és a datolya szirupot egy közepes fazékba, kis lángon, folyamatosan kevergetve olvasszuk meg az egészet, majd vegyük le a tűzről.
  2. Adjuk hozzá a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a szódabikarbónát, és keverjük el alaposan. (A keverék kissé fel fog habosodni, ne lepődjünk meg.)
  3. Adjuk hozzá a masszához a lisztet, és egy fakanállal keverjük addig, amíg jól össze nem áll, és nem marad száraz lisztfolt.
  4. Csomagoljuk be a tésztát, majd tegyük hűtőbe néhány órára, amíg elég szilárd lesz ahhoz, hogy utána jól nyújtható legyen. (A tészta ragacsos lesz, de a hidegben megdermed, s ha nagyon kell, majd még később is adhatunk hozzá kis lisztet.)
  5. A pihentetés után melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagságúra, majd jöhetnek a vidám  formák. Ezen a ponton már feltétlenül vonjuk be a gyerekeket, ha előbb nem tettük volna!
  6. Helyezzük a kiszúrt formákat egymástól jól elkülönítve egy sütőpapírral bélelt tepsire. (Sülés közben a figurák kissé elterülnek, ezért ügyeljünk arra, hogy legyen egy kis helyük). Ha van kedvünk, itt díszíthetjük őket magvakkal, aszalt gyümölcsökkel.
  7. Süssük a sütiket 8-10 percig. Figyeljünk arra, hogy a kis méretűek gyorsabban sülnek, mint a nagyok! Amikor a szélük elkezd barnulni, már biztosan jó elkészültek!
  8. Hagyjuk a mézeskalácsokat néhány percig hűlni a tálcákon, mert eleinte nagyon puhák és könnyen törnek! Ahogy kihűlnek, megkeményednek és már tökéletes az állaguk. Finom ropogósak lesznek, mégis omlanak a szájban!

Dobozba rakva a mézeskalácsok jó ideig elállnak, de kicsi az esély, hogy marad mit elrakni későbbre! 🙂

Vidám ünnepi készülődést és boldog Karácsonyt kívánok!

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Lencsés quinoa saláta

Fehérjedús, mégis könnyű, olaszos ízvilágú saláta, amely főételnek is megteszi, de köretként is remekül működik. Feltétlenül próbáljátok ki, imádni fogjátok!

Bodzás-Epres Morzsasüti

Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂 Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza […]

Húsvéti vendégváró finomságok

Házi pesto-s leveles tészta rudacskák Hozzávalók: 2 csomag levelestészta (vékony típusú) Pesto hozzávalói: 160 g spenótlevél (lehet ruccolával, medvehagymával vegyesen) 30 g dió 30 g mandula 4 ek. olívaolaj 1 gerezd fokhagyma 1 ek. sörélesztőpehely 1 csapott tk. só, pici […]

3.5 4 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X