Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  VEGISSIMONDAY 2022. 09. 12.

VEGISSIMONDAY 2022. 09. 12.

TARTS HETI 1 VEGÁN NAPOT a Vegissimával!!!💚

 

Az őszi kurzusaink előtt gyere és csatlakozz a mozgalomhoz (részvétel INGYENES)!!😘
Itt az idő, hogy összefogjunk!💪
Szeptemberben 4 HÉTFÔ (szept. 5., 12., 19., 26.) kaphatsz teljes napra étrendet, amelyet könnyen elkészíthető Vegissima receptekből állítunk össze Nektek! Mindig ITT fogjuk megosztani a recepteket a VEGISSIMA KÖZÖSSÉG ZÁRT CSOPORTBAN, péntekenként, hogy legyen idõtök bevásárolni!🥔🍆🥦🥒🍎
TEDD MEG AZ ELSÔ LÉPÉST a heti 1 növényi nappal, és ha kedvet kaptál, jöhetsz a népszerű 5 napos kurzusunkra október elején (az most nem lesz ingyenes!) ill. az utána következõ hosszabb kurzusainkra is! Sok meglepetéssel készülünk Nektek az őszi időszakra, tartsatok velünk!😉

Reggeli: Szilvás-szőlős zabkása

 

Hozzávalók: (2 személyre)

  • 2 csésze zabpehely
  • 3 csésze növényi tej (ez most zabtej)
  • szilva (amennyit szeretnél, amúgy itt fejenként 4 db)
  • szőlő (bármilyen és amennyit szeretnél)
  • fahéj (kb. 1 kk)
  • 2 tk lenmag (darálva, vagy lenmagliszt)

Azért is jó ez a reggeli, mert minden évszakban az adott idény gyümölcsökkel tudjuk elkészíteni, így változatos is!

Nem lehet megunni 🙂

Elkészítés: 

  1. Vegyél elő két kisebb tálat, oszd el kettőbe a zabpelyhet és ugyanígy a növényi tejet. Add hozzájuk a fahéjat, lenmagot és ha szeretnél kicsit édesebb reggelit, akkor rizs vagy datolya szirupot, juharszirupot adhatsz hozzájuk keveset. Ha semmilyen szirup nincs otthon, akkor egy kis nádcukorral édesíthetsz. Keverd el ezeket.
  2. Tedd be a tálakat egyenként a mikróba 3 percre, vagy egy kisebb lábasban is összemelegítheted őket 5 perc alatt, várd meg míg kihűlnek annyira hogy kellemes langyos legyen és eheted is!

Ha túl kemény lett az eredmény, szaftosabban szerted, akkor tegyél hozzá még egy kis növényi tejet vagy akár vizet. Díszítsd fel 1-2 szem maradék gyümölccsel, mert fontos a tálalás! 🙂

Ebéd: Chilis babos – szarvacskás egytálétel

Hozzávalók: (2 személyre, de ez kb. 4 adag, tehát másnapra is marad ;))

  • egy zacskó (500 gr) durum szarvacska tészta (de amelyik Neked szimpatikus)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kb. 10 dl paradicsomszósz vagy forrázott hámozott paradicsom felkockázva (kb. 10 db a levével együtt, de akkor sem történik semmi, ha nem hámozod le, ez csak egy opció)
  • 2 db paprika (tv, kápia, kaliforniai is lehet)
  • 1 konzerv csemegekukorica
  • 3 konzerv bab (lehet egy fajtából, de a legjobb vegyesen: vörösbab, fehérbab)
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor (igen, jól olvasod, rakd bele!)
  • fél kk őrölt fahéj
  • bors
  • őrölt kömény
  • chili vagy cayenne bors
  • szárított koriander levél a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Tedd fel főzni a tésztához való vizet kicsi sóval.
  2. A hagymát vágd apró kockákra, vagy csíkokra, mindegy (nekem volt még egy fél szál póréhagymám, azt is beleszeltem, meg hagytam pár falatot a tálaláshoz), a paprikákat szintén apró kockákra vagy csíkokra és a fokhagymákat is. Ha friss paradicsomot használsz, akkor most forrázd le őket, hogy le tudd szedni a héját.
  3. Pici olajon (kókusz vagy olíva) tedd fel a hagymát pirulni. Mikor elkezd fonnyadni a hagyma, akkor öntsd hozzá a paprikát, fokhagymát, babérlevelet és chilit. Önts hozzá kb. egy deciliter vizet és hagyd rotyogni. (közben figyelj a tészta vizére, ha már bugyog, akkor öntsd bele a tésztát főni!)
  4. Mikor a víz elfőtt, jöhet hozzá a paradicsomszósz vagy kockázott, hámozott paradicsom és a többi fűszer a kakaóporral együtt. Várd meg míg elkezd forrni és mehet bele a kukorica a babbal együtt. Ezek készre vannak főzve, úgyhogy csak át kell őket forgatni a többi hozzávalóval és egy rottyanás után le is kapcsolhatod. Mehet rá a fedő amíg a tészta készen nem lesz. 

Ezt az ételt készítheted rizzsel vagy bulgurral is, de akár saját készítésű kenyérrel is isteni egytálétel!

Vacsora: Buddha tál

 

Hozzávalók: (2 személyre)

  • 300 gr füstölt tofu
  • egy kisebb fej lilakáposzta
  • 500 gr friss vagy fagyasztott zöldbab
  • 6 szál nagyobb répa 
  • 100 gr liszt (ez most sima fehér, de bármilyen lehet)
  • zsemlemorzsa
  • szezámmag (fehér és fekete)
  • őrölt kömény
  • borecet vagy almaecet
  • olívaolaj
  • szezámolaj

 

Ezekhez a mennyiségekhez nem fontos ragaszkodni, mert ha valamiből többet csinálsz, akkor marad másnapra, amihez újabb zöldséget vagy hüvelyest tudsz rakni, vagy kiegészítheted rizzsel, rizstésztával és máris kaptál egy másik ételt 🙂

Elkészítés:

  1. A tofut vágd félbe, az egyik felét szeleteld fel, a másik felét egy keverőtálba morzsold bele és add hozzá a lisztet, pici sóval. Gyúrd össze gombócokká, hempergesd meg a zsemlemorzsában (ha nem tapad rá, akkor én kicsi zabtejbe forgatom előtte a gombócokat) és a szeletekkel együtt egy serpenyőben, kevés olívaolajon süsd aranybarnára.
  2. Pucold meg a répákat, vágd fel karikákra és mehet is párolódni vízgőz fölé. Ezután a zöldbab is ugyanígy (ha friss, megtisztítás után nem kell összevágni). Ha nincs párolóedényed, akkor csak főzd meg őket, de ne legyenek nagyon puhák. Ezután a répákat tedd külön tálba, locsold meg pici szezámolajjal (ha nincs, hagyd el) és szórd meg fekete szezámmaggal. A zöldbabot pedig a fehér szezámmaggal.
  3. A lilakáposztát vágd fel csíkokra és egy serpenyőben párold meg, de csak éppen annyira, hogy ne legyen nyers, de még teljesen főtt sem! Keverd hozzá a borecetet vagy almaecetet, pici sót és őrölt köményt.
  4. Tálald őket a mellékelt fotó szerint és jó étvágyat!

Készítsd el Te is az ételeket és oszd meg a közösségben!

A saját ételfotóidat bátran oszd meg velünk!

Gyere és töltsd fel a fotóidat ide:

https://www.facebook.com/groups/Vegissima

Kíváncsian várjuk! 🙂

Sült padlizsán különlegesség

Füstös, szaftos, fűszeres, látványos, ínycsiklandó… Ezek a szavak jutnak eszembe hirtelen erről mennyei mannáról! A krémesre sült padlizsán a fokyhagymás “tejföllel” és a fűszeres, ropogós feltéttel egyszerűen szentháromságot alkot! Előételnek, főételnek, de akár vendégvárónak is tökéletes! Gyorsan elkészül és garantáltan leveszi még a húsimádókat is a lábukról! 🙂

Superfood energiagolyók kurkuma lattéval

Ezek a csodás energiagolyócskák reggeli napindítónak is tökéletesek, de akár egészséges desszertként is megállják a helyüket! A superfood, vagyis “szuperétel” olyan alapanyagokat jelent, amelyeknek kimagasló beltartalmi értékeik vannak, úgyhogy nem csak finomak, hanem kifejezetten táplálóak, és egészségesek is ezek a falatkák! Cifrázhatod még azzal, hogy beforgatod őket valamibe, pl. kakaóporba, vagy kókuszreszelékbe, de már önmagukban is olyan ízbombák, hogy ez nem szükséges! Tele vannak rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, jó zsírokkal és még növényi fehérjével is, úgyhogy minden jóval feltöltik szervezetedet! Emellett a kurkuma erős gyulladáscsökkentőként és immunerősítőként tovább fokozza a hatást, érdemes minden nap egy kiskanálnyit elfogyasztani belőle! Keverheted tejbe, smoothie-ba, reggeli zabkásába és egy csomó féle ételbe… Fogyaszd egészséggel!

Vegan Pasta Alfredo

Krémes, lágy textúrák, igazi olasz “dolce vita” életérzés! Egy roppant egyszerű tésztaétel, amelyet bármikor elkészíthetsz, a siker nem marad el! Így vegán verzióban ráadásul a vonalainkra is vigyázhatunk, sokkal könnyebb, mint az eredeti vajas-sajtos verzója! Ha a karfiol eddig nem is volt a kedvenced, garantálom, hogy ez az étel megváltoztatja majd a véleményedet! 🙂

Spenótos-fokhagymás sós amerikai palacsinta

Mert hogy az amerikai palacsinta sem csak édes lehet! 🙂 Próbáld ki ezt a vibráló zöld színű finomságot, amihez a gyerekek is kedvet kapnak! A spenót és a fokhagyma mindig tökéletes párosítás, egy kis növényi tejföllel pedig még gusztusosabbá, krémesebbé tehető ez a különleges finomság! Jó étvágyat hozzá!

BBQ karfiolos-tofuval töltött saláta levélkék

Ez a nagyon látványos finomság kiváló előételnek, vagy akár vendégváró falatoknak! Gyorsan elkészül, mégis egy igazán különleges ízélményt biztosít bármilyen eseményen! A feltét tulajdonképpen variálható, más zöldségekkel is működhet, kísérletezzetek bátran! 🙂

Január témája: Kronológiai életkor vs. biológiai életkor

A legújabb – sokakat meglepő – kutatások szerint csupán 20-30 százalékban határozza meg genetikánk, hogy mennyi ideig, és milyen életminőségben élünk, a többi az ÉLETMÓDUNKON, hétköznapi döntéseinken múlik! Ebben a bejegyzésünkben bemutatjuk, azokat a fő faktorokat – kiemelve a helyes táplálkozás jelentőségét -, amelyek kulcs tényezők lehetnek egy egészséges, hosszú élet elérésében.

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X