Image Alt

Rólam

  /  Rólam
Aranyos Gergely Kinga, Vegissima

Aranyos-Gergely Kinga vagyok, három gyermekes édesanya, aktív sportoló, hivatásomat tekintve pedig vegán táplálkozási szakértő és gasztroblogger.
A Vegissima márkával arra vállalkozom, hogy receptjeimen és programjaimon keresztül megismertessem veled a növényi alapú táplálkozás és életmód csodáit.
Gyere, tarts velem egy zöldebb, egészségesebb, fenntarthatóbb világ felé!

Hogyan tudok neked segíteni?

Ha ezen az oldalon jársz, nyitottságod már nem kérdés a téma iránt. Csak biztosítanom kell számodra a megfelelő csatornát, amin keresztül el tudsz indulni a jó irányba.

Vegán táplálkozási szakértőként (diplomámat a nemzetközileg elismert Centre of Excellence-nél szereztem) támogatni tudlak egyéni tanácsadáson, csoportos kurzusokon, főzőtanfolyamokon, borkóstolókon, élményvacsorákon, workshopokon keresztül.

Elvem az, hogy mindegy, milyen okból fordulnál a növényi alapú étkezés felé. Legyen az kíváncsiság, egészségügyi ok, vagy egyszerűen „csak” a gasztronómiai élmény iránti vágy. A lényeg az, hogy elkezdj ismerkedni vele, s hamar meglátod majd, sokkal többet tartogat számodra, mint amit valaha is el tudtál képzelni!

Ha pedig már eljutottál odáig, hogy áttérj a vegán életmódra, feltétlenül olvasd el a Go Vegan oldalt is a honlapomon!

Online kurzusaim

Sokan fordulnak hozzám egészségügyi panaszokkal és plusz kilókkal küszködve. Ezért létrehoztam több olyan (online) kurzust, amelyekkel segíteni tudok problémáid leküzdésében.

  • Részt vehetsz csoportos, 42 napos Vegan Challenge, életmódváltó kurzusomon. Ezen a kurzuson minden napra reggeli, ebéd, vacsora receptekkel segítelek. Támogatlak abban, hogy megismerd a vegán konyhában rejlő lehetőségeket, és kialakíthasd új, egészséges szokásrendszeredet.
  • Az 5 napos Vegan Challenge mini-kurzus bepillantást enged a vegán táplálkozásba. Ezen a díjmentes, “belekóstoló” programon kielégítheted kíváncsiságodat, illetve meggyőződhetsz arról, hogy a vegán konyha is lehet legalább olyan izgalmas, változatos és ínycsiklandó, mint a hagyományos. És, ha itt meggyőződtél arról, hogy a növényi táplálkozás lehet a Te utad, már bizalommal fordulhatsz a 42 napos életmódváltó program felé.

Szkeptikus vagy? Megértelek!

Ha nekem néhány évvel ezelőtt valaki azt mondja, vegán leszek, biztosan nagyon kinevetem. Sokszor gondolok arra, hogy ha én – aki hatalmas húsevő voltam -, milyen boldogan hoztam meg ezt a döntést, akkor biztosan másoknak is menni fog!

Elmesélem a mi személyes történetünket, mert érdekes és tanulságos lehet.

Aranyos-Gergely Kinga családjával | Go Vegan

Az első lépés a húsevés elhagyása volt

Férjem, Gergő komoly emésztőrendszeri problémával küszködött. 20 évesen Crohn-betegséget diagnosztizáltak nála, ami egy súlyos, bélgyulladásos autoimmun betegség.

Itthon az életmódorvoslás még gyerekcipőben járt, így az orvosok nem tudták Gergőt jó tanáccsal ellátni a táplálkozásával kapcsolatosan. Nagyjából az az opció maradt, hogy (8 évnyi kínlódás, szteroidok, életmentő operációk sorozata után) elkezdtünk mi magunk utánamenni és képezni magunkat a területen.

A paleo étrenddel is próbálkoztunk, de a sok állati fehérje és zsiradék megterhelte a szervezetünket. Amikor már második gyermekünkkel, Leventével voltam várandós, elmentünk egy néhány napos buddhista elvonulásra, ahol tudtuk, nem fogyaszthatunk majd húst. Igyekeztünk felkészülni az elvonulásra, ezért már előtte néhány nappal elhagytuk. A program során olyan hatásokat tapasztaltunk meg magunkon, hogy az elvonulás végeztével sem tértünk vissza a húsfogyasztáshoz.

Hogy miket tapasztaltunk? Hosszú a lista, de leírok néhányat közülük, amik nagyon jelentősek voltak: megszűnt az étkezések utáni „kajakóma”, emésztőrendszerünk megkönnyebbült, energiaszintünk megemelkedett, emésztésünk felgyorsult, sokkal frissebbnek, könnyebbnek éreztük magunkat. Ami a fizikai jelenségek mellett még nagyon érezhető volt, az pedig a lelki nyugalom és béke.

Nem kell spirituális szemszögből vizsgálnunk ezt a kérdést, elég, ha a tudományra, és józan paraszti eszünkre hagyatkozunk. Az ipari körülmények között tartott állatokat antibiotikumokkal, hormonokkal tömik, sok esetben embertelen körülmények között tartják, majd hasonló módon leölik őket. Az ilyen állatok húsában – a gyógyszereken és a hormonokon túl – megtalálható az adrenalin is, amely a félelem (halálfélelem) miatt megnövekedik és bizony az ember ezt a húst megeszi. Így leírva nehéz átadni, de az új tapasztalások olyan nagy hatást gyakoroltak ránk, hogy éreztük, itt valaminek komoly dolog van, aminek utána kell járnunk.

Aranyos-Gergely Kinga | Családjával

A második lépés: növényi alapú étrendre váltás

Egy ideig vegetáriánusok voltunk és utána váltottunk a 100% növényi alapú étrendre. Ez már nem volt akkora ugrás, mint a korábbi, de azért tartogatott számunkra kihívásokat és újabb szuper élményeket.

A teljes átállás óta vagyunk tökéletes egyensúlyban. Általános közérzetünk, emésztésünk, immunrendszerünk védekezőképessége (egyszerűen nem betegszünk le!), lelkiállapotunk, de még sportteljesítményünk és izomzatunk is fejlődött, amióta vegán életmódot folytatunk. És akkor ezek még csak a személyes tapasztalataink, amelyek elsősorban egészségügyi jellegűek.

Ahogy elkezdtünk a vegán életmódról többet olvasni, egyértelművé vált, hogy az állatetikai, valamint a globális környezetvédelmi kérdések szempontjából is legalább annyit jelent a váltás, mint saját egészségünk szempontjából. Egy olyan korban élünk, ami az egocentrikus gondolkodást, a kényelmet és a javak – legyen az élő, vagy élettelen – korlátlan kihasználását, ész nélküli felhalmozását támogatja.

Mi nem így szeretnénk élni és a gyermekeinknek is más értékeket szeretnénk átadni. A természettel való összhangban létezés és az érző lényekkel szemben tanúsított együttérzés egy jobb világ felé mutat, amelyben az ember-ember közti erőszak és elnyomás is alábbhagyhat.

A klímahelyzet súlyosságát nem lehet eléggé sokszor kiemelni, és minden egyes apró tett és odafigyelés rengeteget számít! A szezonális, lokális növényi alapú táplálkozásra való átállással az ember 70%-kal csökkentheti ökológiai lábnyomát. Így jelenleg ez a legerősebb fegyver a kezünkben egy zöldebb bolygó kialakításában!

Mindehhez a szükséges tudást, élményeket és tapasztalatokat szeretném átadni számodra is. És azon dolgozom, hogy ez minél több módon és fórumon lehetővé váljon.
Szeretettel várlak közösségembe és programjaimra!

X