Image Alt

Vegissima

  /  Blog   /  Vegán Húsleves – Emlékek ízei

Vegán Húsleves – Emlékek ízei

Aranyló húsleves… a gyógyító leves… A  LEVES. Ez a klasszikus étel valahogy így, fehér abroszon hímzett betűkkel szerepel minden hazánkbeli szívében. A mama levese,ami utánozhatatlan, a leves, amit minden család egy kicsit másképp csinál, más húsból, más csontból, más zöldekkel, mégis mindig isteni lesz. Vajon át lehet élni vegánként is a CSODÁT? HATÁROZOTTAN IGEN!

Amikor egy fantasztikusan finom vegán ételt kóstolok, én is azonnal a receptet kérem. Otthon alig várom, hogy legyen időm beszerezni mindent és kísérletezni a tűzhelynél. Ezért megnyugtatok mindenkit, bár ez a bejegyzés a blog tematikában szerepel, LESZ RECEPT IS! 🙂 Emellett szeretnék pár gondolatot megosztani, amelyek már túlmutattak a receptmegosztás keretein.

Gyakran találkozom kurzusaimon és csoportjaimban is azzal, hogy egy ételről igazából nem is annyira az összetevői, sőt, nem is annyira az ízei, sokkal inkább az ÉRZELMI TARTALMA miatt nem tud vagy nem szeretne valaki lemondani. A család klasszikus receptjei bizony pont ilyenek. És senkit soha nem bíztatnék arra, hogy bántsa meg édesanyját vagy szeretett mamáját azzal, hogy nem fogadja el a főztjét. De arra maximálisan bíztatok mindkit, hogyha megérett benne a meggyőződés, és érzi, tudja, hogy a vegán életmód számára az út, akkor kísérletezzen és kóstoltasson, amennyit csak tud!
Bevett trükk, hogy nem mondjuk el, mit kínálunk – ezt nem ajánlom abban az esetben, ha olyan körben tesszük, ahol nem ismerjük annyira az embereket, hogy mondjuk tudjuk, allergiás-e valamelyik összetevőre, van-e, amit nem azért nem szeret, mert a vegán ételeket elutasítaná. Inkább próbáljuk a valós tapasztalatokat levonni, lehet, hogy tényleg fejlesztenünk kell még egy étel állagán vagy fűszerezésén. Ettől lesz vegán konyhánk is egyedi és mesés!

Ez a NEMHÚSLEVES egy mágia, tökéletesen ízes, és bizony már igazi húsleves rajongókat is meggyőzött, hogy nem a hús a lényeg – hanem a szeretet, a türelem, ami belefőtt, és csoda, ami a végére született!

Ráadásul ez valójában 2 LEVES lesz, hiszen a hús helyett főzött hokkaido tök darabokból MENNYEI KRÉMLEVEST készíthetünk!

Hogyan készült a miénk?

Hozzávalók:

  • 2 hokkaido tök
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 vékonyabb szál fehérrépa
  • 1 közepes karalábé
  • 1 kisebb zeller
  • 1 szál újhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 nagyobb vagy két közepes burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tengeri só, csipet kurkuma, babérlevél, fehér/tarka/fekete bors ízlés szerint
  • szemes bors
  • szőlőmagolaj vagy olivaolaj
  • friss lestyán és petrezselyem levél – ha van, a zeller zöldje is belefőhet
  • gersli, durum aprótészta ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A hokkaido tököket meghámozzuk, nagyobb darabokra váguk és magostul feltesszük egy nagy lábasban, lestyánlevéllel, pár szem borssal, babérlevéllel, zellerlevéllel, újhagymával, megpucolt fokhagyma gerezdekkel , félbevágott paradicsommal hideg vízzel bőven felöntve lassú tűzőn főni.
  2. Bátran főzzük minimum másfél, de akár 2 órán át is! Ha ez megvan, szűrjük le géz vagy textilpelenka segítségével! (A tökdarabokat tisztítsuk meg a magoktól, és leturmixolva, fűszerezve hokkaidó krémlevest készíthetünk belőle!)
  3. Adjuk hozzá a csipet kurkumát, sózzuk, illetve fűszerezzük ha még szeretnénk. A megpucolt és felvágott zöldségeket szintén főzzük benne lassú tűzön puhára. A végén 1 teáskanál szőlőmag-vagy olivaolajat hozzáadva biztosítsuk a “gyöngyözést”.
  4. Bele-vagy mellé főzhetünk levesbetétéként gerslit vagy bármilyen vegán apró tésztát! Tálaláskor friss petrezselyemmel, frissen őrölt borssal szervírozhatjuk!

Külön köszönet: Mucskáné Tóth Imolának, a Vegissima Közösség kiemelt tagjának

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X