Image Alt

Vegissima

  /  Hónap témája   /  Április témája: Fenntartható táplálkozással a bolygónkért!

Április témája: Fenntartható táplálkozással a bolygónkért!

2023. 04. 22. – FÖLD NAPJA

Április 22. a Föld Napja. 1970 óta tartjuk világszerte. Ezen a napon a média is kiemelt figyelmet szentel a természet- és környezetvédelemnek. Elhangzik sok igazság, megdöbbentő statisztikák… Valamit tenni kellene már… Eltelik ez a nap is, s az év további 364 napján nagyon kevesen vannak, akik komolyan is veszik, ami azon az egy napon olyan nagy figyelmet kapott…

Pedig a riasztó jelek egyre erősebbek, egyre figyelemfelkeltőbbek. De megszoktuk, már nem figyelünk annyira rá. Persze vannak kivételek, sőt lassan nő azoknak a száma, akik ezt nagyon komolyan veszik, és legalább a saját életükben megpróbálják az ökológiai lábnyomukat csökkenteni.

A környezeti terhelés sok forrásból ered, mégis az élelmiszeripar és a kereskedelem az, amely ennek a legnagyobb részéért felelős. Az élelmiszeripar pedig fogyasztói igényeket szolgál ki.

Szerencsére ma már sokan vannak, akik tudatosan táplálkoznak, odafigyelnek mit vesznek meg és mit esznek.

Éppen ezért, ez az a nap, amelyen a Vegissima a vegán, illetve teljes értékű növényi étrend ökológiai lábnyom csökkentő hatását külön kiemelheti.

A VEGÁN TÁPLÁLKOZÁS tehát nemcsak egy, a különböző táplálkozási irányzatok közül, hanem egy NAGYON TUDATOS , FELELŐSSÉGTELJES MAGATARTÁS A BOLYGÓNK, ÉS EGYBEN A KÖZÖS JÖVŐNK FELÉ IS!

A teljes értékű növényi étrendnek az ökológiai lábnyom csökkentő hatását fokozhatjuk, ha szezonális és helyi élelmiszereket részesítünk előnyben. Alkalmazni lehet az 50 km-es szabályt, amely azt jelenti, hogy csak a lakóhelyünktől 50 km-es távolságon belül termesztett élelmiszereket vásárolunk, fogyasztunk. Ezzel nemcsak a szállítással járó környezeti terhelést csökkenthetjük, hanem a helyi termelőket is támogatni tudjuk. Ilyen módon ökológia lábnyomunkat akár 70%-kal is csökkenthetjük!!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Csak néhány példa:

  • Ne együnk avokádót napi szinten, chiamag helyett válasszuk a lenmagot!
  • Vegyük figyelembe, hogy az adott termék fenntarthatóan, illetve etikusan lett-e előállítva. Ismerjük meg ezeket a minősítéseket, keressük a jelzéseket a termék címkéjén (fair trade, rainforest alliance, fair wild, FSC, RSPO, tengeri hal esetén MSC stb.)
  • Kerüljük a pálmaolajat tartalmazó termékeket (pl. édességek)!

 

„Jane Goodall szerint mindenki számít, minden lépésed, minden döntésed számít! Minden élelmiszervásárlás szavazás is egyben. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi egyéni, kis cselekedeteink nem számítanak, hogy egyetlen étkezésen semmi sem múlik. Ám minden fogásnak, minden egyes falatnak saját előélete van, ahogyan termelték vagy nevelték, ahogy betakarították. A vásárlásaink, a szavazataink szabják meg az előttünk álló utat.” Jane Goodall

 

LEGYEN MINDEN NAP A FÖLD NAPJA!

A témával kapcsolatos hasznos linkek:

Olcsóbban, egészségesebben – tippek a fenntartható konyhához – csalad.hu

https://okokalk.mnb.hu

21 hasznos tipp, amivel csökkentheted az ökológiai lábnyomod – 12 ÖkoMajom (blog.hu)

 

Divinyi Csilla Szilvia

Dietetikus

biológia-kémia tanár

Képek forrás: Pinterest

5 1 vote
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X