Április témája: Fenntartható táplálkozással a bolygónkért!
2023. 04. 22. – FÖLD NAPJA
Április 22. a Föld Napja. 1970 óta tartjuk világszerte. Ezen a napon a média is kiemelt figyelmet szentel a természet- és környezetvédelemnek. Elhangzik sok igazság, megdöbbentő statisztikák… Valamit tenni kellene már… Eltelik ez a nap is, s az év további 364 napján nagyon kevesen vannak, akik komolyan is veszik, ami azon az egy napon olyan nagy figyelmet kapott…
Pedig a riasztó jelek egyre erősebbek, egyre figyelemfelkeltőbbek. De megszoktuk, már nem figyelünk annyira rá. Persze vannak kivételek, sőt lassan nő azoknak a száma, akik ezt nagyon komolyan veszik, és legalább a saját életükben megpróbálják az ökológiai lábnyomukat csökkenteni.
A környezeti terhelés sok forrásból ered, mégis az élelmiszeripar és a kereskedelem az, amely ennek a legnagyobb részéért felelős. Az élelmiszeripar pedig fogyasztói igényeket szolgál ki.
Szerencsére ma már sokan vannak, akik tudatosan táplálkoznak, odafigyelnek mit vesznek meg és mit esznek.
Éppen ezért, ez az a nap, amelyen a Vegissima a vegán, illetve teljes értékű növényi étrend ökológiai lábnyom csökkentő hatását külön kiemelheti.
A VEGÁN TÁPLÁLKOZÁS tehát nemcsak egy, a különböző táplálkozási irányzatok közül, hanem egy NAGYON TUDATOS , FELELŐSSÉGTELJES MAGATARTÁS A BOLYGÓNK, ÉS EGYBEN A KÖZÖS JÖVŐNK FELÉ IS!
A teljes értékű növényi étrendnek az ökológiai lábnyom csökkentő hatását fokozhatjuk, ha szezonális és helyi élelmiszereket részesítünk előnyben. Alkalmazni lehet az 50 km-es szabályt, amely azt jelenti, hogy csak a lakóhelyünktől 50 km-es távolságon belül termesztett élelmiszereket vásárolunk, fogyasztunk. Ezzel nemcsak a szállítással járó környezeti terhelést csökkenthetjük, hanem a helyi termelőket is támogatni tudjuk. Ilyen módon ökológia lábnyomunkat akár 70%-kal is csökkenthetjük!!
Mit jelent ez a gyakorlatban?
Csak néhány példa:
- Ne együnk avokádót napi szinten, chiamag helyett válasszuk a lenmagot!
- Vegyük figyelembe, hogy az adott termék fenntarthatóan, illetve etikusan lett-e előállítva. Ismerjük meg ezeket a minősítéseket, keressük a jelzéseket a termék címkéjén (fair trade, rainforest alliance, fair wild, FSC, RSPO, tengeri hal esetén MSC stb.)
- Kerüljük a pálmaolajat tartalmazó termékeket (pl. édességek)!
„Jane Goodall szerint mindenki számít, minden lépésed, minden döntésed számít! Minden élelmiszervásárlás szavazás is egyben. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi egyéni, kis cselekedeteink nem számítanak, hogy egyetlen étkezésen semmi sem múlik. Ám minden fogásnak, minden egyes falatnak saját előélete van, ahogyan termelték vagy nevelték, ahogy betakarították. A vásárlásaink, a szavazataink szabják meg az előttünk álló utat.” Jane Goodall
LEGYEN MINDEN NAP A FÖLD NAPJA!
A témával kapcsolatos hasznos linkek:
Olcsóbban, egészségesebben – tippek a fenntartható konyhához – csalad.hu
21 hasznos tipp, amivel csökkentheted az ökológiai lábnyomod – 12 ÖkoMajom (blog.hu)
Divinyi Csilla Szilvia
Dietetikus
biológia-kémia tanár
Képek forrás: Pinterest