5. nap
Reggeli
Dupla csokis banános muffin, kurkumás tejjel
Hozzávalók
- 30 g nyers kakaópor
- 80 g forró víz
- 2 nagy érett banán
- 100 g nádcukor
- 75 g mandula tej (vagy bármilyen növényi tej)
- 25 g növényi olaj
- 5 ml vanília kivonat
- 200 g liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 tk. só
- 170 g apróra vágott vegán étcsokoládé
Kurkumás tejhez
- 3-4 dl langyos mandulatej
- 3 tk. Juharszirup, vagy agave szirup
- 1 csapott tk. Kurkuma
- Nagy csipet vaníliaőrlemény
- Nagy csipet fahéj a tálaláshoz
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Keverd el a forró vizet és a kakaóport egy tálban alaposan, amíg homogén masszát kapsz, tedd félre.
Egy másik tálban törd össze a banánokat alaposan. Add hozzá a cukrot, növényi tejet, olajat és vanília-kivonatot a és kézi habverővel dolgozd krémessé.
Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.
Amikor a sütő előmelegedett, add hozzá a nedves banánkeveréket a száraz alapanyagokhoz, és keverd el jól egy spatulával. Ekkor mehet hozzá a hozzá a kakaópaszta, és keverd addig, amíg a tészta homogén nem lesz. Keverd bele az apróra vágott csokoládét és mehet a muffinformákba. 20-25 perc alatt elkészül, tűpróbával ellenőrizd.
A muffinokat melegen tálald, és kortyold hozzá a finom kurkuma latte-t!
Ebéd
Gombával töltött cukkinihajók
Hozzávalók (2-3 főre)
- 3 közepes cukkini
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 400-500g csiperkegomba, szeletelve
- 1 kis doboz (200ml) zabtejszín
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- ½ teáskanál só
- frissen őrölt fekete bors
- maréknyi apróra vágott zöld hagyma
- nagy maréknyi kaliforniai paprika kockára vágva
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Mosd meg a cukkiniket, és vágd ketté hosszában.
Kanalazd ki a felek belsejét, vigyázz, nehogy luk keletkezzen! Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat közepes lángon. Dínszteld meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a gombát. Párold néhány percig, amíg a gomba levet ereszt és bebarnul. Add hozzá a zabtejszínt, majd a tűzről lehúzva keverd hozzá az oregánót, kakukkfüvet, sót, borsot.
Tölts meg minden cukkini csónakot a töltelékkel. Süsd fedetlenül 35–40 percig. Vigyázz, ne süsd túl, mert akkor a cukkinik túlpuhulnak, összeesnek és nem tartják már a formájukat.
Amint már majdnem készen vannak, megszórjuk őket apróra vágott piros paprikával és kicsit pirítjuk. Zöld hagymával és friss oregánóval a tetején tálaljuk őket. Jó étvágyat!
Vacsora
Bab Burger
Szükséged lesz:
- Bucikra (próbálj teljeskiőrlésűt szerezni)
- Kedvenc nyers zöldségeidre, pl. paradicsomkarikák, lilahagyma, jégsaláta, uborka, pikáns paradicsomszósz, stb.
Hozzávalók a babpogácsához:
- 1 evőkanál chia mag
- 3 evőkanál vizet
- 1/2 zöld paprika, apróra vágva
- 1/2 fej apróra vágott lilahagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma hámozott
- 1/4 csésze koriander levél
- 1 nagy csipet chili por
- 1 evőkanál kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1/2 – 1 teáskanál só
- 1 konzerv (425g) feketebab, vagy vörösbab leöblítve, leszűrve
- 3/4 csésze zabpehely
Elkészítés
Egy kis tálban keverd össze a chia magokat és a vizet. Tedd félre 10-15 percre, vagy amíg a chia mag fel nem veszi a vizet. Ez a chia “tojás”.
Tedd a paprikát, hagymát, fokhagymát, koriandert, chili port, köményt, borsot és sót egy késes aprítóba, vagy dolgozd el botmixer-rel minél apróbbra. Add hozzá a chia “tojást”, fekete babot és zabot, és mixeld addig amíg viszonylag homogén masszát nem kapsz. Hűtsd egy órán át a keveréket a hűtőben.
Melegítsd fel a sütőt 180 fokra. Oszd a keveréket 4 egyenletes adagra, majd formázz belőlük pogácsákat. Előmelegített sütőben, süsd 10 percig, majd fordítsd meg egyszer és süsd további 10 percig. Ezután tedd bele a buciba, majd rakd rá kedvenc zöldségeidet és forrón tálald! Jó étvágyat!