Image Alt

5. nap

  /  5. nap

5. nap

Reggeli

Dupla csokis banános muffin, kurkumás tejjel

Hozzávalók

  • 30 g nyers kakaópor
  • 80 g forró víz
  • 2 nagy érett banán
  • 100 g nádcukor
  • 75 g mandula tej (vagy bármilyen növényi tej)
  • 25 g növényi olaj
  • 5 ml vanília kivonat
  • 200 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 tk. só
  • 170 g apróra vágott vegán étcsokoládé

Kurkumás tejhez

  • 3-4 dl langyos mandulatej
  • 3 tk. Juharszirup, vagy agave szirup
  • 1 csapott tk. Kurkuma
  • Nagy csipet vaníliaőrlemény
  • Nagy csipet fahéj a tálaláshoz

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Keverd el a forró vizet és a kakaóport egy tálban alaposan, amíg homogén masszát kapsz, tedd félre.

Egy másik tálban törd össze a banánokat alaposan. Add hozzá a cukrot, növényi tejet, olajat és vanília-kivonatot a és kézi habverővel dolgozd krémessé.

Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.

Amikor a sütő előmelegedett, add hozzá a nedves banánkeveréket a száraz alapanyagokhoz, és keverd el jól egy spatulával. Ekkor mehet hozzá a hozzá a kakaópaszta, és keverd addig, amíg a tészta homogén nem lesz. Keverd bele az apróra vágott csokoládét és mehet a muffinformákba. 20-25 perc alatt elkészül, tűpróbával ellenőrizd.


A muffinokat melegen tálald, és kortyold hozzá a finom kurkuma latte-t!

Ebéd

Gombával töltött cukkinihajók

Hozzávalók (2-3 főre)

  • 3 közepes cukkini
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400-500g csiperkegomba, szeletelve
  • 1 kis doboz (200ml) zabtejszín
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • ½ teáskanál só
  • frissen őrölt fekete bors
  • maréknyi apróra vágott zöld hagyma
  • nagy maréknyi kaliforniai paprika kockára vágva

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Mosd meg a cukkiniket, és vágd ketté hosszában.

Kanalazd ki a felek belsejét, vigyázz, nehogy luk keletkezzen! Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat közepes lángon. Dínszteld meg a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a gombát. Párold néhány percig, amíg a gomba levet ereszt és bebarnul. Add hozzá a zabtejszínt, majd a tűzről lehúzva keverd hozzá az oregánót, kakukkfüvet, sót, borsot.

Tölts meg minden cukkini csónakot a töltelékkel. Süsd fedetlenül 35–40 percig. Vigyázz, ne süsd túl, mert akkor a cukkinik túlpuhulnak, összeesnek és nem tartják már a formájukat.

Amint már majdnem készen vannak, megszórjuk őket apróra vágott piros paprikával és kicsit pirítjuk. Zöld hagymával és friss oregánóval a tetején tálaljuk őket. Jó étvágyat!

Vacsora

Bab Burger

Szükséged lesz:

  • Bucikra (próbálj teljeskiőrlésűt szerezni)
  • Kedvenc nyers zöldségeidre, pl. paradicsomkarikák, lilahagyma, jégsaláta, uborka, pikáns paradicsomszósz, stb.

Hozzávalók a babpogácsához:

  • 1 evőkanál chia mag
  • 3 evőkanál vizet
  • 1/2 zöld paprika, apróra vágva
  • 1/2 fej apróra vágott lilahagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma hámozott
  • 1/4 csésze koriander levél
  • 1 nagy csipet chili por
  • 1 evőkanál kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1/2 – 1 teáskanál só
  • 1 konzerv (425g) feketebab, vagy vörösbab leöblítve, leszűrve
  • 3/4 csésze zabpehely

Elkészítés

Egy kis tálban keverd össze a chia magokat és a vizet. Tedd félre 10-15 percre, vagy amíg a chia mag fel nem veszi a vizet. Ez a chia “tojás”.

Tedd a paprikát, hagymát, fokhagymát, koriandert, chili port, köményt, borsot és sót egy késes aprítóba, vagy dolgozd el botmixer-rel minél apróbbra. Add hozzá a chia “tojást”, fekete babot és zabot, és mixeld addig amíg viszonylag homogén masszát nem kapsz. Hűtsd egy órán át a keveréket a hűtőben.

Melegítsd fel a sütőt 180 fokra. Oszd a keveréket 4 egyenletes adagra, majd formázz belőlük pogácsákat. Előmelegített sütőben, süsd 10 percig, majd fordítsd meg egyszer és süsd további 10 percig. Ezután tedd bele a buciba, majd rakd rá kedvenc zöldségeidet és forrón tálald! Jó étvágyat!

X