4. nap
Reggeli
Banános zabpalacsinta gyümölcsökkel
Hozzávalók (2 főre)
- 1 nagyobb, érettebb banán
- 1 bögre natur zabpehely
- ½ bögre növényi tej vagy víz
- Csipet só
- késhegynyi szódabikarbóna
- késhegynyi fahéj
- gyümölcsök
- juharszirup
Elkészítés
A banánt villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. Sűrű tészta kell legyen, ami nem folyik. Felhevítjük a tapadásmentes palacsintasütőnket, majd kanállal beleteszünk a masszából, amit kanállal elsimítunk. Közepes lángon süssük, nehogy megégjen. Ha megsült az alja, meg lehet fordítani és a másik oldalát is átsütni. Juharsziruppal, esetleg lekvárral, s friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Ebéd
Tofuricottával töltött gombafejek tabbouleh-val (bulgursalátával)
Hozzávalók
- 500g nagyobb gombafej
Töltelék hozzávalói:
- 1 tömb füstölt (350g) tofu
- 1 kanál olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma, átpréselve
- 1 nagy marék medvehagyma, és/vagy petrezselyem apróra vágva
- Néhány szem aszalt paradicsom, apróra vágva
- Só, bors ízlés szerint
Bulgursaláta hozzávalói:
- 1 pohár (150g) bulgur
- 2 pohár (3dl) víz
- egy nagy csipet himalája só
- 3 csokor petrezselyem, apróra vágva
- 3 evőkanál apróra vágott menta
- 1 nagyobb paradicsom, apró kockára vágva
- csokor újhagyma, vagy egy nagyobb fej csemegehagyma apró kockára vágva
- 1 citrom leve
- fél citrom reszelt héja
- 1 dl szűz olívaolaj
- ízlés szerint só, frissen őrölt feketebors
Elkészítés
A tofut morzsoljuk egy műanyag tálba, adjuk hozzáaz olívaolajat botturmix-szal keverjük krémes állagúra. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót, s keverjük el egy fakanállal alaposan. A gombafejeket tisztítsuk meg, szárukat távolítsuk el. Rakjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd töltsük meg a tofukrémmel. Sütőben 20-25 perc alatt szépen megsül. A gomba kis levet fog ereszteni. Amíg a gombafejek sülnek a sütőben, készítsd el a bulgursalit.
Forrásban lévő vizet öntsünk a bulgurra, fedjük le, majd várjunk 20 percet. Ezalatt a bulgur felszívja a nedvességet és megpuhul. Ekkor sózzuk meg,hagyjuk kihűlni. A feldarabolt zöldségeket keverjük hozzá a dresszinggel.
Vacsora
Mediterrán tortilla tekercs
Hozzávalók
- 4 szelet lilahagyma
- 1 piros kaliforniai paprika, elnegyedelve (magok eltávolítva)
- 1 zsenge padlizsán, szeletekre vágva
- 2 ek. olívaolaj
- ¼ pohár friss petrezselyem, apróra vágva
- 1 csipet himalája só
- Humusz (vehetsz boltit, vagy készíthetsz megint házilag)
- 4 teljes kiőrlésű tortilla lap
Elkészítés
Melegíts fel egy nagy serpenyőt közepes hőmérsékletűre. Egy picike olajon pirítsd le a hagymát, paprikát és a padlizsánt. Süsd át mindkét oldalukat min. 3 percig, amíg meg nem pirulnak szépen. Vedd ki őket a serpenyőből és tedd félre őket egy tálba. Fűszerezd őket sóval és szórd meg őket friss petrezselyemmel, bazsalikommal.
Kend a humuszt a tortillák közepére, halmozd a zöldségeket rájuk. Tekerd fel a tortillát és átlósan félbe vágva tálald! Jó étvágyat!
*Mérd ki a holnap reggeli muffin hozzávalóit, hogy reggel csak össze kelljen keverni és mehet is a sütőbe!