Image Alt

Vegissima

  /  Blog   /  A vegán konyha kedvence – Mindent a gombáról

A vegán konyha kedvence – Mindent a gombáról

Ha kegyes hozzánk az őszi időjárás, csodálatos családi program lehet egy kirándulással egybekötött gomba-gyűjtés.

A gomba a vegán étrendben nagyon fontos helyet foglal el. Talán feltétként az egyik legnépszerűbb “húspótló”, de ennél sokkal több (aki kóstolt már áporodott olajban kirántott másnapos csiperkéket, illetve szarvagombás balzsamecettel ízesített articsókás pirítóst, valószínűleg ráérzett már a különbségre).

A kis hazánkban is mérhetetlen gazdagságban fellelhető gombafajták változatos ízvilága lehetővé teszi, hogy töltsük, rántsuk, grillezzük, gazdagíthatunk vele köreteket, készthetünk belőle pörköltet, tölteléket, pástétomokat, fasírtot, ízesíthetünk vele ragulevest, salátákat, használhatjuk dresszingekhez és fűszerként – szinte végtelen lehetőséget kínál nekünk ez a természet adta csoda!

Miért érdemes gombát fogyasztanunk, ha vegán étrendet követünk? 

(… és akkor is, ha nem 🙂 )

  • A gombafélék kalóriatartalma rendkívül alacsony, diétázóknak, cukorbetegeknek is javallott a fogyasztása
  • Fehérjéi tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, így komplexebb a növényi fehérjeforrásoknál
  • Gazdagok ásványi anyagokban, antioxidánsokban, és sokféle vitamin is található bennük
  • Az egyes fajtákat (pl. shitake, maitake, stb., de az egyszerű csiperkét is!) kifejezetten gyógyító gombaként tartják számon, hiszen a bennük található anyagok ( niacin, kálium, cink, réz, foszfor, vas…) révén segítik a gyógyulást, segítenek a koleszterin értéket vagy a vérnyomást az optimális szinten tartani
  • Ha frissen szedett helyi gombát megbízható forrásból vásárolunk, a lokális élelmiszerek mellett tettük le voksunkat
  • Ha a megfelelő tudás birtokában magunk gyűjtünk gombát, amellett, hogy az egészségünkért is sokat tettünk (nem csak az elfogyasztásával, de a kirándulással is!) még spórolunk is
  • Sokkal változatosabbá tehetjük vegán ételeinket, hiszen a gombák illóanyag-tartalma igen magas, állaguk, méretük pedig nagyon sokféle

Szakértőnktől, Aranyosné Ilditől is kérdeztünk, OLVASS TOVÁBB  a válaszokért!!

Gomba-gyűjtésről kezdőknek

Hogyan kezdj / ne kezdj el gombát gyűjteni?

  • Alapfokú ismeretek nélkül semmiképp ne szedj le gombát! Az a legminimálisabb de legfontosabb ilyen tudás, hogy a GYILKOS GALÓCÁT feltétlenül felismerd! Ez egy nagyon pusztító hatású fajta – természetesen sok mérges gomba található hazánkban, ami komoly betegséget okoz, de ezek zöme az emésztőrendszert érinti és viszonylag hatékonyan kiürül a szervezetből.
  • Gombát kizárólag kis méretű, éles KÉSSEL szedünk. Óvatosan, teljes szárral / tönkkel, kalappal, késsel a legtövében vágva, földtől megtisztítva. Hiányos gombát szakértő sem tud egyértelműan azonosítani, a tönkön maradt föld pedig bekerülve a lemezkék közé tisztíthatatlanná teszi a többi gombát is.
  • A gomba víztartalma nagyon magas, állaga puha,ezért könnyen összetörik és nagyon gyorsan romlik. Szellős kosár, merev, jól szellőző dobozka,utolsó esetben papír tasak alkalmas gombák begyűjtésére, NEJLON ZACSKÓ SEMMIKÉPP.
  • A törvényi határ egyszerre 2 kg gomba leszedését engedi. Kezdőknek, gombászás iránt érdeklődőknek igazából ennek a töredékét javaslom, inkább külön tasakban pár darabot / fajta az első gyűjtéseknél, amit aztán szakértő be tud vizsgálni.

Mikor, és hova vidd el bevizsgáltatni azt, amit gyűjtöttél?

Szinte minden nagyobb piacon van ingyenes gomba szakellenőrzés – MINDEN szedett gombát vigyél szakértőhöz –  még egy alapfokú tanfolyam után is!! Magyarországon kb 3800 fajta gomba terem meg, ebből 100-120 fajt tanítanak egy alap tanfolyamon.

Ha nincsenek további szakmai tervek, elég pl. a lakóhelyünkhöz közeli pár ehető, bőségesen termő fajtát igazán magabiztosan ismerni. (Még így is kerülhet bele más gomba is, tehát a szakértés minden esetben maximálisan javallott).

HALADÓ TIPPEKÉRT OLVASS TOVÁBB!

Gomba-gyűjtésről haladóknak 

Mikor érdemes a tanfolyamot elvégezni?

Alapfokú tanfolyamot országosan nagyon sok helyen indítanak.
Ezek egy része nem ad bizonyítványt, de nagyon hasznos és sok ismeretet átadó élmény, terepen közös gombagyűjtések, elemzés, stb., tehát gyakorlat ugyanúgy része a tanfolyamnak.

A komolyabb alapfokú tanfolyamok végén bizonyítványt is kapnak a hallgatók, ezt a piacfelügyelet is elfogadja és az illető dolgozhat vele bevizsgálóként. Fontos azonban tudni, hogy a valódi szakértői munkához ezeket folyamatosan frissíteni kell.

További modulok, irányok például a kifejezetten gomba-gasztronómia, az egyes gombák hatásai, stb. ami már egy új szakmai irány is lehet.

ERRE FIGYELJ MÉG PROFIKÉNT IS: 

Ha egy kicsit is bizonytalan vagy, inkább ne szedd le, ne készítsd el! Nincs olyan az azonosításban, amit szégyellni kéne – ugyan melyikünknek érne meg egy komoly betegséget az, ha szakmai hiúságunk miatt történik baj?

És, ha nem szeretnél magad gyűjteni…

A Piacfelügyelet csak bevizsgált gombákat enged árusítani. Vedd meg bátran ott az aznapi friss szedést és főzz belőle kedvedre!

Vegán Recept – inspiráció ITT! 

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X