Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Tavaszi Családbarát vegán menü
Tofu ricottával töltött gomba bulgur salátával, Vegissima

Tavaszi Családbarát vegán menü

Megtisztelő számomra, hogy a Duna TV Család-Barát műsorában szerepelhettem. Igazi tavaszi színekben pompázó vegán főételt és desszeret készítettem ez alkalomra, amit te is gyorsan és gond nélkül összedobhatsz egy hétvégi családi ebédre.

Főétel: Tofu ricottával töltött gombafejek bulgur salátával, grillezett spárgával.

Desszert: Édesburgonyás brownie torta, kesudiós vanília krémmel, eperrel.

gombafejek tofu ricottával töltve, spárgával, bulgur salátával, Vegissima

Hozzávalók a főételhez (4 személyre):

A töltött gombához:

  • 500g nagyobb gombafej
  • 1 tömb (300g) füstölt tofu
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma, átpréselve
  • 2 nagy marék friss zöld leveles, fűszernövény pl: rukkola, bazsalikom, vagy szezonban medvehagyma
  • 1 ek. sörélesztőpehely (elhagyható)
  • Néhány szem aszalt paradicsom, apróra vágva
  • 1 csapott tk. só + frissen őrölt bors ízlés szerint

A bulgur salátához, dresszinggel (tradicionális recept):

  • 1 pohár (150g) bulgur
  • 2 pohár (3dl) víz
  • 1 fél tk. leves lelke, vagy 1 kis zöldségleves kocka
  • 2-3 csokor petrezselyem, apróra vágva
  • 1 csokor menta, apróra vágva
  • 2-3 paradicsom, apró kockára vágva
  • 2-3 szál újhagyma, apróra vágva
  • 1 kisebb citrom leve
  • fél citrom reszelt héja
  • 0,5 dl szűz olívaolaj
  • ízlés szerint só, frissen őrölt feketebors
Bulgur saláta, Vegissima
Tofu ricottával töltött gomba bulgur salátával, Vegissima

Tofu ricottával töltött gombafejek, bulgur salátával és grillezett spárgával

Elkészítés:
  1. A tofut morzsoljuk egy műanyag tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a fokhagymát, a sörélesztőpelyhet és a sót, majd egy botturmixszal, vagy késes aprítóval keverjük krémes állagúra. 
  2. Amikor adott a krémes textúra, a zöld fűszernövényt és az aszalt paradicsomot vágjuk apró darabokra, őröljünk rá frissen borsot, és egy fakanállal alaposan keverjük bele a tofukrémbe. 
  3. A gombafejeket tisztítsuk meg, szárukat távolítsuk el. Rakjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, spricceljük meg pici olíva olajjal, finoman sózzuk, majd töltsük meg a tofukrémmel. 
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt süssük készre. A gomba kis levet fog ereszteni, de ez nem gond, akkor jó, ha már érezzük az illatát és a tofuricotta kapott egy kis színt. 
  5. Amíg a gombafejek sülnek a sütőben, készítsük el a bulgursalátát. Forrásban lévő, illatosított vizet öntsünk a bulgurra, fedjük le, majd hagyjuk megpuhulni kb. 20 perc alatt. Ezalatt a bulgur teljesen felszívja a vizet, megdagadnak a szemek. (Ha esetleg nem ez történik, alacsony lángon főzzük el a maradék levet). 
  6. Hagyjuk a bulgurt kihűlni, majd a feldarabolt zöldségeket keverjük hozzá a dresszinggel.
  7. A spárgát alaposan mossuk meg, lehet blansírozni (lobogó vízbe rakni) 1 percen át, de ez a lépés elhagyható. 
  8. Forró serpenyőben pici olajon hirtelen grillezzük le a spárgát egy kis fokhagymával, félbe vágott koktélparadicsomokkal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

+1 tipp:  Extra feltétek, melyekkel a tradicionális recepttel készített bulgur salátát még tovább lehet bolondítani: uborka, gránátalma, olívabogyó, olajos magvak (pl. kesudió, pisztácia, tökmag), kapribogyó, 1-2 gerezd fokhagyma, retek.

Hozzávalók a desszerthez (6 személyre):

A kesus vanília krémhez:

  • 100g kesudió, előre beáztatva 
  • 1 konzerv (400g) kókusztejszín fehér, kemény része 
  •  4-6 ek. kókuszvíz, a konzerv folyékony részéből
  • 1 zacskó  Bourbon vaníliás cukor
  • 2 ek. agave szirup, vagy kókuszvirág szirup
  • 1 csipet só

A tortához:

  • 300 g sült édesburgonya
  • 200g minőségi étcsokoládé
  • 100g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 100g kókuszvirágcukor (vagy nádcukor)
  • 1 csipet só

A dekorációhoz:

  • kb. 250 g friss eper
  • néhány mentalevél
brownie torta eperrel, Vegissima
édesburgonyás brownie torta, Vegissima

Édesburgonyás brownie torta, kesudiós vanília krémmel és eperrel

Elkészítés:
  1. A kesudiót előző este vízbe áztatjuk, hogy teljesen megpuhuljon. (Ha forrásban levő vízzel öntjük le a kesut, fél óra áztatás is elég neki.)
  2. A vanília krém összes alapanyagát turmixgépbe tesszük és selymes, teljesen homogén krémet készítünk. Fontos, hogy ne maradjanak benne darabkák. Ezért néha megállítjuk a gépet és megkeverjük a krémet egy villával, hogy ne tapadjon le semmi. Azért kell bele a néhány kanál kókuszvíz, hogy el tudja dolgozni a gép a szilárd alapanyagokat. Óvatosan adagoljuk hozzá a kókuszvizet, mert ha túl sok megy bele egyszerre, nem lesz olyan szép tartása a krémünknek! 
  3. Hűtőbe tesszük a krémet, ami így szépen be tud sűrűsödni, amíg elkészül a torta.
  4. Az édesburgonyát héjában 200 fokra előmelegített sütőben teljesen puhára sütjük.
  5. Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét. 
  6. A torta száraz hozzávalóit alaposan összekeverjük egy lábasban, majd a végén hozzáadjuk a sült édesburgonyát és az olvasztott csokoládét.
  7. Egy botturmixszal egészen addig keverjük, amíg egy homogén masszát nem kapunk.
  8. 18 cm-es csatos tortaformát vékonyan kikenünk olajjal, majd beletöltjük a masszát és szépen elegyengetjük. 
  9. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  10.  Alaposan megmossuk az epret és hosszában felszeleteljük.
  11. Elővesszük a sűrű vaníliás krémet a hűtőből és megkenjük vele a kihűlt tortát.
  12. Kívülről befelé haladva sűrűn körberakjuk a tortát az eprekkel, hogy végül egy lótusz virág forma alakuljon ki belőlük. 
  13. Apró menta levelekkel díszítjük.

+1 tipp: Ha felhasználás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük a kókusztejszín konzervet, a zsíros fehér rész elválik a folyadéktól. Így könnyen le tudjuk kanalazni a tetejét.

Jó étvágyat!

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Vegán reggelik – Csicseri rántottás bőségtál

Mit eszel tojás helyett? Nem hiányzik egy jó rántotta? Akkor ti csak ilyen kásákat reggeliztek? Jól lehet azzal lakni? Bizony, ez néhány gyakori kérdés, melyekre mindig örömmel válaszolok! Vegánként ugyanis sokkal laktatóbban, változatosabban, ízgazdagabban és természetesen motiváltabban reggelizünk, mint valaha! A rántottára pedig több igazán kiadós alternatívánk is van – most egy csicseriborsó lisztes vegán verziót mutatok, de kurzusaimon még számtalan mennyei reggeli inspirációval talélkozhatsz!

Kedvenc Vegán Palacsintánk

Palacsinta. Egy szó, amely mindenkiben azonnal érzelmeket kelt, a gyermekkorok nyári palacsintázásai a mamánál, a sűrű barack-vagy málnalekvár aromás illata… És te hogy szeretted? Esetleg volt olyan kombináció, ami csak neked ízlett? Természetesen vegán életmódot követve sem kell lemondanunk a palacsintázás élvezetéről!

Olasz Vegán Gasztrokaland – 3 fogásos ínyenc menü

A szombati főző workshopjaim receptjeinek összeállításában mindig nagyon fontos szempont, hogy laktató, tartalmas, ugyanakkor nagyon finom és egészséges fogások kerüljenek a családi asztalra. Ezúttal a fenséges OLASZ KONYHA jellegzetes ételei kerültek terítékre. Tartsatok velem!

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X