Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Tavaszi Családbarát vegán menü
Tofu ricottával töltött gomba bulgur salátával, Vegissima

Tavaszi Családbarát vegán menü

Megtisztelő számomra, hogy a Duna TV Család-Barát műsorában szerepelhettem. Igazi tavaszi színekben pompázó vegán főételt és desszeret készítettem ez alkalomra, amit te is gyorsan és gond nélkül összedobhatsz egy hétvégi családi ebédre.

Főétel: Tofu ricottával töltött gombafejek bulgur salátával, grillezett spárgával.

Desszert: Édesburgonyás brownie torta, kesudiós vanília krémmel, eperrel.

gombafejek tofu ricottával töltve, spárgával, bulgur salátával, Vegissima

Hozzávalók a főételhez (4 személyre):

A töltött gombához:

  • 500g nagyobb gombafej
  • 1 tömb (300g) füstölt tofu
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma, átpréselve
  • 2 nagy marék friss zöld leveles, fűszernövény pl: rukkola, bazsalikom, vagy szezonban medvehagyma
  • 1 ek. sörélesztőpehely (elhagyható)
  • Néhány szem aszalt paradicsom, apróra vágva
  • 1 csapott tk. só + frissen őrölt bors ízlés szerint

A bulgur salátához, dresszinggel (tradicionális recept):

  • 1 pohár (150g) bulgur
  • 2 pohár (3dl) víz
  • 1 fél tk. leves lelke, vagy 1 kis zöldségleves kocka
  • 2-3 csokor petrezselyem, apróra vágva
  • 1 csokor menta, apróra vágva
  • 2-3 paradicsom, apró kockára vágva
  • 2-3 szál újhagyma, apróra vágva
  • 1 kisebb citrom leve
  • fél citrom reszelt héja
  • 0,5 dl szűz olívaolaj
  • ízlés szerint só, frissen őrölt feketebors
Bulgur saláta, Vegissima
Tofu ricottával töltött gomba bulgur salátával, Vegissima

Tofu ricottával töltött gombafejek, bulgur salátával és grillezett spárgával

Elkészítés:
  1. A tofut morzsoljuk egy műanyag tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a fokhagymát, a sörélesztőpelyhet és a sót, majd egy botturmixszal, vagy késes aprítóval keverjük krémes állagúra. 
  2. Amikor adott a krémes textúra, a zöld fűszernövényt és az aszalt paradicsomot vágjuk apró darabokra, őröljünk rá frissen borsot, és egy fakanállal alaposan keverjük bele a tofukrémbe. 
  3. A gombafejeket tisztítsuk meg, szárukat távolítsuk el. Rakjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, spricceljük meg pici olíva olajjal, finoman sózzuk, majd töltsük meg a tofukrémmel. 
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt süssük készre. A gomba kis levet fog ereszteni, de ez nem gond, akkor jó, ha már érezzük az illatát és a tofuricotta kapott egy kis színt. 
  5. Amíg a gombafejek sülnek a sütőben, készítsük el a bulgursalátát. Forrásban lévő, illatosított vizet öntsünk a bulgurra, fedjük le, majd hagyjuk megpuhulni kb. 20 perc alatt. Ezalatt a bulgur teljesen felszívja a vizet, megdagadnak a szemek. (Ha esetleg nem ez történik, alacsony lángon főzzük el a maradék levet). 
  6. Hagyjuk a bulgurt kihűlni, majd a feldarabolt zöldségeket keverjük hozzá a dresszinggel.
  7. A spárgát alaposan mossuk meg, lehet blansírozni (lobogó vízbe rakni) 1 percen át, de ez a lépés elhagyható. 
  8. Forró serpenyőben pici olajon hirtelen grillezzük le a spárgát egy kis fokhagymával, félbe vágott koktélparadicsomokkal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

+1 tipp:  Extra feltétek, melyekkel a tradicionális recepttel készített bulgur salátát még tovább lehet bolondítani: uborka, gránátalma, olívabogyó, olajos magvak (pl. kesudió, pisztácia, tökmag), kapribogyó, 1-2 gerezd fokhagyma, retek.

Hozzávalók a desszerthez (6 személyre):

A kesus vanília krémhez:

  • 100g kesudió, előre beáztatva 
  • 1 konzerv (400g) kókusztejszín fehér, kemény része 
  •  4-6 ek. kókuszvíz, a konzerv folyékony részéből
  • 1 zacskó  Bourbon vaníliás cukor
  • 2 ek. agave szirup, vagy kókuszvirág szirup
  • 1 csipet só

A tortához:

  • 300 g sült édesburgonya
  • 200g minőségi étcsokoládé
  • 100g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 100g kókuszvirágcukor (vagy nádcukor)
  • 1 csipet só

A dekorációhoz:

  • kb. 250 g friss eper
  • néhány mentalevél
brownie torta eperrel, Vegissima
édesburgonyás brownie torta, Vegissima

Édesburgonyás brownie torta, kesudiós vanília krémmel és eperrel

Elkészítés:
  1. A kesudiót előző este vízbe áztatjuk, hogy teljesen megpuhuljon. (Ha forrásban levő vízzel öntjük le a kesut, fél óra áztatás is elég neki.)
  2. A vanília krém összes alapanyagát turmixgépbe tesszük és selymes, teljesen homogén krémet készítünk. Fontos, hogy ne maradjanak benne darabkák. Ezért néha megállítjuk a gépet és megkeverjük a krémet egy villával, hogy ne tapadjon le semmi. Azért kell bele a néhány kanál kókuszvíz, hogy el tudja dolgozni a gép a szilárd alapanyagokat. Óvatosan adagoljuk hozzá a kókuszvizet, mert ha túl sok megy bele egyszerre, nem lesz olyan szép tartása a krémünknek! 
  3. Hűtőbe tesszük a krémet, ami így szépen be tud sűrűsödni, amíg elkészül a torta.
  4. Az édesburgonyát héjában 200 fokra előmelegített sütőben teljesen puhára sütjük.
  5. Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét. 
  6. A torta száraz hozzávalóit alaposan összekeverjük egy lábasban, majd a végén hozzáadjuk a sült édesburgonyát és az olvasztott csokoládét.
  7. Egy botturmixszal egészen addig keverjük, amíg egy homogén masszát nem kapunk.
  8. 18 cm-es csatos tortaformát vékonyan kikenünk olajjal, majd beletöltjük a masszát és szépen elegyengetjük. 
  9. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  10.  Alaposan megmossuk az epret és hosszában felszeleteljük.
  11. Elővesszük a sűrű vaníliás krémet a hűtőből és megkenjük vele a kihűlt tortát.
  12. Kívülről befelé haladva sűrűn körberakjuk a tortát az eprekkel, hogy végül egy lótusz virág forma alakuljon ki belőlük. 
  13. Apró menta levelekkel díszítjük.

+1 tipp: Ha felhasználás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük a kókusztejszín konzervet, a zsíros fehér rész elválik a folyadéktól. Így könnyen le tudjuk kanalazni a tetejét.

Jó étvágyat!

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Lencsés quinoa saláta

Fehérjedús, mégis könnyű, olaszos ízvilágú saláta, amely főételnek is megteszi, de köretként is remekül működik. Feltétlenül próbáljátok ki, imádni fogjátok!

Bodzás-Epres Morzsasüti

Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂 Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza […]

Húsvéti vendégváró finomságok

Házi pesto-s leveles tészta rudacskák Hozzávalók: 2 csomag levelestészta (vékony típusú) Pesto hozzávalói: 160 g spenótlevél (lehet ruccolával, medvehagymával vegyesen) 30 g dió 30 g mandula 4 ek. olívaolaj 1 gerezd fokhagyma 1 ek. sörélesztőpehely 1 csapott tk. só, pici […]

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X