Tavaszi Családbarát vegán menü
Megtisztelő számomra, hogy a Duna TV Család-Barát műsorában szerepelhettem. Igazi tavaszi színekben pompázó vegán főételt és desszeret készítettem ez alkalomra, amit te is gyorsan és gond nélkül összedobhatsz egy hétvégi családi ebédre.
Főétel: Tofu ricottával töltött gombafejek bulgur salátával, grillezett spárgával.
Desszert: Édesburgonyás brownie torta, kesudiós vanília krémmel, eperrel.
Hozzávalók a főételhez (4 személyre):
A töltött gombához:
- 500g nagyobb gombafej
- 1 tömb (300g) füstölt tofu
- 2 ek. olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma, átpréselve
- 2 nagy marék friss zöld leveles, fűszernövény pl: rukkola, bazsalikom, vagy szezonban medvehagyma
- 1 ek. sörélesztőpehely (elhagyható)
- Néhány szem aszalt paradicsom, apróra vágva
- 1 csapott tk. só + frissen őrölt bors ízlés szerint
A bulgur salátához, dresszinggel (tradicionális recept):
- 1 pohár (150g) bulgur
- 2 pohár (3dl) víz
- 1 fél tk. leves lelke, vagy 1 kis zöldségleves kocka
- 2-3 csokor petrezselyem, apróra vágva
- 1 csokor menta, apróra vágva
- 2-3 paradicsom, apró kockára vágva
- 2-3 szál újhagyma, apróra vágva
- 1 kisebb citrom leve
- fél citrom reszelt héja
- 0,5 dl szűz olívaolaj
- ízlés szerint só, frissen őrölt feketebors
Tofu ricottával töltött gombafejek, bulgur salátával és grillezett spárgával
Elkészítés:
- A tofut morzsoljuk egy műanyag tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a fokhagymát, a sörélesztőpelyhet és a sót, majd egy botturmixszal, vagy késes aprítóval keverjük krémes állagúra.
- Amikor adott a krémes textúra, a zöld fűszernövényt és az aszalt paradicsomot vágjuk apró darabokra, őröljünk rá frissen borsot, és egy fakanállal alaposan keverjük bele a tofukrémbe.
- A gombafejeket tisztítsuk meg, szárukat távolítsuk el. Rakjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, spricceljük meg pici olíva olajjal, finoman sózzuk, majd töltsük meg a tofukrémmel.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt süssük készre. A gomba kis levet fog ereszteni, de ez nem gond, akkor jó, ha már érezzük az illatát és a tofuricotta kapott egy kis színt.
- Amíg a gombafejek sülnek a sütőben, készítsük el a bulgursalátát. Forrásban lévő, illatosított vizet öntsünk a bulgurra, fedjük le, majd hagyjuk megpuhulni kb. 20 perc alatt. Ezalatt a bulgur teljesen felszívja a vizet, megdagadnak a szemek. (Ha esetleg nem ez történik, alacsony lángon főzzük el a maradék levet).
- Hagyjuk a bulgurt kihűlni, majd a feldarabolt zöldségeket keverjük hozzá a dresszinggel.
- A spárgát alaposan mossuk meg, lehet blansírozni (lobogó vízbe rakni) 1 percen át, de ez a lépés elhagyható.
- Forró serpenyőben pici olajon hirtelen grillezzük le a spárgát egy kis fokhagymával, félbe vágott koktélparadicsomokkal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
+1 tipp: Extra feltétek, melyekkel a tradicionális recepttel készített bulgur salátát még tovább lehet bolondítani: uborka, gránátalma, olívabogyó, olajos magvak (pl. kesudió, pisztácia, tökmag), kapribogyó, 1-2 gerezd fokhagyma, retek.
Hozzávalók a desszerthez (6 személyre):
A kesus vanília krémhez:
- 100g kesudió, előre beáztatva
- 1 konzerv (400g) kókusztejszín fehér, kemény része
- 4-6 ek. kókuszvíz, a konzerv folyékony részéből
- 1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
- 2 ek. agave szirup, vagy kókuszvirág szirup
- 1 csipet só
A tortához:
- 300 g sült édesburgonya
- 200g minőségi étcsokoládé
- 100g liszt
- fél csomag sütőpor
- 100g kókuszvirágcukor (vagy nádcukor)
- 1 csipet só
A dekorációhoz:
- kb. 250 g friss eper
- néhány mentalevél
Édesburgonyás brownie torta, kesudiós vanília krémmel és eperrel
Elkészítés:
- A kesudiót előző este vízbe áztatjuk, hogy teljesen megpuhuljon. (Ha forrásban levő vízzel öntjük le a kesut, fél óra áztatás is elég neki.)
- A vanília krém összes alapanyagát turmixgépbe tesszük és selymes, teljesen homogén krémet készítünk. Fontos, hogy ne maradjanak benne darabkák. Ezért néha megállítjuk a gépet és megkeverjük a krémet egy villával, hogy ne tapadjon le semmi. Azért kell bele a néhány kanál kókuszvíz, hogy el tudja dolgozni a gép a szilárd alapanyagokat. Óvatosan adagoljuk hozzá a kókuszvizet, mert ha túl sok megy bele egyszerre, nem lesz olyan szép tartása a krémünknek!
- Hűtőbe tesszük a krémet, ami így szépen be tud sűrűsödni, amíg elkészül a torta.
- Az édesburgonyát héjában 200 fokra előmelegített sütőben teljesen puhára sütjük.
- Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét.
- A torta száraz hozzávalóit alaposan összekeverjük egy lábasban, majd a végén hozzáadjuk a sült édesburgonyát és az olvasztott csokoládét.
- Egy botturmixszal egészen addig keverjük, amíg egy homogén masszát nem kapunk.
- 18 cm-es csatos tortaformát vékonyan kikenünk olajjal, majd beletöltjük a masszát és szépen elegyengetjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Alaposan megmossuk az epret és hosszában felszeleteljük.
- Elővesszük a sűrű vaníliás krémet a hűtőből és megkenjük vele a kihűlt tortát.
- Kívülről befelé haladva sűrűn körberakjuk a tortát az eprekkel, hogy végül egy lótusz virág forma alakuljon ki belőlük.
- Apró menta levelekkel díszítjük.
+1 tipp: Ha felhasználás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük a kókusztejszín konzervet, a zsíros fehér rész elválik a folyadéktól. Így könnyen le tudjuk kanalazni a tetejét.
Jó étvágyat!
További receptek a Vegissimán
Készítsd el ezeket is!
Subscribe
0 hozzászólás