Image Alt

1. nap

  /  1. nap

1. nap

Reggeli

Zabkása parfait kedvenc gyümölcseiddel – Hogy jól induljon a nap!

Hozzávalók (1-2 főre)

  • 4-5 ek. Zabpehely
  • 2 ek. Kókuszreszelék
  • 1 kk. Lenmag
  • 1 kk. Chia mag
  • Kis marék aszalt gyümölcs+magvak
  • Kedvenc gyümölcseid a rétegezéshez és a tetejére

Elkészítés

A zabpelyhet keverd el az összes száraz alapanyaggal és önts rá annyi forró vizet, amennyi pont ellepi. Hagyd állni néhány percig, amíg a zab megduzzad, s minden alapanyag megpuhul kicsit. Vegyél elő üvegpoharakat, s kezd el rétegesen feltölteni. Legalulra mehet egy adag gyümölcs, rá egy réteg zabkása és és tovább, majd a legtetejére is kerüljön gyümölcs.

Ebéd

Buddha tál sokmagvas falafel golyókkal

Hozzávalók (4 főre, ha kevesebben vagytok, használj kisebb konzervet!)

  • 1 nagy konzerv csicseriborsó (800 g, netto 530 g)
  • 1 csokor petrezselyem és ha szereted friss koriander
  • 3 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál chiamag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál koriandermag (ha nincs friss)
  • 1 teáskanál magos mustár
  • 1 teáskanűl őrölt római kömény
  • Csipet kardamom, szerecsendió
  • 1 késhegynyi cayenne bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • Só, bors ízlés szerint

Hozzávalók a körethez:

  • 1 bögre száraz köles + 1 kis vöröshagyma
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 1 nagy répa
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 kápia paprika
  • Pici só, bors, fokhagyma

Mi az a Buddha tál? Gabonatálnak, hippitálnak, makro-tálnak is nevezik… A Buddha tálnak szó szerinti eredete van, így szól a történet: „Buddha minden nap hajnalban kelt, magához vette tálikáját és kisétált vele az útra, amerre éppen lakott. A helyiek mindenféle ételt tettek táljába, amit ő végül – bármit is kapott -, elfogyasztott…” A Buddha tál tehát egy tálnyi étel benne minden jóval, sok zöldséggel, gabonafélével és hüvelyessel. Légy kreatív, nyugodtan használd az otthon lévő alapanyagokat!

Elkészítés

A csicseriborsót leszűrjük, a levét félretesszük, a csicserit a robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk az őrölt fűszereket, a zúzott fokhagymát, a citromlevet és az olívaolajat, és addig pépesítjük, míg homogén masszát nem kapunk, ha szükséges, egy kis félretett levet adunk hozzá.

Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, koriandert a szezám- és chiamagot, sózzuk, borsozzuk. 1 órára betesszük a hűtőbe pihenni.

A masszából olajos kézzel diónyi golyókat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és egyszer megforgatva, olajos ecsettel lekenve 30 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. Ne süsd túl, mert akkor kiszárad!


Amíg a golyócskák sülnek, elkészítjük a Buddha tálat: A kölest a csomagoláson előírt módon kis sóval megfőzzük (én szoktam alá dínsztelni egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, hozzáadom a kölest és felöntöm vízzel). A répát, cukkinit, paprikát hosszúkás csíkokra vágjuk, és egy wokban hirtelen megpirítjuk, kicsit fűszerezzük. Akkor finom, ha roppanós marad, néhány perc is elég szokott lenni (a cukkini nagyon hamar puhul, azt érdemes a legvégén hozzáaadni). A brokkolit lobogó vízbe tesszük és szintén néhány perc alatt megfőzzük. Akkor jó, amikor a színe még élénk zöld és roppanós marad, mint a többi zöldség. Egy nagy tálba halmozzuk a kölest a zöldségekkel, szépen elrendezzük rajta a kész falafel golyókat. Jó étvágyat!

Vacsora

Héjában sült édesburgonya pikáns paradicsomsalátával, zöldborsókrémmel

Hozzávalók (2 főre)

  • 3-4 közepes méretű édesburgonya
  • Fél fej lilahagyma, apróra vágva
  • 1 nagy paradicsom, felkockázva
  • 1 sárga kaliforniai paprika, felkockázva
  • Néhány szem olívabogyó és kapribogyó
  • 3 evőkanál. friss koriander, vagy petrezselyem
  • ½ citrom kifacsart leve
  • Só és bors ízlés szerint
  • Csipet chili

Zöldborsókrém hozzávalók

  • 30 dkg zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 ek olívaolaj
  • Fél citrom leve
  • snidling ízlés szerint
  • Pici víz, ha lazítani szeretnéd

Elkészítés

A sütőt bekapcsolod 200 fokra. Az édesburgonyákat alaposan megmosod, megtisztítod, majd hosszában bevágod őket (ide kerül majd a töltelék). Héjastul, sütőpapírral bélelt tepsiben a sütőbe tolod őket és addig sütöd, míg megpuhul kb. 30-35 perc.) Ezalatt elkészítheted a zöldborsókrémet. Egy tálban összekevered a felkockázott paradicsomot, paprikát, friss zöldfűszereket, citromlevet, majd sóval és borssal, chilivel ízesíted. A zölborsókrém hozzávalóit botmixerrel krémes állagúra kevered. (Ha mirelit zöldborsót használsz, akkor lobogó vízzel öntsd le, majd főzd 4-5 percig és kész!) A krémet a sült burgonyák hasadékaiba kened, s a friss salátával tálalod. Jó étvágyat hozzá!

X