Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Főétel   /  Vegán Rakott Kel
Vegán Rakott Kel | Vegissima Receptek

Vegán Rakott Kel

Azok a bizonyos magyar klasszikusok, vegán köntösben… Ez egy nagyon népszerű étel, amit kifejezetten könnyű volt veganizálni.

Nemcsak az isteni ízélmény szuper benne, hanem az is, hogy a szójával és gombával megtömve egy fehérjében gazdag, tápanyagdús, igazán kiadós és egészséges ételt kapunk.

Látványos egytálétel, amelyet egy kellemes hétvégi családi együttléthez készíthetünk, de különlegesebb alkalmakra is megállja a helyét.

40 perc

előkészület

60 perc

elkészítés

2 /5

nehézség

Vegán Rakott Kel | Vegissima Receptek

Hozzávalók 6 személyre:

1 kisebb fej kínai kel (kb. a felét használjuk el)

1 fej vöröshagyma

Pici darab gyömbér

2-3 szárzeller

2 gerezd fokhagyma

1-2 tk. füstölt pirospaprika, vagy valamilyen füstös ízhatású grill fűszerkeverék

500g (szárazon) kerekszemű rizs

500g szeletelt gomba (pl. csiperke)

100g szójagranulátum

1 zöldségleves kocka

1 doboz vegán tejföl (én Dr. Oetkert használok)

Só, bors, ízlés szerint

Pici növényi olaj (én főzéshez szőlőmagolajat használok)

Vegán rakott kell | Vegissima Receptek
Vegán rakott kell | Vegissima Receptek

Elkészítés:

  1. A rizst egy szűrőben alaposan mossuk át folyóvíz alatt, majd csepegtessük le és tegyük félre.
  2. Forrázzuk le a szójagranulátumot kétszeres vízzel és dobjunk bele a vízbe egy fél zöldségleveskockát. Hagyjuk állni pár percet, hogy szépen megszívja magát.
  3. A fej vöröshagymát és 2-3 szárzellert aprítsuk fel a késes aprítóban, vagy kézzel vágjuk egészen apróra.
  4. Melegítsünk egy wokban (vagy nagyobb, tapadásmentes lábasban) pici olajat, és ezen dinszteljük meg a felaprított hagymát és zellert, majd reszeljük rá a kis darabka gyömbért. Amikor ezek szépen megpárolódtak, mehet rá a szeletelt gomba is.
  5. Amikor a gomba nagyjából elfőtte a levét és megbarnult, mehet hozzá a szójagranulátum, ami addigra valószínűleg felszívta az összes vizet (ha nem, az sem baj, el fog főni később).
  6. Ezen a ponton szépen megfűszerezzük a ragunkat: mehet rá só, bors, füstölt pirospaprika, (vagy grill fűszerkeverék), illetve az átnyomott fokhagyma. Legyenek intenzívek az ízek, mert a rizs “felveszi”!
  7. Néhány perc pirítás után rádobjuk a ragura az átmosott rizst.
  8. Ha ezzel megvagyunk, az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a rizses keveréket, beledobjuk a zöldségleves kocka másik felét és felemeljük a hőmérsékletet, hogy felforrjon.
  9. Ezután visszavesszük a hőmérsékletet közepesre, hogy szép egyenletesen főljön és lefedjük. Kb. 15-20 perc kell a rizsnek, hogy megpuhuljon. Közben nem kevergetjük, hogy ne “törjük össze” a rizst, de rendszeresen ellenőrizzük óvatosan, hogy nem ég-e oda, van-e még elég folyadék a lábasban. Lehet, hogy pici forró vizet még kell hozzá adagolunk.
  10. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Amíg a rizsünk elkészül, előkészítjük a káposztaleveleket. Egyenként megmossuk őket, majd egy nagy lábosba tesszük őket és lobogó vízzel leforrázzuk az összeset. Néhány percig hagyjuk a forró vízben. Szép élénk zöld színű lesz. A vízből óvatosan kivesszük a leveleket és egy konyharuhával kicsit megszárítjuk őket.
  11. Előveszünk egy nagy jénai tálat, amit vékonyan kikenünk növényi olajjal, majd kibélelünk a káposzta levelekkel.
  12. Ha elkészült a rizsünk, ellenőrizzük az ízeket és tovább sózzuk, fűszerezzük, ha szükséges. Ezután rákanalazzuk a káposzta levelekre, amiket a tetején visszahajtunk és további levelekkel lefedünk teljesen.
  13. A tetejét megkenjük a vegán tejföllel, amit a la natur is rákenhetünk, de ízesíthetjük is akár egy kis sóval, borssal és fokhagymával (én így szoktam).
  14. A jénait a sütőbe toljuk és kb. 50-60 perc alatt szépen átsütjük, amíg a tetején lévő tejföl réteg is színt kap.
  15. Kockákra vágva tálaljuk, akár további tejföllel és csemegeubival, koviubival, vagy egy kis savanyúsággal.

Mennyei, és még a gyerekek is szeretni fogják!! Jó étvágyat hozzá!

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Vegán házi rétes – Családi recept alapján

A családi tradíciók és vígasztaló ízek akkor is nagyon fontosak, ha vegán étrendet követünk. Szerencsére vegánként sem kell lemondanunk az édes gyönyörűségekről! Édesanyám még az ő nagymamájától tanulta a réteskészítés “mesterségét”, ő pedig szintén átadja unokájának – így száll a tudás és a sütés-főzés szeretete generációról generációra! 10 éves Aliz lányom konyhai ügyességéről már többször is posztoltam, de ez most megint egy csoda! Ráadásul a meglehetősen munkás házi rétestésztát meglepően egyszerű veganizálni, így olvashatjátok most Ti is!

Egy finom vegán alternatíva – Brokkoli fasírt

Valami igazán egyszerűre és laktatóra vágysz? Kóstold meg ezt a vegán, “sajtos” brokkolifasírtot!
A vegán sajtkészítmények természetesen nem tartoznak azok közé az élelmiszerek közé, amelyeket gyakori fogyasztásra ajánlok, ez a brokkolifasírt viszont nagyon találékony és mennyei módja annak, hogy ha mégis hiányzik néha a sajtos íz, akkor visszahozzuk egyszer-egyszer a tányérunkra!
Akkor is nagyon jó választás, ha gyermekeink nincsenek elragadtatva a zöld-ségektől – ez a finom kis fasírt akár paradicsomos tésztán is tálalható!

Melengető vegán levesek – Sültkarfiol krémleves

A hűvösebb novemberi estéken igazán jól esik bekuckózni és valami forró, fűszeres levessel, egytálétellel melegedni. Ez a pikáns, fűszeres, ugyanakkor nagyon lágy és krémes leves egy nagyon karakteres fogás lehet minden vegán menüben!
Érdemes variálni a fűszerezéssel, hiszen füstösebb verzióban is kíváló, a karfiolban található értékes tápanyagok pedig immunrendszerünket is támogatják!

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X