Vegán Rakott Kel
Azok a bizonyos magyar klasszikusok, vegán köntösben… Ez egy nagyon népszerű étel, amit kifejezetten könnyű volt veganizálni.
Nemcsak az isteni ízélmény szuper benne, hanem az is, hogy a szójával és gombával megtömve egy fehérjében gazdag, tápanyagdús, igazán kiadós és egészséges ételt kapunk.
Látványos egytálétel, amelyet egy kellemes hétvégi családi együttléthez készíthetünk, de különlegesebb alkalmakra is megállja a helyét.
40
perc
előkészület
60
perc
elkészítés
2
/5
nehézség
Hozzávalók 6 személyre:
1 kisebb fej kínai kel (kb. a felét használjuk el)
1 fej vöröshagyma
Pici darab gyömbér
2-3 szárzeller
2 gerezd fokhagyma
1-2 tk. füstölt pirospaprika, vagy valamilyen füstös ízhatású grill fűszerkeverék
500g (szárazon) kerekszemű rizs
500g szeletelt gomba (pl. csiperke)
100g szójagranulátum
1 zöldségleves kocka
1 doboz vegán tejföl (én Dr. Oetkert használok)
Só, bors, ízlés szerint
Pici növényi olaj (én főzéshez szőlőmagolajat használok)
Elkészítés:
- A rizst egy szűrőben alaposan mossuk át folyóvíz alatt, majd csepegtessük le és tegyük félre.
- Forrázzuk le a szójagranulátumot kétszeres vízzel és dobjunk bele a vízbe egy fél zöldségleveskockát. Hagyjuk állni pár percet, hogy szépen megszívja magát.
- A fej vöröshagymát és 2-3 szárzellert aprítsuk fel a késes aprítóban, vagy kézzel vágjuk egészen apróra.
- Melegítsünk egy wokban (vagy nagyobb, tapadásmentes lábasban) pici olajat, és ezen dinszteljük meg a felaprított hagymát és zellert, majd reszeljük rá a kis darabka gyömbért. Amikor ezek szépen megpárolódtak, mehet rá a szeletelt gomba is.
- Amikor a gomba nagyjából elfőtte a levét és megbarnult, mehet hozzá a szójagranulátum, ami addigra valószínűleg felszívta az összes vizet (ha nem, az sem baj, el fog főni később).
- Ezen a ponton szépen megfűszerezzük a ragunkat: mehet rá só, bors, füstölt pirospaprika, (vagy grill fűszerkeverék), illetve az átnyomott fokhagyma. Legyenek intenzívek az ízek, mert a rizs “felveszi”!
- Néhány perc pirítás után rádobjuk a ragura az átmosott rizst.
- Ha ezzel megvagyunk, az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a rizses keveréket, beledobjuk a zöldségleves kocka másik felét és felemeljük a hőmérsékletet, hogy felforrjon.
- Ezután visszavesszük a hőmérsékletet közepesre, hogy szép egyenletesen főljön és lefedjük. Kb. 15-20 perc kell a rizsnek, hogy megpuhuljon. Közben nem kevergetjük, hogy ne “törjük össze” a rizst, de rendszeresen ellenőrizzük óvatosan, hogy nem ég-e oda, van-e még elég folyadék a lábasban. Lehet, hogy pici forró vizet még kell hozzá adagolunk.
- Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra. Amíg a rizsünk elkészül, előkészítjük a káposztaleveleket. Egyenként megmossuk őket, majd egy nagy lábosba tesszük őket és lobogó vízzel leforrázzuk az összeset. Néhány percig hagyjuk a forró vízben. Szép élénk zöld színű lesz. A vízből óvatosan kivesszük a leveleket és egy konyharuhával kicsit megszárítjuk őket.
- Előveszünk egy nagy jénai tálat, amit vékonyan kikenünk növényi olajjal, majd kibélelünk a káposzta levelekkel.
- Ha elkészült a rizsünk, ellenőrizzük az ízeket és tovább sózzuk, fűszerezzük, ha szükséges. Ezután rákanalazzuk a káposzta levelekre, amiket a tetején visszahajtunk és további levelekkel lefedünk teljesen.
- A tetejét megkenjük a vegán tejföllel, amit a la natur is rákenhetünk, de ízesíthetjük is akár egy kis sóval, borssal és fokhagymával (én így szoktam).
- A jénait a sütőbe toljuk és kb. 50-60 perc alatt szépen átsütjük, amíg a tetején lévő tejföl réteg is színt kap.
- Kockákra vágva tálaljuk, akár további tejföllel és csemegeubival, koviubival, vagy egy kis savanyúsággal.
Mennyei, és még a gyerekek is szeretni fogják!! Jó étvágyat hozzá!
További receptek a Vegissimán
Készítsd el ezeket is!
Subscribe
0 hozzászólás