Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Főétel   /  Vegán Lasagne
Vegissima | Receptek | Vegán Lasagna

Vegán Lasagne

Mamma mia, dolce vita! Ez az étel szimbóluma az élet élvezetének! Olasz fűszerek, krémes besamel, dús paradicsomszósz, lágy tészta… Egyszerűen tökéletes! Osztatlan siker felnőttek és gyerekek körében egyaránt. Kiadós, a sok beledolgozott zöldséggel egészséges és tápláló is, ráadásul igen látványos, így remek főétel egy ünnepi alkalomra is!

30 perc

előkészület

60 perc

elkészítés

3 /5

nehézség

Vegissima | Receptek | Vegán Lasagna

Hozzávalók 6 fő részére:

  • 1 csomag (250g) vegán lasagne tészta lap (egy nagy tálba 3 réteg fér bele, az 18db tésztalap)

A paradicsomos szószhoz:

  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek.  olívaolaj
  • 1 picike darab gyömbér
  • 2 szárzeller
  • fél kaliforniai paprika
  • 2 közepes répa
  • 1 közepes cukkini
  • 2 konzerv darabolt paradicsom, amiből tegyünk félre egy keveset a tál aljába
  • 500g gomba szeletelve (barna csiperke, de akár többféle gomba vegyesen)
  • 100g vöröslencse, babérlevéllel külön megfőzve
  • só, bors, bazsalikom, oregano, rozmaring (próbáljunk frisset is rakni bele)
  • 2 maréknyi szeletelt olívabogyó+kapribogyó
  • 1 ek. sörélesztőpehely (elhagyható)
  • 200-250g vegán sajt lereszelve, vagy tofu szétmorzsolva

A besamelhez:

  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 ek. liszt
  • 2 csésze zabtej (vagy valami más, kevésbé édes növényi tej)
  • só & bors
Vegissima Receptek | Vegán lasagna
Vegissima Receptek | Vegán lasagna

Elkészítés:

  1. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk és elkezdjük dinsztelni az olívaolajon. Szinte azonnal mehet rá a szintén apróra vágott gyömbér, amiből tényleg csak egy icipici darabot vágunk jó apróra, de íze nagyon feldobja majd az ételt, érdemes beletenni.
  2. A szárzellert apró darabokra vágjuk, a répát meghámozzuk és késes aprítóban “ledaráljuk”.. Így teszünk sorban a kaliforniai paprikával és a cukkinivel is.
  3. A hagymára mehet a feldarabolt zeller, répa és paprika darálmány, amit kb. 10 percig párolunk.
  4. A vöröslencsét felrakjuk egy másik kis lábasba egy babér-, vagy mentalevéllel főni, nagyon gyorsan elkészül (kb. 10 perc). A lencse kihagyható a receptből, nélküle is finom lesz, de ha benne van, még krémesebb és tartalmasabb az étel.
  5. A gombát felszeleteljük, s a darált cukkinivel együtt hozzáadjuk a többi zöldséghez párolódni.
  6. Szinte azonnal mehet rá a paradicsomszósz (különítsünk el belőle egy keveset a tál aljába!), majd pedig jöhet a fűszerezés (só, bors, zöldfűszerek).
  7. Végül hozzáadjuk a megfőtt vöröslencsét (ha maradt lé, ami nem főtt el róla, azt szűrjük le!) és hagyjuk az egészet fedő alatt rotyogni még egy ideig, amíg szépen összefőnek az ízek.
  8. A szeletelt olívabogyót (zöld és fekete is tökéletes), a kapribogyót és a sörélesztőpelyhet (ad egy kis füstös ízt,plusz krémességet az egésznek) a legvégén adjuk hozzá.

Amíg a paradicsomos szósz fődögél, 3 perc alatt összedobjuk a besamelt.

Besamel elkészítése:

  1. Tegyük az olajat egy lábasba és kezdjük el melegíteni közepes hőfokon.
  2. Dobjuk a lisztet a forró olajra és gyorsan kevergetve készítsünk belőle világos rántást. Vigyázzunk, nehogy odaégjen, ha kell, vegyük lejjebb a hőfokot!
  3. Egy kézi habverővel folyamatosan kevergetve (hogy ne legyen csomós) adagoljuk hozzá a növényi tejet, s főzzük fel. Közben végig kevergessük és várjuk meg, amíg besűrűsödik. Ha készen van, ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal.

Ha minden kész, akkor kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, vegyünk elő egy nagy, téglalap alakú hőálló tálat és kezdjük el a rétegezést:

Rétegezés menete:

  1. A hőálló tál aljába kanalazzuk bele az elkülönített paradicsomszószt, és oszlassuk el. Fontos, hogy ez kerüljön legalulra, különben a tészta beleragad!
  2. Fektessünk rá lasagne tésztalapokat 1 rétegben (nem baj, ha egy picit fedik egymást).
  3. Vigyük fel rájuk a besamelt és kenjük el egy spatulával.
  4. Jöhet rá a paradicsomszósz jó vastagon (a tészta sokat felszív és ha nem akarjuk, hogy száraz legyen, akkor ne sajnáljuk).
  5. Szórjuk meg a reszelt vegán sajttal, vagy elmorzsolt tofuval.

Ezután ismételjük a rétegeket, s fontos, hogy a legtetejére a paradicsomos szósz kerüljön egy kis sajttal/tofuval megszórva.

Toljuk be a sütőbe az egészet (nem kell lefedni) és süssük 60 percig. A teteje szépen meg fog pirulni, felül ropogósabb lesz, belül pedig puha és krémes.

Érdemes egy negyed órát várni, miután elkészült, mert amíg tűzforró, nehezebben szeletelhető.

Jó étvágyat!

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Lencsés quinoa saláta

Fehérjedús, mégis könnyű, olaszos ízvilágú saláta, amely főételnek is megteszi, de köretként is remekül működik. Feltétlenül próbáljátok ki, imádni fogjátok!

Bodzás-Epres Morzsasüti

Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂 Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza […]

Húsvéti vendégváró finomságok

Házi pesto-s leveles tészta rudacskák Hozzávalók: 2 csomag levelestészta (vékony típusú) Pesto hozzávalói: 160 g spenótlevél (lehet ruccolával, medvehagymával vegyesen) 30 g dió 30 g mandula 4 ek. olívaolaj 1 gerezd fokhagyma 1 ek. sörélesztőpehely 1 csapott tk. só, pici […]

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X