Image Alt

Vegissima

  /  Nemzetek konyhája   /  Olasz Vegán Gasztrokaland – 3 fogásos ínyenc menü

Olasz Vegán Gasztrokaland – 3 fogásos ínyenc menü

A szombati főző workshopjaim receptjeinek összeállításában mindig nagyon fontos szempont, hogy laktató, tartalmas, ugyanakkor nagyon finom és egészséges fogások kerüljenek a családi asztalra. Mindig belecsempészek egy kis ízutazást is – ezúttal az OLASZ KONYHA jellegzetes ételei kerültek terítékre. A kakukkfű, a bazsalikom, a mandulával kevert sűrű étcsokoládé illata már készítés közben is varázslatos. Leves, főétel és desszert, egy komplett menü, ami feltölti a testet és a lelket, anélkül, hogy elnehezítene – tartsatok velem, receptek a posztban!

Hozzávalók a leveshez (4-6 személyre):

  • 1 csokor zöld spárga
  • 2 nagy cukkini
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. friss kakukkfű, (vagy ½ tk. száraz, morzsolt)
  • 1-2 zöldségleves kocka
  • olívaolaj
  • 2-3 ek. sörélesztő pehely
  • 1 dl fehérbor (opcionális)
  • 1 citrom héja és leve
  • 70g pörkölt-sós kesudió (lehet ekkora mennyiségben kis nasis zacskóban kapni)

Kakukkfüves cukkini-spárga krémleves

Elkészítés:

  1. Előkészítésként vágjuk finomra a hagymákat, 2-3 centis darabokra a spárgát, kis kockákra a cukkinit. A pörkölt sós kesudiót egy tálkában beáztatjuk annyi vízzel, hogy ellepje.
  2. A fokhagymát és hagymát kevés olívaolajon átfuttatjuk. Amikor a hagymák kezdenek üvegessé válni, a feldarabolt cukkinit és spárgát rádobjuk, alaposan elkeverve kissé megpároljuk-pirítjuk, a kakukkfűvel ízesítjük. Néhány szebb spárgafejet kivehetünk és félretehetünk díszítéshez.
  3. Amikor a zöldségek egy kis színt kaptak, felöntjük vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, gyorsan felforraljuk, majd közepes lángra csökkentve a hőt, kb. 15 percig főzzük (figyeljük, mert hamar megpuhulnak, ne főzzük szét!)
  4. Beledobjuk a zöldégleves kockát, hozzáadjuk a fehérbort, sörélesztő pelyhet, és krémesre turmixoljuk. Ha kész, megkóstoljuk, a citrommal és ízlés szerint sóval vagy további fűszerekkel kedvünkre ízesítjük.
  5. A kesudiót késes aprítóban vagy turmixgépben magas fokozaton lekrémesítjük. A kész levest tálkába merjük, a tetejét a kesutejszínnel, spárgafejekkel, esetleg kakukkfűvel vagy friss zöldfűszerrel díszítjük.

 

Hozzávalók a főételhez (4-6 személyre):

  • 250 g canelloni tészta (CBA-ban tuti lehet kapni)
  • 2 üveges vegán bolognai szósz (több márka is szuper, lényeg, hogy vegán legyen)
  • 2 tömb (2x300g) füstölt tofu
  • 2 Dr. Oetker vegán krém
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 maréknyi friss zöld leveles (pl. rukkola, vagy bazsalikom)
  • só + frissen őrölt bors
  • vegán sajt (opcionális)

Tofuricottával töltött canelloni paradicsomszószban

Elkészítés:

  1. Első lépésként elkészítjük a tölteléket. A tofuricottához a 2 tömb tofut, a vegán krémet, a sörélesztő pelyhet, a fokhagymát 1 tk. sót, borsot késes aprítóban krémesre mixeljük. A friss zöldfűszereket külön aprítjuk fel késsel és utólag keverjük a krémhez.
  2. Ha nincs otthon habzsákunk, bármilyen keményebb nejlonzacskó megteszi. Töltsük bele a tofuricottát, kissé vágjuk ki a végét, majd így egyesével töltsük meg a cannelonikat.
  3. Érdemesebb nagyobb tepsivel dolgoznunk, mert ha egy rétegben tudjuk elhelyezni a cannelonikat, sokkal könnyebb a szószt optimálisan eloszlatnunk és nem kell félnünk attól, hogy az alsó vagy felső réteg jobban vagy kevésbé sül át. A tepsi aljába öntünk fél üveg vegán bolognai szószt, a betöltött cannelonikat egymás mellé sorakoztatjuk, és ráöntjük a maradék másfél üvegnyit.
  4. A szósszal vastagon ellepett tésztacsövecskéket alufóliával letakarjuk, 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük. A tetejére olvaszthatunk egy kevés vegán sajtot, megszórhatjuk sörélesztő-pehellyel, díszíthetjük friss bazsalikommal, ruccolával, vagy más leveles zöldfűszerrel.

Hozzávalók a tortához (4-6 személyre, 26 cm tortaformához):

  • 290 g mandulaliszt
  • 70 g kókuszvirág cukor vagy nádcukor (aki szeretne normál cukor is tökéletes, ezek egészségesebb változatok)
  • 3 csapott teáskanál sütőpor
  • 30 g tápióka keményítő vagy kukorica keményítő
  • 320 g étcsokoládé
  • 290 g növényi tej
  • 100 g kókuszolaj

Csokis-mandulás torta caprese (Mészáros Györgyi Magdolna cukrász receptje)

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a száraz hozzávalókat. Majd hozzáadjuk a növényi tejet, végül a csokoládét összeolvasztjuk a kókuszolajjal és belekeverjük a masszába. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 170 fokon 30-35 percig sütjük.

Jó étvágyat!

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Lencsés quinoa saláta

Fehérjedús, mégis könnyű, olaszos ízvilágú saláta, amely főételnek is megteszi, de köretként is remekül működik. Feltétlenül próbáljátok ki, imádni fogjátok!

Bodzás-Epres Morzsasüti

Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂 Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza […]

Húsvéti vendégváró finomságok

Házi pesto-s leveles tészta rudacskák Hozzávalók: 2 csomag levelestészta (vékony típusú) Pesto hozzávalói: 160 g spenótlevél (lehet ruccolával, medvehagymával vegyesen) 30 g dió 30 g mandula 4 ek. olívaolaj 1 gerezd fokhagyma 1 ek. sörélesztőpehely 1 csapott tk. só, pici […]

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X