Image Alt

Vegissima

  /  Nemzetek konyhája   /  Olasz Vegán Gasztrokaland – 3 fogásos ínyenc menü

Olasz Vegán Gasztrokaland – 3 fogásos ínyenc menü

A szombati főző workshopjaim receptjeinek összeállításában mindig nagyon fontos szempont, hogy laktató, tartalmas, ugyanakkor nagyon finom és egészséges fogások kerüljenek a családi asztalra. Mindig belecsempészek egy kis ízutazást is – ezúttal az OLASZ KONYHA jellegzetes ételei kerültek terítékre. A kakukkfű, a bazsalikom, a mandulával kevert sűrű étcsokoládé illata már készítés közben is varázslatos. Leves, főétel és desszert, egy komplett menü, ami feltölti a testet és a lelket, anélkül, hogy elnehezítene – tartsatok velem, receptek a posztban!

Hozzávalók a leveshez (4-6 személyre):

  • 1 csokor zöld spárga
  • 2 nagy cukkini
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. friss kakukkfű, (vagy ½ tk. száraz, morzsolt)
  • 1-2 zöldségleves kocka
  • olívaolaj
  • 2-3 ek. sörélesztő pehely
  • 1 dl fehérbor (opcionális)
  • 1 citrom héja és leve
  • 70g pörkölt-sós kesudió (lehet ekkora mennyiségben kis nasis zacskóban kapni)

Kakukkfüves cukkini-spárga krémleves

Elkészítés:

  1. Előkészítésként vágjuk finomra a hagymákat, 2-3 centis darabokra a spárgát, kis kockákra a cukkinit. A pörkölt sós kesudiót egy tálkában beáztatjuk annyi vízzel, hogy ellepje.
  2. A fokhagymát és hagymát kevés olívaolajon átfuttatjuk. Amikor a hagymák kezdenek üvegessé válni, a feldarabolt cukkinit és spárgát rádobjuk, alaposan elkeverve kissé megpároljuk-pirítjuk, a kakukkfűvel ízesítjük. Néhány szebb spárgafejet kivehetünk és félretehetünk díszítéshez.
  3. Amikor a zöldségek egy kis színt kaptak, felöntjük vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, gyorsan felforraljuk, majd közepes lángra csökkentve a hőt, kb. 15 percig főzzük (figyeljük, mert hamar megpuhulnak, ne főzzük szét!)
  4. Beledobjuk a zöldégleves kockát, hozzáadjuk a fehérbort, sörélesztő pelyhet, és krémesre turmixoljuk. Ha kész, megkóstoljuk, a citrommal és ízlés szerint sóval vagy további fűszerekkel kedvünkre ízesítjük.
  5. A kesudiót késes aprítóban vagy turmixgépben magas fokozaton lekrémesítjük. A kész levest tálkába merjük, a tetejét a kesutejszínnel, spárgafejekkel, esetleg kakukkfűvel vagy friss zöldfűszerrel díszítjük.

 

Hozzávalók a főételhez (4-6 személyre):

  • 250 g canelloni tészta (CBA-ban tuti lehet kapni)
  • 2 üveges vegán bolognai szósz (több márka is szuper, lényeg, hogy vegán legyen)
  • 2 tömb (2x300g) füstölt tofu
  • 2 Dr. Oetker vegán krém
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 maréknyi friss zöld leveles (pl. rukkola, vagy bazsalikom)
  • só + frissen őrölt bors
  • vegán sajt (opcionális)

Tofuricottával töltött canelloni paradicsomszószban

Elkészítés:

  1. Első lépésként elkészítjük a tölteléket. A tofuricottához a 2 tömb tofut, a vegán krémet, a sörélesztő pelyhet, a fokhagymát 1 tk. sót, borsot késes aprítóban krémesre mixeljük. A friss zöldfűszereket külön aprítjuk fel késsel és utólag keverjük a krémhez.
  2. Ha nincs otthon habzsákunk, bármilyen keményebb nejlonzacskó megteszi. Töltsük bele a tofuricottát, kissé vágjuk ki a végét, majd így egyesével töltsük meg a cannelonikat.
  3. Érdemesebb nagyobb tepsivel dolgoznunk, mert ha egy rétegben tudjuk elhelyezni a cannelonikat, sokkal könnyebb a szószt optimálisan eloszlatnunk és nem kell félnünk attól, hogy az alsó vagy felső réteg jobban vagy kevésbé sül át. A tepsi aljába öntünk fél üveg vegán bolognai szószt, a betöltött cannelonikat egymás mellé sorakoztatjuk, és ráöntjük a maradék másfél üvegnyit.
  4. A szósszal vastagon ellepett tésztacsövecskéket alufóliával letakarjuk, 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük. A tetejére olvaszthatunk egy kevés vegán sajtot, megszórhatjuk sörélesztő-pehellyel, díszíthetjük friss bazsalikommal, ruccolával, vagy más leveles zöldfűszerrel.

Hozzávalók a tortához (4-6 személyre, 26 cm tortaformához):

  • 290 g mandulaliszt
  • 70 g kókuszvirág cukor vagy nádcukor (aki szeretne normál cukor is tökéletes, ezek egészségesebb változatok)
  • 3 csapott teáskanál sütőpor
  • 30 g tápióka keményítő vagy kukorica keményítő
  • 320 g étcsokoládé
  • 290 g növényi tej
  • 100 g kókuszolaj

Csokis-mandulás torta caprese (Mészáros Györgyi Magdolna cukrász receptje)

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a száraz hozzávalókat. Majd hozzáadjuk a növényi tejet, végül a csokoládét összeolvasztjuk a kókuszolajjal és belekeverjük a masszába. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 170 fokon 30-35 percig sütjük.

Jó étvágyat!

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Vegán reggelik – Csicseri rántottás bőségtál

Mit eszel tojás helyett? Nem hiányzik egy jó rántotta? Akkor ti csak ilyen kásákat reggeliztek? Jól lehet azzal lakni? Bizony, ez néhány gyakori kérdés, melyekre mindig örömmel válaszolok! Vegánként ugyanis sokkal laktatóbban, változatosabban, ízgazdagabban és természetesen motiváltabban reggelizünk, mint valaha! A rántottára pedig több igazán kiadós alternatívánk is van – most egy csicseriborsó lisztes vegán verziót mutatok, de kurzusaimon még számtalan mennyei reggeli inspirációval talélkozhatsz!

Kedvenc Vegán Palacsintánk

Palacsinta. Egy szó, amely mindenkiben azonnal érzelmeket kelt, a gyermekkorok nyári palacsintázásai a mamánál, a sűrű barack-vagy málnalekvár aromás illata… És te hogy szeretted? Esetleg volt olyan kombináció, ami csak neked ízlett? Természetesen vegán életmódot követve sem kell lemondanunk a palacsintázás élvezetéről!

Tavaszi Családbarát vegán menü

Megtisztelő számomra, hogy a Duna TV Családbarát műsorában szerepelhettem. Igazi tavaszi színekben pompázó főételt és desszertet készítettem ez alkalomra, amit te is gyorsan és gond nélkül összedobhatsz egy hétvégi családi ebédre.

0 0 votes
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X