Olasz Vegán Gasztrokaland – 3 fogásos ínyenc menü
A szombati főző workshopjaim receptjeinek összeállításában mindig nagyon fontos szempont, hogy laktató, tartalmas, ugyanakkor nagyon finom és egészséges fogások kerüljenek a családi asztalra. Mindig belecsempészek egy kis ízutazást is – ezúttal az OLASZ KONYHA jellegzetes ételei kerültek terítékre. A kakukkfű, a bazsalikom, a mandulával kevert sűrű étcsokoládé illata már készítés közben is varázslatos. Leves, főétel és desszert, egy komplett menü, ami feltölti a testet és a lelket, anélkül, hogy elnehezítene – tartsatok velem, receptek a posztban!
Hozzávalók a leveshez (4-6 személyre):
- 1 csokor zöld spárga
- 2 nagy cukkini
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk. friss kakukkfű, (vagy ½ tk. száraz, morzsolt)
- 1-2 zöldségleves kocka
- olívaolaj
- 2-3 ek. sörélesztő pehely
- 1 dl fehérbor (opcionális)
- 1 citrom héja és leve
- 70g pörkölt-sós kesudió (lehet ekkora mennyiségben kis nasis zacskóban kapni)
Kakukkfüves cukkini-spárga krémleves
Elkészítés:
- Előkészítésként vágjuk finomra a hagymákat, 2-3 centis darabokra a spárgát, kis kockákra a cukkinit. A pörkölt sós kesudiót egy tálkában beáztatjuk annyi vízzel, hogy ellepje.
- A fokhagymát és hagymát kevés olívaolajon átfuttatjuk. Amikor a hagymák kezdenek üvegessé válni, a feldarabolt cukkinit és spárgát rádobjuk, alaposan elkeverve kissé megpároljuk-pirítjuk, a kakukkfűvel ízesítjük. Néhány szebb spárgafejet kivehetünk és félretehetünk díszítéshez.
- Amikor a zöldségek egy kis színt kaptak, felöntjük vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, gyorsan felforraljuk, majd közepes lángra csökkentve a hőt, kb. 15 percig főzzük (figyeljük, mert hamar megpuhulnak, ne főzzük szét!)
- Beledobjuk a zöldégleves kockát, hozzáadjuk a fehérbort, sörélesztő pelyhet, és krémesre turmixoljuk. Ha kész, megkóstoljuk, a citrommal és ízlés szerint sóval vagy további fűszerekkel kedvünkre ízesítjük.
- A kesudiót késes aprítóban vagy turmixgépben magas fokozaton lekrémesítjük. A kész levest tálkába merjük, a tetejét a kesutejszínnel, spárgafejekkel, esetleg kakukkfűvel vagy friss zöldfűszerrel díszítjük.
Hozzávalók a főételhez (4-6 személyre):
- 250 g canelloni tészta (CBA-ban tuti lehet kapni)
- 2 üveges vegán bolognai szósz (több márka is szuper, lényeg, hogy vegán legyen)
- 2 tömb (2x300g) füstölt tofu
- 2 Dr. Oetker vegán krém
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 maréknyi friss zöld leveles (pl. rukkola, vagy bazsalikom)
- só + frissen őrölt bors
- vegán sajt (opcionális)
Tofuricottával töltött canelloni paradicsomszószban
Elkészítés:
- Első lépésként elkészítjük a tölteléket. A tofuricottához a 2 tömb tofut, a vegán krémet, a sörélesztő pelyhet, a fokhagymát 1 tk. sót, borsot késes aprítóban krémesre mixeljük. A friss zöldfűszereket külön aprítjuk fel késsel és utólag keverjük a krémhez.
- Ha nincs otthon habzsákunk, bármilyen keményebb nejlonzacskó megteszi. Töltsük bele a tofuricottát, kissé vágjuk ki a végét, majd így egyesével töltsük meg a cannelonikat.
- Érdemesebb nagyobb tepsivel dolgoznunk, mert ha egy rétegben tudjuk elhelyezni a cannelonikat, sokkal könnyebb a szószt optimálisan eloszlatnunk és nem kell félnünk attól, hogy az alsó vagy felső réteg jobban vagy kevésbé sül át. A tepsi aljába öntünk fél üveg vegán bolognai szószt, a betöltött cannelonikat egymás mellé sorakoztatjuk, és ráöntjük a maradék másfél üvegnyit.
- A szósszal vastagon ellepett tésztacsövecskéket alufóliával letakarjuk, 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük. A tetejére olvaszthatunk egy kevés vegán sajtot, megszórhatjuk sörélesztő-pehellyel, díszíthetjük friss bazsalikommal, ruccolával, vagy más leveles zöldfűszerrel.
Hozzávalók a tortához (4-6 személyre, 26 cm tortaformához):
- 290 g mandulaliszt
- 70 g kókuszvirág cukor vagy nádcukor (aki szeretne normál cukor is tökéletes, ezek egészségesebb változatok)
- 3 csapott teáskanál sütőpor
- 30 g tápióka keményítő vagy kukorica keményítő
- 320 g étcsokoládé
- 290 g növényi tej
- 100 g kókuszolaj
Csokis-mandulás torta caprese (Mészáros Györgyi Magdolna cukrász receptje)
Elkészítés:
- Összekeverjük a száraz hozzávalókat. Majd hozzáadjuk a növényi tejet, végül a csokoládét összeolvasztjuk a kókuszolajjal és belekeverjük a masszába. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 170 fokon 30-35 percig sütjük.
Jó étvágyat!
További receptek a Vegissimán
Készítsd el ezeket is!
Subscribe
0 hozzászólás