Image Alt

Vegissima

  /  Recept   /  Leves   /  Melengető vegán levesek – Sültkarfiol krémleves

Melengető vegán levesek – Sültkarfiol krémleves

A hűvösebb novemberi estéken igazán jól esik bekuckózni és valami forró, fűszeres levessel, egytálétellel melegedni. Ez a pikáns, különleges, ugyanakkor nagyon lágy és krémes leves egy igazán karakteres fogás lehet minden vegán menüben!
Érdemes variálni a fűszerezéssel, hiszen füstösebb verzióban is kíváló, a karfiolban található értékes tápanyagok pedig immunrendszerünket is támogatják!

20 perc

előkészület

40 perc

elkészítés

1 /5

nehézség

Hozzávalók
4 személyre:

  • kb. 1 kg karfiol
  • 1 tk. himalája só
  • 2-3 ek. olivaolaj
  • 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
  • 1 csipet fekete bors
  • + 2 ek.olivaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 1 tk. só
  • 8 dl zöldség alaplé
  • 1 kisebb bio citrom reszelt héja
  • 2.5 dl növényi főzőkrém
  • Díszítéshez friss bazsalikom levelek, növényi olaj, reszelt szerecsendió

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a sült karfiolt! Megmossuk, óvatosan rózsáira szedjük (egy éles késsel is dolgozhatsz!), kerámia vagy üveg hőálló tálba rendezzük, fűszerezzük a sóval, borssal, majd meglocsoljuk az oliva olajjal.
  2. Előmelegített sütőben (javasolt légkeverésen) 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük. Néhány mutatósabb darabot félreteszünk a leves díszítéséhez.
  3. Egy tapadásmentes lábasban a plusz 2 evőkanál oliva olajon lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ráhalmozzuk a sült karfiolt, felengedjük a zöldség alaplével, és teljesen puhára főzzük.
  4. Ha kész,botmixerrel simára, krémesre turmixoljuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, fűszereket.
  5. Végül felengedjük a növényi főzőkrémmel, alaposan elkeverjük, a félretett karfiolrózsákkal, friss bazsalikommal, szerecsendióval stb. díszíthetjük!

Jó étvágyat!

További receptek a Vegissimán

Készítsd el ezeket is!

Lencsés quinoa saláta

Fehérjedús, mégis könnyű, olaszos ízvilágú saláta, amely főételnek is megteszi, de köretként is remekül működik. Feltétlenül próbáljátok ki, imádni fogjátok!

Május hónap témája: Érzelmi elsősegély

Melyikünk ne húzta volna fel már számtalanszor magát azon, hogy a négyévese MEGINT az ingujjába törli a paradicsomszószos száját, – pedig tényleg tudja, hogy mire való a mellette levő szalvéta-, a 10 hónaposára megint lehetetlenség már vagy húsz perce ráadni […]

Bodzás-Epres Morzsasüti

Az eperszezon rövid, így amíg elérhető ez a csodás gyümölcs, érdemes sokféleképpen felhasználni! 🙂 Ez a morzsasüti konkrétan 15 perc alatt elkészíthető (+ a sülési idő) és egy igazán különleges desszertet kapunk a végén, amely egyszerre krémes és zamatos! Bodza […]

1 1 vote
Érdekes volt?
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
X